Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999) ** Blu-ray review

Dit moet één van de meest pijnlijke filmervaringen zijn ooit. Iedereen keek reikhalzend uit naar Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999), het eerste deel van de prequel trilogie van George Lucas, maar het resultaat was zo slecht dat ik weigerde ooit nog iets te schrijven over deze films. Maar met de nieuwe Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (2015) zijn hier dan toch de veel te lang uitgebleven reviews.

star_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De Handelsfederatie heeft de vreedzame planeet Naboo geblokkeerd in de hoop een handelsconflict in haar voordeel te kunnen beslechten. Hierop stuurt de Galactische Senaat twee Jedi-ridders, Jedi-meester Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) en zijn padawan Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) naar het ruimteschip Lucrehulk, om te onderhandelen. Maar eenmaal aangekomen worden ze aangevallen door de droids van de Handelsfederatie en wordt een invasie ingezet op Naboo. Een invasie die geleid wordt door de mysterieuze Sith Lord Darth Sidious. Zij krijgen hulp van de jonge Koningin Amidala (Natalie Portman), en de Gungan Jar Jar Binks (Ahmed Best). Tijdens hun avontuur komen ze terecht op de planeet Tatooine, waar ze de jonge Anakin Skywalker (Jake Lloyd) tegenkomen. Qui-Gon en Obi-Wan zien in hem een mogelijk Jedi, en willen ‘m gaan trainen.

Ik had zoveel commentaar op deze prent dat ik nauwelijks weet waar te starten. Laat ik beginnen met het meest pijnlijke, dit zag er allesbehalve als een Star Wars film uit! Het was goofy, behoorlijk fake, tenenkrullende visuele effecten, het acteerwerk was ronduit bespottelijk, bepaalde shots leken uit die vreselijke The Clone Wars animatiefilm te komen, de sets zagen eruit als… euh… sets, de dialogen waren lachwekkend, de mise-en-scènes stuntelend en het script bestaat uit een aaneenschakeling van expositie-scènes waar mensen in een cirkel met elkaar staan te kletsen. De enige momenten waar je een glimp kan opvangen van wat een ‘echte’ Star Wars had kunnen zijn, komt op het einde met een gevecht tussen Obi-Wan, Qui-Gon en Darth Maul (Ray Park) – ook al heb je ondertussen deze prent al zoveel vervloekt dat deze scène nog maar weinig impact heeft.

Met alle respect voor George Lucas, maar hij had deze film niet mogen regisseren. De grootste fout die hij maakt is dat hij zijn publiek behoorlijk heeft onderschat. Het inbrengen van personages als Jar Jar Binks is slechts het topje van de ijsberg. Nergens in deze film – en tevens alle prequels die volgen en in fel contrast met de oorspronkelijke trilogie – is er een gevoel van gevaar. De roger roger battledroids zijn Meccano soldaatjes die geen enkele dreiging vormen en in elk frame zonder veel moeite worden weggeblazen. Vervang deze cgi robots met echte soldaten en je hebt meteen al een compleet andere film. Lucas vond het ook nodig om zijn Jedi’s te voorzien van comic superhero krachten, zoals ultra snel kunnen lopen. Maar wanneer Obi-Wan zijn meester had kunnen redden op het einde van de film met een supersnelle sprint, dan lijkt hij niet in staat te zijn om te sprinten. WTF?! Ook het feit dat laser beams uit pistolen perfect kunnen weerkaatst worden met een lightsaber om zo de tegenstander uit te schakelen, vind ik een belachelijk idee. Want dat zou resulteren in een wel heel kort gevecht tussen Boba Fett en Obi-Wan in Attack of the Clones. Dat Jedi’s de Force kunnen gebruiken is één zaak, maar om hen superskills te geven vind ik dwaas.


star_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray_pic01.jpgstar_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray_pic02.jpgstar_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray_pic03.jpg
star_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray_pic04.jpgstar_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray_pic05.jpgstar_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_blu-ray_pic06.jpg
© The Walt Disney Company Benelux. All Rights Reserved

Gedurende de film had ik het gevoel dat de makers meer bezig waren om toys en videogames te verkopen dan een sterk verhaal te vertellen. De podracing zag er nog wel knap uit, maar duurt gewoon véél te lang. Ik had tevens de indruk naar een videogame te kijken. Op geen enkel moment had je het gevoel dat de deelnemers gevaar liepen, ook al waren er maar een handvol overlevenden. Zelfs de moeder van Anakin in de tribune lijkt niet echt bezorgd voor haar jongste telg en die onnozele annoucer helpt ook niet om alles dramatischer te maken. Ook de grote oorlog sequenties zien er cartoony uit, met nog maar eens die onnozele roger roger robotjes en die hatelijke Jar Jar Binks slapstick karakters, wiens wapen bestaat uit het smijten van blauwe gummy balletjes. Welke kiekens dachten dat dit een goed idee was? Met uitzondering van de muziek van John Williams en de mannen van het sound departement is niets uit de The Phantom Menace nog maar een beetje verdienstelijk.

George Lucas heeft niet alleen moeite om acteurs te regisseren, maar los daarvan suckt hij bij deze prequels ook in het kiezen van de juiste acteurs. Neem nu de casting van Anakin. What were they thinking? Dat kereltje bakt er niets van! Wanneer je weet dat ze wereldwijd hebben gezocht en 3000 kinderen in overweging genomen, dan begrijp ik niet hoe ze bij Jake Lloyd zijn uitgekomen. Wanneer je de casting tape bekijkt is het tweede jongetje uit de drie kandidaten zichtbaar ook stukken beter dan Jake Lloyd. Dit is gewoon ‘bad casting’ en deze miskleun zal zich herhalen met de casting van Hayden Christensen in Attack of the Clones. En van ‘bad castings’ gesproken, Samuel L. Jackson past gewoon niet in het Star Wars plaatje en welke nitwit vond het een goed idee om Dominic West een minuscuul 3-seconden figurantenrol te geven als een palace guard, maar dan wel een sprekende rol geven aan Ralph Brown. Deze Brit had nog wel een verdienstelijke rol in Alien ³, maar zonder een bekwame regisseur is die kerel waardeloos! Herbekijk de scènes met hem en je zal begrijpen wat ik bedoel.


star_wars_episode_i_the_phantom_menace_1999_poster.jpgstar_wars_episode_ii_attack_of_the_clones_2002_poster.jpgstar_wars_episode_iii_revenge_of_the_sith_2005_poster.jpgstar_wars_episode_iv_a_new_hope_1977_poster.jpgstar_wars_episode_v_the_empire_strikes_back_1980_poster.jpgstar_wars_episode_vi_return_of_the_jedi_1983_poster.jpg

Al je beseft dat de fans hier zestien jaar op hebben gewacht, kan de frustratie niet groter zijn. Dat de Star Wars cultus gepaard gaat met een bijna religieus aandoend fanatisme en dat de verwachtingen van dit nieuwe hoofdstuk uit de bijbel van de popcorncultuur torenhoog waren, is nauwelijks een excuus. Ook al is Attack of the Clones voor mij dé slechtste Star Wars film tot nu toe, is deze The Phantom Menace met zijn verhaaltje over die Muppet belasting-inspecteurs de meest slaapverwekkende uit de reeks. Toch raad ik de Blu-ray aan, want de extraatjes zijn dan weer de moeite waard, met audio-commentaar van George Lucas en cast & crew. Als jullie echt willen genieten van The Phantom Menace, raad ik de Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999) ANTI-CHEESE EDIT aan! Zijn de enige edits die ik nog wil bekijken.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 29 november 2015

***Related Posts***
29/11/2015: Star Wars: Episode I – The Phantom Menace review
03/12/2015: Star Wars: Episode II – Attack of the Clones review
27/11/2015: Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith review

 


*** Star Wars: Episode I – The Phantom Menace trailer ***

11 Comments

 1. Jabba

  Enige echte Star Wars achtige in deze film was Darth Maul. Ik heb de film altijd heel kinderachtig gevonden zoals de animatie Clone Wars, echt een gedrocht het is 🙂
  Het verhaal is op zich niet slecht, maar het had veel beter uitgewerkt kunnen worden. Mijn verwachtingen voor The Force Awakens zijn alleszins hoog, en dat enkel al omdat Lucas er niks over te zeggen heeft. Die man is echt aan het dementeren.

  Reply
 2. dylan siemerink

  hoe walgelijk jij deze films vind, jouw recensie is even smakeloos. . een standpunt is één, maar om die te beargumenteren heb je onderbouwingen nodig.emotioneel beladen zinnen, persoonlijke aanvallen en cirkel redeneringen, daar ben je goed in. Een argumentatiefout kan ik je nog wel vergeven maar jouw drogredeneringen zijn tekstboek argumentatie trucs. het is een ééndimensionale opinie die zowiezo al geheel aan het feit voorbij gaat dat deze films gewaardeerd worden door een hele generatie, ongeacht wat jij ervan vind. Een autoriteit op filmgebied zal dit heel anders benaderen. ik vind dit dan ook geen recensie maar een mening van iemand die denkt te kunnen meepraten over iets waar hij zich niet heel erg in verdiept heeft. ik zou het allemaal kunnen weerleggen, je adviseren wat docu’s te kijken en de werkelijke zin achter deze films te ontsluieren. Maar dat heeft totaal geen zin. toch zou ik je willen meegeven dat het echt zinvol is in jouw geval om, mocht je nog eens een serieus stuk willen schrijven, je argumenten wat professioneler opbouwt, geen persoonlijke sneren geven en het lezend publiek voorziet van informatie waar ze werkelijk iets aan hebben.

  Reply
 3. Noa

  @dylan siemerink: Waar lul jij over? (1) Dat is een recensie, een mening van iemand die dag in dag uit films bekijkt en bespreekt. Ook wat kort door de bocht om deze review hier te gaan afbreken ‘zonder argumentatie’ van uw kant. (2) De review is wel degelijk onderbouwd met voldoende voorbeelden waarom hij de film maar niets vond (3) Geef eens een voorbeeld van een drogredenering in de tekst. Gezien je vele taalfouten in jouw aanklacht, heb ik het vermoeden dat je zelf niet precies weet wat je hiermee bedoelt. (4) Ter info, hij is heus niet de enige recensent die deze film met de grond gelijk maakt (5) Jij doet alsof jij kunt meepraten over Star Wars? Ik ben benieuwd wat jouw geloofsbrieven zijn, gelieve deze toe te lichten.

  Reply
 4. Vince

  Ik kan me volledig vinden in de recensie 🙂

  Reply
 5. Stibbe

  Ja Dave, hoe durf jij kritiek te uiten op Jar Jar Binks 😀

  Reply
 6. Bram Demunck

  The Phantom Menace is niet zo zeer teleurstellend omdat het stinkt, maar omdat ik het gevoel had dat met een paar kleine aanpassingen (zoals je zegt, acteurs, robots, JarJar, …) een veel betere film had kunnen zijn. Ik heb de indruk dat alles er heel overtuigend uitzag op papier, maar dat George Lucas dan gewoon de pedalen verloor tijdens de productie.
  Ben echt wel benieuwd naar de nieuwe trilogie en hoop dat ze er iets goed van maken. De eerste trailer zag er in ieder geval overtuigend uit.

  Reply
 7. Gitte

  Ik kan de review volledig bijtreden. Was voor mij ook een enorme teleurstelling. Georg Lucas beloofde ons een even knap verhaal voor de prequel dan bij de oorspronkelijke trilogie, niets was minder waar. Ik heb het gevoel dat het grandioze, de fascinerende perceptie van een buitenaardse wereldvreemde saga verwelkt tot een saga voor pubers, bedoelt om toys te verkopen in plaats van zijn toeschouwers intellectueel en emotioneel te prikkelen. Dit is Transformers, maar zonder met jedi’s in plaats van grote robots.
  De film begint met Obi-wan die zegt “I’ve got a bad feeling about this.”, en dat was precies hoe ik mij voelde.
  Zelden zo’n slecht acteerwerk gezien als in deze film. Zelfs The Loft van Erik Van Looy deed beter. Maar het is vooral het gebrek aan een boeiend verhaal die me nog het meest irriteerde. Het was een tentoonstelling van rare snuiters en visuele effecten, met tussen de lijntjes een banaal verhaal over corruptie en handelsakkoorden waar je meteen zware oogleden van krijgt.

  Reply
 8. Thanos

  Ik heb Phantom onlangs nog gezien en vond deze nog erger dan de eerste keer dat ik de film te zien kreeg. Die films hebben weinig tot bijna niets met de oorspronkelijke trilogie te maken. Revenge of the Sith was nog de beste van de drie.
  @Dylan: Misschien ook eens wat docu’s te bekijken of forums te lezen over de Star Wars prequels, want blijkbaar heb je geen flauw benul waarover je spreekt.

  Reply
 9. dyla siemerink

  om te redeneren met een idioot moet je je verlagen tot idioterie. iets wat ik weiger te doen.l

  Reply
 10. Thanos

  @Dylan: Dan ga ik mij verder ook niet verlagen tot “idioterie” door te redeneren met jou 😀

  Reply
 11. Jabba

  Dylan Siemerink, waarom lees je dit dan allemaal??? Misschien dat je beter eens wat recensies naleest die na de release van TPM zijn uitgekomen? Toen zat je nog in de pampers denk ik.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *