Everything Everywhere All at Once is zoals verwacht de grote Oscar-winnaar

Dit weekend is het weer zo ver en worden de Oscars uitgedeeld, zowat de belangrijkste filmprijzen, of toch de meest prestigieuze, van het jaar. En ook al staan The Academy Awards vooral bekend voor het belonen van de grootste filmsterren, marken we toch dat de laatste jaren steeds meer “independent films” of buitenlandse producties in de aandacht komen, alsook hun cast. En dat is opmerkelijk zeker als je weet hoeveel zichtbaarheid de grote filmsterren hebben, via talkshows en magazine-covers. Maar laten we ons geen blaasjes wijsmaken, de Oscars zijn op de eerste plaats ook een erkenning voor de films met de betere media-campagne en één was was daar een meester in, en hij zit nu in de Twin Towers Correctional Facility voor een 23-jarige celstraf.


© A24

Wat meteen opvalt bij de Oscar Nominaties van 2023 is dat Tom Cruise, ondanks zijn 6 nominaties niet is genomineerd in de categorie Beste Acteur voor Top Gun: Maverick (2022), precies wat we hadden voorspeld in onze post over de afwezigheid van een aantal genomineerde acteurs op de Golden Globes ceremonie. Ok, niemand had gedacht dat hij ooit zou winnen, maar gezien hij op zijn eentje toch wel de meest succesvolle film van 2022 heeft gemaakt en hij de rol met perfectie bracht en dit toch ook wel een prestatie is zou je denken dat hij op z’n minst toch een nominatie zou krijgen. Maar de concurrentie was groot. Te groot voor Cruise zo blijkt. De film is wel genomineerd voor Beste Film, maar de kans is klein dat hij wint – ook al zou je kunnen zeggen dat binnen 20 jaar mensen zich Maverick zullen herinneren in plaats van The Fabelmans of Everything Everywhere All at Once. De kansen van onze Belgische inzending voor Close zijn ook klein maar toch mooi een nominatie op zak, en wie weet. De film die vermoedelijk zal winnen, All Quiet on the Western Front is ook genomineerd voor Beste Film en mensen zouden kunnen denken dat ze daarom een andere film zouden belonen als Beste Buitenlandse Film. Maar we zullen zien.

Ook Danielle Deadwyler lijken ze te zijn vergeten voor haar knappe vertolking in Till (2022) en The Woman King (2022) is nergens te bespeuren. Die laatste was enerzijds te verwachten, ook al had ik gedacht dat Viola Davis misschien wel een erkenning zou krijgen in de vorm van een nominatie, want ook al trok de film op niet veel was haar transformatie toch opmerkelijk, meer nog dan Ana de Armas in Blonde – en haar acteervermogen is voor mij geen uitgemaakte zaak. Maar de oude garde van The Academy hebben nu eenmaal een voorliefde voor vertolkingen van oude Hollywoodsterren. Voor James Cameron zal het knagen dat hij niet is genomineerd voor Beste Regisseur, alsook voor Matt Reeves voor The Batman (2022). Maar bekijk hieronder de lijst en onze pronostiek hebben we aangeduid met sterretjes. Dit is wie we denken dat zal winnen, niet noodzakelijk diegene die verdient te winnen.

UPDATE 13/03/2023: Eigenlijk waren er maar weinig verrassingen deze nacht op de uitreiking van de Academy Awards. De beste hebben allemaal gewonnen en wij zater er met onze pronostiek eigenlijk ook niet zo ver naast met uitzondering van Jamie Lee Curtis die dan toch de Oscar won voor Beste Actrice van Angela Bassett. Het was dan ook de nacht van Everything Everywhere All at Once die 7 Oscars won. De twee grootste verliezers van de nacht waren The Banshees of Inisherin die geen enkele van hun 9 nominaties konden verzilveren, en Elvis die geen enkele van hun 8 nominaties kon omzetten in een Oscar-beeldje.

Beste film

 • All Quiet on the Western Front
 • The Banshees of Inisherin
 • Elvis
 • Everything Everywhere All at Once *
 • Tár
 • The Fabelmans
 • Avatar: The Way of Water
 • Top Gun: Maverick
 • Women Talking
 • Triangle of Sadness

Beste regisseur

 • Martin McDonagh – The Banshees of Inisherin
 • Ruben Östlund – Triangle of Sadness
 • Daniel Kwan en Daniel Scheinert – Everything Everywhere All at Once *
 • Todd Field – Tár
 • Steven Spielberg – The Fabelmans

Beste mannelijke hoofdrol

 • Austin Butler – Elvis
 • Colin Farrell – The Banshees of Inisherin
 • Brendan Fraser – The Whale *
 • Paul Mescal – Aftersun
 • Bill Nighy – Living

Beste vrouwelijke hoofdrol

 • Cate Blanchett – Tár
 • Ana de Armas – Blonde
 • Andrea Riseborough – To Leslie
 • Michelle Williams – The Fabelmans
 • Michelle Yeoh – Everything Everywhere All at Once *

Beste mannelijke bijrol

 • Brendan Gleeson – The Banshees of Inisherin
 • Bryan Tyree Henry – Causeway
 • Barry Keoghan – The Banshees of Inisherin
 • Judd Hirsch – The Fabelmans
 • Ke Huy Quan – Everything Everywhere All at Once *

Beste vrouwelijke bijrol

 • Angela Bassett – Black Panther: Wakanda Forever *
 • Hong Chau – The Whale
 • Kerry Condon – The Banshees of Inisherin
 • Jamie Lee Curtis – Everything Everywhere All at Once *
 • Stephanie Hsu – Everything Everywhere All at Once

Beste Internationale Film

 • All Quiet on the Western Front *
 • Argentina, 1985
 • Close
 • EO
 • The Quiet Girl

Beste Origine Script

 • The Banshees of Inisherin
 • Everything Everywhere All at Once *
 • The Fabelmans
 • Tár
 • Triangle of Sadness

Beste Geadapteerde Script

 • All Quiet on the Western Front
 • Glass Onion: A Knives Out Mystery
 • Living
 • Top Gun: Maverick
 • Woman Talking *

Beste Fotografie

 • All Quiet on the Western Front *
 • Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths
 • Elvis
 • Empire of Light
 • Tár

Beste Visuele Effecten

 • All Quiet on the Western Front
 • Avatar: The Way of Water *
 • The Batman
 • Black Panther: Wakanda Forever
 • Top Gun: Maverick

Beste Production Design

 • All Quiet on the Western Front
 • The Fabelmans
 • Elvis
 • Avatar: The Way of Water
 • Babylon *

Beste Beeldmontage

 • Everything Everywhere All at Once *
 • Top Gun: Maverick
 • The Banshees of Inisherin
 • Tár
 • Elvis

Beste Kostuums

 • Black Panther: Wakanda Forever *
 • Babylon
 • Everything Everywhere All at Once
 • Mrs. Harris Goes to Paris
 • Elvis

Beste Make-Up

 • Black Panther: Wakanda Forever
 • The Batman
 • Everything Everywhere All at Once
 • The Whale *
 • Elvis

Beste Klank

 • Avatar: The Way of Water
 • The Batman
 • Top Gun: Maverick *
 • All Quiet on the Western Front
 • Elvis

Beste Muziekscore

 • The Fabelmans
 • The Banshees of Inisherin
 • Everything Everywhere All at Once
 • All Quiet on the Western Front *
 • Babylon *

2 Comments

 1. Steven

  Ik lig er eigenlijk niet meer wakker van want het begint allemaal wel heel voorspelbaar te worden. Ik snap gewoon niet dat een film als Fabelmans geselecteerd is. Niet te vatten.

  Reply
 2. Filip

  Raar genoeg heb ik Everything Everywhere All at Once een tijd terug gezien…en kan ik mij daar amper iets van herinneren, behalve dan de sausage hands, en dat die ene acteur die kleine jongen was in Indiana Jones and The Temple of Doom.
  En, tja, Jamie Lee is ook royalty in Hollywood. Ze heeft al wel veel andere prijzen gewonnen (BAFTA, Golden Globe, Emmy), maar een Oscar actrice zag ik er niet direct in, ook niet onmiddelijk voor die rol, maar je kan niet ontkennen dat ze de film helpt dragen. Het moet misschien niet altijd de meest dramatische acteerprestatie zijn. “Supporting” heeft als bedoeling dat je de hoofdacteurs hun acteerprestatie omhoog duwt.
  Maar beste actrice voor een Marvel film zou toch echt tegen Scorsese zijn schenen schoppen zijn…

  The Whale net gezien, en da’s wel een goede Aronofsky. Verdiend voor Fraser.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *