Angela Bassett’s reactie tijdens de Oscars was misplaatst

Je kon vandaag en gisteren de berichten over Angela Bassett niet meer ontlopen. Het ging enerzijds over het feit dat ze de enige van de Oscar-genommineerden was die niet applaudisseerde, tot het feit dat Jamie Lee Curtis de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol had gestolen tot zelfs de vingerwijzing naar Hollywood over de dehumanisatie van zwarte vrouwen en white-supremacy-culture. Ja, je kon het allemaal lezen en horen. Maar laat ik misschien eens als “blanke/vermoedelijk bevoorrechte man” een ander licht werpen op deze situatie. Wat mij betreft had dit NIETS met rassenvoorkeur te maken en was de reactie van Bassett dermate misplaatst dat ze misschien haar toekomstige Oscar-kansen in het gedrang zal brengen.

The Academy Awards zijn niet alleen de meest prestigieuze filmprijzen omdat de show al bijna 100 jaar actief is, maar ook de meeste kijkers aantrekt. Meer nog, de prijzen worden niet toegekend door een selecte jury maar wel door alle leden van The Academy en dat zijn er zowat 9000 (!). Dat is niet Jan, Piet en Paul van om de hoek, maar wel degelijk mensen die in de filmsector actief zijn en dus is deze prijs des te waardevoller dan een selectie door een 12-koppige jury. Een afkeuring van een erkenning van één van de genomineerden is ook een afkeuring van het stemgedrag van vermoedelijk duizenden mensen uit diezelfde filmsector. En daarom was het niet zo verstandig om openlijk haar afkeur te laten blijken tijdens de award-uitreiking voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Je zou tevens eens moeten weten hoeveel de Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft geïnvesteerd om The Academy meer divers te maken en we zijn mijlenver verwijderd van de #OscarSoWhite periode. In America is 12,3% van de bevolking van Afrikaanse origine, maar indien je naar de genomineerden kijkt dan zie je toch heel wat representatie van de Afro Amerikaanse filmmakers en acteurs. Maar dit niet alleen, ook heel wat Aziaten en Latino’s worden opgenomen in het selecte clubje van de 5 genomineerden voor een Beste Acteurs Award, tot zelfs mensen met een handicap. Het kan uiteraard altijd beter maar claimen dat de Oscars de “white-supremacy-cultuur” propageren is klinkklare onzin. En wanneer je genomineerd wordt en je effectief ook deelneemt aan de ceremonie, ben je verondersteld om je waardig te gedragen zoals elke andere genomineerde. Dit heeft niets te maken met ras of geslacht. Dit heeft alles te maken met jouw gedrag.

Als volwassenen zijn we veronderstel om onze emoties te controleren. Uiteraard kunnen we misnoegd zijn, teleurgesteld, woedend. Al deze emoties zijn menselijk. Maar wat we beter niet doen is zoals Will Smith tijdens de vorige Oscar-ceremonie, deze emoties tot uiting brengen op een onrespectvolle manier. Dat zijn sociale gedragscodes die volwassen zouden moeten kennen en respecteren. Zo ga je niet luidruchtig je ergernis laten uiten in een bioscoopzaal omdat je de film niet goed vond (tenzij je op het BIFFF zit natuurlijk) of nog, ga je niet beginnen schreeuwen op een vliegtuig omdat je de veiligheidstips van de airhostessen niet hebt begrepen. Hoe meer volwassen we zijn, hoe verder we kunnen gaan in het respecteren van de gedragscode en bijgevolg van onze medemens. Uw smartphone bovenhalen om een vechtpartij te filmen zonder te vechtpartij te verhinderen is bijvoorbeeld een teken van ‘onvolwassenheid’. Toch zien we het dagelijks passeren op social media. Dit is echter niet het gedrag dat we in de kijker moeten zetten, en Hollywoodsterren die veel macht hebben over de publieke opinie zouden beter ook Spider-Man-gewijs een verantwoordelijkheidszin uitdragen.

Natuurlijk is Angela Bassett teleurgesteld. Ze was de favoriet bij de bookmakers en ik denk dat ze haar speech al dagen aan het oefenen was voor de spiegel. Maar weet je wie ook teleurgesteld was? DIE DRIE ANDERE VROUWEN! Maar zij hebben geapplaudisseerd voor de winnares en hun teleurstelling opzij geschoven. Hoeveel keer is Glenn Close en Ridley Scott niet genomineerd voor vertolkingen en films die eigenlijk een Oscar hadden verdiend? Wel zij hebben telkens de winnaars gefeliciteerd. En ik ben er zeker van dat indien Bassett had gewonnen, Jamie Lee als eerste zou hebben geapplaudisseerd. En dat is wat Bassett had moeten doen. Dit had klassevol geweest. En nog eens, dit had NIKS te maken met haar huidskleur. Mocht een blanke acteur of actrice, of om het even welke huidskleur, hetzelfde gedrag vertonen, zou ik net dezelfde reactie hebben. En is dat trouwens niet het punt van ‘inclusie’? Dat we allemaal behandeld worden op een gelijkaardige manier? En wanneer je zoiets gaat afschilderen als een rassenkwestie, dan ga je net tegenin het principe van inclusiviteit. Dit moest ik even kwijt.

1 Comment

  1. johan

    Ik heb nog niet alle genomineerde films gekeken. Maar ik verbaasde me over 2 nominaties die ik wel heb gezien: Glass Onion en Angela Bassett. Niet dat Bassett het slecht deed hoor, maar ook niet bovenmatig goed. Misschien dat de boodschap die ze in haar rol uitdroeg (script) werd meegenomen in de nominatie?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *