Will Smith biedt excuses aan Chris Rock

Het heeft lang geduurd maar Will Smith had zijn excuses voor zijn aanval op Chris Rock tijdens de Oscar-uitreiking niet aangeboden aan Chris tijdens zijn ‘acceptance speech’, niet tijdens de party na de ceremonie en zelfs niet de uren erop in zijn tweets, waarop het zelfs leek alsof hij er nog een schepje bovenop wou doen met zijn tweet: “You can’t invite people from Phill or Baltimore nowhere!!”, verwijzend naar zijn afkomst en deze van zijn vrouw. Nul schuldbesef.Maar de overgrote meerderheid van de reacties op Twitter, Facebook, Instagram en TikTok zijn niet te spreken over de fysieke aanval op een komiek tijdens een live-uitzending in prime time. En, al dan niet met een lichte druk van zijn publicist, heeft hij dan uiteindelijk zijn excuses aan Chris aangeboden op Instagram. En meteen ook de reacties uitgeschakeld, ook al is er nog steeds een stortvloed aan reacties te lezen op zijn andere berichten. De twitter account is nu ook even opgeschort, vermoedelijk na de toevloed aan reacties.

En ik begrijp de reacties ook wel. Hoeveel keer hebben we als vrouw al niet moeten horen dat een man geweld gebruikte in zijn relatie maar dat het uit liefde was? De speech van Will Smith met “Love will make you do crazy things”, is zo van de pot gerukt. Liefde zet niet aan tot geweld! Geweld doe je zelf, ten gevolge van haat, afgunst, bitterheid en zelfs onzekerheid. Op dit moment vond hij zijn reactie de normaalste zaak en een gevolg van wat anderen zijn of hebben gedaan.

The Academy is nog in beraad over een mogelijke sanctie, want het zal pijnlijk worden dat je een woke-imago wil uitdragen van vrede, gelijkheid en verdraagzaamheid in de wereld en dan één van jouw ster-acteurs één van de hosts van de show een klap in het gezicht verkoopt tijdens een live uitzending gevolgd door een aantal F-bombs. Anderzijds is het misschien ook wel iets van een fait divers tussen twee collega’s die elkaar al meer dan 30 jaar kennen. Ik wil daarmee niet zeggen dat ik het gedrag goedkeur, verre van, maar misschien moeten we er ook niet meer van maken wat het is. En vergelijkingen van “wat als het een blanke acteur zou zijn die een zwarte host zou slaan”… wel dan zullen we de context moeten bekijken.

Moet Will Smith zijn Oscar terug geven? Neen, en dat zal ook niet gebeuren. The Academy zal vermoedelijk naar buiten komen met een dooddoener dat zij nogmaals tegen elke vorm van geweld zijn en dat Will Smith volgend jaar niet toegelaten zal worden tot de ceremonie. Wat ze hadden moeten doen was een verantwoordelijke het podium opsturen om openlijk de agressie te veroordelen en Will Smith vragen om de zaal te verlaten. Zijn vrouw kon zijn Oscar maar in ontvangst nemen. DAT was de enige correcte manier ten aanzien van miljoenen kijkers – waaronder heel wat jongeren – die zien hoe je moet reageren wanneer iemand een grapje maakt dat jou kwetst. Succes aan alle vaders en moeders die hun kinderen willen leren dat geweld nooit een oplossing is.

Tot slot hoop ik dat Chris Rock het goed stelt en dat hij goed omringt wordt door vrienden, want ook voor hem is dit een vlek op zijn imago en carrière, ook al is hij het slachtoffer in deze.

2 Comments

  1. Tash

    Wat The Academy moet doen is de Oscar terugnemen en Chris toelaten om toch deel te nemen aan nieuwe edities van de show. Het publiek zal oordelen of hij een tweede kans verdient.

    Reply
  2. liawn

    Will zou beter in therapie gaan en misschien een andere vrouw zoeken alvorens hij gans zijn carrière in de gracht rijdt. Ik snap niet dat je zoiets kan doen? En dan filmpjes delen op social media van hoe vredelievend je wel niet bent…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *