Violent Night (2022) *** Blu-ray recensie

We hadden in een niet zo ver verleden al een Bad Santa (2003), maar nog nooit een Die Hard Santa Claus, en met Violent Night (2022) duiken we in een home invasion actieprent met een kerstman die oog-in-oog komt te staan met inbrekers die het gemunt hebben op een enorme kluis. Mijn enige teleurstelling bij het zien van de trailer: de kerstman heeft “magische hocus-pocus krachten” en dat degradeert alles een beetje tot het niveau van een kinderfilm, ook al hebben we hier een R-rated prent.

© Universal Pictures Home Entertainment

Korte inhoud: Het is kerstavond en we bevinden ons op het landgoed van een rijke maar verdeelde en kibbelende familie. Een groep keiharde huurlingen valt vervolgens het landhuis aan. Het is aan een gedesillusioneerde kerstman om deze criminelen uit te schakelen, die onder leiding staan van Ben. Maar het team is niet voorbereid op een verrassende strijder: de kerstman (David Harbor) is op het terrein en hij staat op het punt te laten zien waarom deze Nick geen heilige is.

Violent Night gaat van een thriller vibe tot een regelrechte actiefilm tot iets uit het sprookjes-genre. Bij momenten heb je het gevoel dat je naar een slapstick komedie aan het kijken bent, maar dan krijgen we een soort heistfilm. Regisseur Tommy Wirkola heeft in ieder geval ervaring met het mixen van genres, zo kennen we nog zijn leuke mix van actie, horror en sprookjes met Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013). De John McLane achtige figuur in deze film heeft naast zijn voorliefde voor koekjes en drank ook natuurlijk speciale krachten. Zowel de kerstman als John lijken echter in staat om serieuze stokken in de wielen te steken van criminele bendes.

Veel komische R-rated films zijn er momenteel niet maar ze zijn de laatste jaren wel in opmars. In ieder geval was dit dit wel een milde kersthit van een kleine 80 miljoen dollar op een produtiebudget van 20 miljoen dollar. Naast de hoofdacteur zien we ondermeer John Leguizamo, Cam Gigandet, Beverly D’Angelo, Edi Patterson, Alexis Louder en Stephanie Sy. Het script werd geschreven door de Sonic the Hedgehog scenaristen Pat Casey en Josh Miller, en geproduceerd door de actie regisseur/producer David Leitch.

Violent Night is een prima actie-kerstkomedie. De plot hangt was los aan mekaar en de subplot van de gescheiden ouders leverde niet veel op. De meeste personages waren niet sympathiek en hadden geen zinvolle inbreng. Het grootste deel van de cast gaf passe-partout vertolkingen die sowieso niet opvielen. De film had misschien beter geweest met iets meer Deadpool-komedie maar de mix van genres maakte dit niet mogelijk. Er was een leuke scène die een bloederige parodie was op Home Alone. Het werkte voor mij, het was grappig en paste bij de gewelddadige of gore toon die de film wou nastreven. Maar dat was maar één scène. Je blijft dan wel als kijker een beetje op je honger zitten. Uiteindelijk werd de film verankerd door een sterk optreden van David Harbour, dé rots in de branding (ook al kon hij Hellboy niet redden). Het concept van de kerstman als een onderdrukte dronkaard met een gewelddadig verleden die zijn eigen geloof in Kerstmis begint te verliezen, is wel iets wat werkt. Over het algemeen vond ik het leuk en mocht er een sequel komen zou ik deze zeker ook gaan zien.

Op is de film uitgekomen op DVD en Blu-ray met deleted en extended scenes, alsook een making off.


Review Violent Night (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Violent Night trailer ***

3 Comments

 1. Mitch

  Hoe je iemand aan een stoel vastbindt met magische krachten is inderdaad wat bizar.

  Reply
 2. Bullet

  Had ook liever een no-nonsense actiefilm gehad dan dees, zag er nochtans veelbelovend uit.

  Reply
 3. Jacob

  Ik vond die beter dan verwacht, ook al lagen mijn verwachtinningen niet al te hoog.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *