Alec Baldwin klaagt crew aan voor dodelijke ongeval op de set van Rust

Het is een juridisch verlengd weekend aan het worden want nu blijkt dat ook Alec Baldwin een advocaat onder de arm heeft genomen om de wapen-verantwoordelijke Hannah Gutierrez-Reed aan te klagen, maar ook de eerste regie-assistent Dave Halls, alsook de prop-master Sarah Zachery en wapensmid Seth Kenny na het dodelijke schietincident op de set van Rust (2023), een film die de makers alsnog willen afwerken ter nagedachtenis van Halyna Hutchins. En volgens mij is dat te wijten aan het feit dat er nog steeds een zaak hangende is tegen hem, alsof hij als acteur hier ook maar een beetje schuld aan kon dragen. Maar in de States kan een goed advocaat (en een slechte verdediging) iemand als O.J. Simpson vrij spreken, dus waarom niet iemand schuldig verklaren die eigenlijk niets te verwijten valt. Het was The NY Times die met het nieuws kwam.© El Dorado Pictures – Santa Fe County Sheriff

Ik ben geen advocaat en neem mijn opinie dus maar met een dikke korrel zout, maar ik ben wel een filmmaker die al op tientallen filmsets actief was. Mijn inziens is de verantwoordelijkheid van Hannah Gutierrez-Reed verscheurend. De regie-assistent kon op dit ogenblik niet weten dat het pistool geladen was. Een AD moet zijn ploeg kunnen vertrouwen anders kan je geen filmproductie op de rails zetten. Een AD is ook geen wapenexpert, dus hoe kan hij een losse flodder van een echte kogel onderscheiden. Ja, hij leidde op dit moment de productie als de rechterhand van de regisseur, maar het lijkt mij nu wel wat kort door de bocht om hem nalatigheid aan te smeren. Hij is toch ook niet verantwoordelijk als een lamp valt op een acteur. Naar verluidt zou hij wel hebben gezegd ‘dat het wapen veilig was’ en dat is uiteraard voer voor advocaten. Hij vertrouwde op dat punt volledig op zijn filmcrew.

De persoon die een klacht had neergelegd tegen Baldwin is de script Mamie Mitchell die ook altijd in de buurt is van een monitor of zelfs naast de camera. Zij zorgt voor de continuïteit van bewegingen, haar, kleding, mogelijke verwondingen, de lengte van een sigaret, en ga zomaar door. Zij zou een traum hebben opgelopen en klaagt een hele boel mensen aan die bezig waren met de manipulatie van het wapen, inclusief de acteur. De vrouw is (vermoedelijk) al in de 60 en staat al op filmsets sinds 1980, dus ik geloof wel dat ze getraumatiseerd is geweest, ook al lijkt nog niet zeker of ze daadwerkelijk zal winnen. Wie was niet getraumatiseerd door dit gebeuren, inclusief de acteur.

De bedoeling van Alec Baldwin is zijn naam te zuiveren voor eens en altijd en de enige weg die hij kon nemen was deze, lijkt me. De schade die zo een acteur kan oplopen is ook enorm, zeker in de gevoelige tijden waarin we leven. En zeggen aan reporters dat hij zelfs de hamer nooit heeft overgehaald is iets wat je best niet zegt, want zo geef je “munitie aan de verdediging”, die nu zal zeggen dat hij liegt en dat het pistool nooit had kunnen schieten zonder dat de hamer was getrokken. Maar ik hou jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

3 Comments

 1. Lucas

  Is die zaak nu nog niet afgerond?!?!

  Reply
 2. Winnie

  Ik denk dat ze moeten uitzoeken wie de kogel in het pistool heeft gedaan. Dat is een opzettelijke handeling om mogelijk iemand neergeschoten te krijgen, hoe onwetend iemand ook is over wapens, of grove nalatigheid met dood tot gevolg. Welke reden is er om levende munitie op een filmset te hebben trouwens? Insane!

  Reply
 3. jerre

  Baldwin moet stoppen met interviews te geven.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *