Kwaad opzet niet uitgesloten op de Rust-set

De nog jonge wapenverantwoordelijke Hannah Gutierrez Reed (dochter van ervaren armorer Thell Reed) op de filmset van Rust, waar de cameravrouw Halyna Hutchins per ongeluk werd neergeschoten door acteur Alec Baldwin, heeft volgens Variety een klacht neergelegd tegen de leverancier van de munitie die in de western gebruikt wordt. Ze beschuldigt Seth Kenney – die was aangesteld door het productiehuis om de jonge vrouw bij te staan, de kogels te leveren alsook de Colt.45 waarmee Baldwin de cameravrouw neer schoot – ervan echte kogels te hebben achtergelaten tussen losse flodders. Om meer precies te zijn, er was blijkbaar een doosje met de markering “.45 Colt Dummies” waarin 50 kogels zaten waarvan 7 echte kogels en 43 dummies.

Dit gehele verhaal zou een perfecte roman kunnen zijn voor Agatha Christie’s Hercules Poirot, want het is een bizarre zaak. Iemand heeft ofwel echte kogels in het doosje met dummies gestoken of mogelijks een echte kogel in het pistool hebben gestoken tijdens de lunch. Hannah was verantwoordelijk voor de wapens en voor het wapengebruik op de set, maar de kogels werden gekocht via het productiehuis, en zoals we nu hebben kunnen vernemen waren die kogels niet met evenveel zorg opgeborgen als de vuurwapens.

Het zou perfect mogelijk zijn dat Hannah zonder het te weten een echte kogel in het pistool heeft gestoken terwijl ze het aan het laden was, want het verschil tussen een dummy en een echte kogel is aan het zicht nauwelijks zichtbaar en zelfs aan het gewicht zal je het niet beseffen. De enige manier is om de kogel te schudden. Bij heel wat dummy kogels zit er een plastic balletje daar waar het buskruit zou moeten zitten en je hoort het tikken wanneer je schudt. Een tweede manier is dat je aan de basis van de kogel een indrukking ziet, daar waar bij een echte kogel het vlak is. Op de afbeelding is de linkse een echte kogel en de rechtse een dummy. Op de set van Rust waren ook ‘blanks’ aanwezig en dat zijn kogels mét buskruit maar zonder projectiel, en deze maken dus veel lawaai maar er komt niks uit de loop.

Kenney, eigenaar van PDQ Arm & Prop in Albuquerque, heeft eerder aan onderzoekers beschreven hoe dummy-kogels vermengd kunnen zijn met “opnieuw geladen” kogels die echte kogels bevatten. De echte-kogels zouden het Starline Brass-logo hebben gehad, waardoor ze lijken op dummy-kogels. Maar in een volgend interview met ABC News sprak Kenney die verklaring echter tegen en ontkende ronduit dat de echte kogels van hem kwamen. “Het is niet mogelijk dat ze van PDQ of van mij persoonlijk kwamen”, zei hij, terwijl hij zei dat de kogels individueel werden getest (en dus geschud) voordat ze naar filmsets worden gestuurd. Volgens zou Seth tijdens het onderzoek ook de schuld in de schoenen van de “onervaren Hannah” heeft willen duwen.

Ik ben geen advocaat maar in het begin was het overduidelijk dat Hannah Gutierrez Reed de enige schuldige was van deze affaire. Zij was verantwoordelijk voor het wapengebruik op de set en zij moest verdomme goed weten wat voor kogels er uiteindelijk in het pistool zaten. Punt. Maar nu blijkt dat het fatale ongeluk NIET gebeurde tijdens een opname of een repetitie, maar wel tijdens een tech-rehersal (dat is het moment waar de regisseur en de DOP even kijken waar en hoe ze een scene gaan filmen). Hannah was daar niet op aanwezig, en dat is dan weer een fout van de assistent regie Dave Halls, die eigenlijk NOOIT had moeten toelaten dat wapens mét kogels (ook al waren het met dummies of blanks) zonder de aanwezigheid van de armorer. En het was uiteindelijk Halls die het pistool gaf aan Baldwin.

Een ander feit die is opgedoken was dat Seth Kenney echte kogels wou gebruiken en dat deze vermoedelijk met de dummies zijn gemengd. Op filmsets zij echte kogels ten strikte verboden, maar op low budget independent sets waar iedereen betaald wordt met nougabollen kan het wel eens gebeuren dat regels niet strict nageleefd worden. De reden hiervoor was dat hij de acteurs wou brengen naar een target-practice domein waar ze konden voelen hoe zo’ oud pistool voelde indien het was geladen met echte kogels.

En dan zijn er nog de spanningen op de set van deze low budget productie (Hannah’s salaris was niet meer dan 7,500 dollar voor de gehele productie), waar menig crewlid het is afgetrapt omwille van de condities, het feit dat er geen hotel was en dat de mensen urenlang in de wagen moesten zitten om naar en van de set te gaan. De speurders houden dus ook nog de optie open dat een crewlid de gevaarlijke set wou aankaarten en een punt bewijzen, weze het geheel onverantwoordelijk en compleet moorddadig. Maar het is een mogelijkheid. De kogels waren niet opgeborgen. Maar dit lijkt me onwaarschijnlijk gezien er sprake was van een doos van 50 kogels en er ook 50 kogels (43 dummies en 7 echte) geteld werden. Indien iemand van kwade wil zou zijn, had hij al de tijd moeten nemen om 7 dummies uit het doosje te halen en 7 andere erin te steken. Dit lijkt véél werk voor iemand die iets in het geniep wil doen. En waarom begod 7 kogels?

Wordt de film van Joel Souza nog afgewerkt? Ik denk het niet. Ik zie niet dat Alec nog iets met deze 5 productiehuizen te maken wil hebben, ik zie ook niet in wie achter de camera zou willen kruipen als DoP, goed wetende dat Halyna Hutchins de naam zal blijven als DoP van deze film, en ik vermoed dat er heel wat aanklachten zullen regenen van schuldig verzuim, want ook al is het al gebeurd in het verleden dat een losse flodder per ongeluk werd verwisseld met een echte kogel (cf. The Crow) is het echt wel iets wat héél zelden tot bijna nooit voorkomt. In Hollwood worden jaarlijks miljoenen kogels afgevoerd in tal van films zonder de minste problemen.

1 Comment

  1. Samantha

    Voor mij is het productiehuizen verantwoordelijk als ik alles zo lees. Zij hebben dit circus op de been gebracht, zij moeten de gevolgen ervan dragen, maar hoe dan ook, die cameravrouw komt nooit meer terug.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *