Firestarter (2022) *½ Blu-ray recensie

Ik keek eigenlijk nog wel uit naar de remake van Firestarter (1984), de horrorfilm met Drew Barrymore naar een boek van Stephen King – zeker na de geslaagde adaptatie van It (2017). Het origineel was geen slechte film en had behoorlijk wat ruimte voor verbeteringen. Ik bedoel, het boek was zovele malen complexer dan de adaptatie die op het randje van de camp zat. Deze itemprop=”sameAs”>Firestarter (2022) remake brengt spijtig genoeg geen verbeteringen en zelfs nauwelijks het bekijken waard.

Korte inhoud: De jonge Charlie McGee (Ryan Kiera Armstrong) probeert erachter te komen hoe ze op mysterieuze wijze de krachten heeft verworven objecten met haar geest in vuur en vlam te kunnen zetten. Een schimmige overheidsorganisatie, genaamd The Shop, weet Charlie te traceren en probeert haar gevangen te nemen om te bestuderen en als wapen te gebruiken. Samen met haar vader gaat ze op de vlucht en proberen ze om uit handen te blijven van deze organisatie.

Voor mensen die het boek niet hebben gelezen zal dit verhaal heel vertrouwelijk klinken want het is een beetje een melting pot van Logan (2017), Man of Steel (2013) en BrightBurn (2019), allen films die in wezen beter zijn dan deze puinhoop. Regisseur Keith Thomas gebruikt onheilspellende muziek en duistere belichting in een poging de spanning op te voeren, maar dat mislukt volledig in het licht van het barslechte acteerwerk, van IEDEREEN! Deze film moet op filmscholen bestudeerd als voorbeeld waartoe slechte acteurs-regie leiden kan. En of dat al niet erg genoeg was, werden we ook overladen met slechte speciale pyro-effecten en een adaptatie dat het werk van King nauwelijks weet te vertalen naar het scherm laat staan er iets boeiend van te maken. Laat het mij zo stellen, deze Firestarter zette mij niet meteen in vuur en vlam.

Het teleurstellende script van Scott Teems weet op geen enkele manier de karakters interessant te maken en dan is het ook niet verwonderlijk dat de vertolkingen van Zac Efron en Sydney Lemmon houterig en slaapverwekkend overkomen. Het concept van een meisje die met haar blik alles in brand kan steken is interessant voor 10-15 minuten, maar oor een film van 94 minuten zou je iets meer verwachten. Het enige lichtpuntje is de score van John Carpenter en zijn zoon Cody die best goed is en bezorgt de film een andere mood dan de Tangerine Dream-score uit het origineel.

De Blu-ray van de film is verschenen op en omvat audiocommentaar van regisseur Keith Thomas, een making of filmpje over de vuureffecten, verwijderde en uitgebreide scènes, een alternatief einde en een gag-reel.


Review Firestarter(2022)
Recensie door op

Beoordeling: 1.5 / 5

rating

*** Firestarter trailer ***


1 Comment

  1. Jesse

    Charlie wil de man vermoorden die haar moeder heeft vermoord en ze spaart hem niet alleen tijdens een dolle aanslag waarbij ze tientallen andere mensen vermoord, maar gaat met hem mee aan het einde van de film! WTF?! Ik heb zelden een dommer verhaal gezien als dit 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *