Vurige Viola Davis onherkenbaar in The Woman King

Sony’s aankomende historische actie-epos The Woman King (2022) van regisseur Gina Prince-Bythewood (The Old Guard) vertelt het verhaal van het volledig vrouwelijke leger dat het Dahomey koninkrijk als militaristische machtsspeler tot aan het begin van de 20e eeuw verstevigde. Gebaseerd op waar gebeurde feiten en vermoedelijk ook een grote inspiratiebron geweest voor de ontwikkeling van Marvel’s Black Panther, de trailer ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Korte inhoud: De film concentreert zich op generaal Nanisca (Viola Davis) van de Dahomey Amazons, een volledig vrouwelijk militair regiment van het koninkrijk Dahomey. We krijgen ook Nawi (Thuso Mbedu) te zien, een ambitieuze rekruut. Het toont hoe ze “vochten tegen vijanden die hun eer schonden, hun mensen tot slaaf maakten en dreigden alles te vernietigen waarvoor ze geleefd hebben. Maar Nanisca is een vrouw die klaar staat om te sterven voor haar koning Ghezo (John Boyega) en land.

The Woman King werd geschreven door Dana Stevens. De film is een coproductie tussen TriStar Pictures en Entertainment One. Davis en Lupita Nyong’o werden in maart 2018 aangekondigd, maar de laatste stopte voordat de productie begon, vermoedelijk omdat ze een grotere rol had in Black Panther: Wakanda Forever (2022). In de cast treffen we ook de Bondgirl Lashana Lynch aan en Adrienne Warren, Masali Baduza, Shaina West, Jayme Lawson, Jordan Bolger, Sheila Atim en Hero Fiennes Tiffin.

Ook al werd de film gebaseerd op bestaande historische figuren denk ik niet dat we ons hier moeten verwachten aan getrouwe geschiedschrijving, maar eerder een verhaal in een keurslijf van onze huidige Westerse waarden en normen, met de verrijking van de diversiteit en de posotie van de vrouw hoog in het vaandel. Dat de Britten een einde wilden maken aan de barbaarse slavernij tegen de wil van Ghezo zal wel niet met zoveel woorden verteld worden.

De film werd opgenomen in Zuid-Afrika en zal vermoedelijk in rechtstreekse concurrentie hebben gestaan met Black Panther 2. De stuntvrouw Nailah Johnson is zowat de enide die op de twee producties heeft gestaan, maar ik vermoed dat alle zwarte acteurs wel gecast werden voor één van deze twee films, of in voorbereiding waren voor Blade. Op 16 september 2022 zou de film moeten uitkomen.

*** The Woman King trailer ***

5 Comments

 1. Patrick

  Geef mij maar een gewone Viking film waarin we de Vikings zien stelen, verkrachten, vermoorden, priesters aanvallen en hutten in brand steken, om z’n minst zijn ze meer waarheidsgetrouw en doen ze zich niet voor als “vrijheidsvechters”.

  Reply
 2. Stolich

  Zag er wat oubolliger uit in de actie dan ik had gedacht toen ik de posters met Viola in die outfit zag. Hopelijk hebben ze vooral ingezet op het drama.

  Reply
 3. jabba

  Ik ben zo blij dat ze eindelijk het indrukwekkende relaas vertellen van de moedige Europese heersers die hebben gevochten om een einde te maken aan de wreedheid van de slavernij en de gruwelijke mensenoffers die door deze barbaarse stam zijn aangericht. Zo inspirerend!

  Reply
 4. The Dude

  Het ziet er zeker stoer uit en de muziek zit wel goed, maar het is goed om weten dat de Dahomey’s ook bezig waren met brutale menselijke offers te brengen en ook voor het behoud waren van de slavenhandel, waarvan ze ook profiteerden. Maar ik denk niet dat slavenhandel door Afrikanen van Afrikanen een draad is die ze willen oppikken voor deze film, en moet het hier vooral gaan over bad-ass black power. Een beetje revisionistische geschiedenis zal ook wel goed verkopen, Hollywood heeft daar voldoende ervaring mee.

  Reply
 5. Seraphim

  Dit zal een machtige film worden die een stukje geschiedenis verteld, Top.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *