Top Gun: Maverick meest succesvolle Tom Cruise film

De cijfers zijn goed voor Top Gun: Maverick (2022). We moeten nog het lange weekend tegemoet maar in de States heeft de sequel al 230 miljoen dollar opgehaald, en hiermee gaat hij voorbij al zijn Mission: Impossible films. Op het einde van het weekend zal de film een kleine 300 miljoen dollar hebben opgebracht en wereldwijd rond de 600 miljoen dollar. En dat is nog maar het begin.

Korte inhoud: Het is jaren geleden dat Pete ‘Maverick’ Mitchell (Tom Cruise) de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Wanneer vice-admiraal Chester “Hammer” Cain (Ed Harris) van plan is het hypersonische “Darkstar” scramjet-programma af te sluiten en het geld om te leiden naar drone-programma’s, brengt Maverick het prototype naar zijn Mach 10-snelheidsdoel voordat Cain arriveert. Maar Maverick wil verder en de zaken lopen niet zoals gepland. Cain staat klaar om Maverick te arresteren vanwege zijn roekeloosheid, maar admiraal Tom “Iceman” Kazansky (Val Kilmer), de commandant van de Amerikaanse Pacific Fleet, zijn vriend en voormalige rivaal, grijpt in en beveelt Maverick naar NAS North Island te komen als TOPGUN-instructeur voor een dringende missie. Daar moet hij de elite klaarstomen onder de bevoegdheid van Vice Admiral Beau “Cyclone” Simpson (Jon Hamm) en Rear Admiral Solomon “Warlock” Bates (Charles Parnell). Maverick ontmoet er ook Penelope “Penny” Benjamin (Jennifer Connelly), een oud lief van hem die ondertussen een alleenstaande moeder is en eigenaar van een kroeg. Penny zat niet in de eerste Top Gun al is er in conversaties wel sprake van de oude vlam van Maverick “He told me all about the time you went ballistic with Penny Benjamin.” zei Carole, de partner van Goose, over zijn vorige lief.

Volgend weekend komt Jurassic World: Dominion (2022) uit en dan zouden de cijfers wel eens sterk kunnen dalen want deze prent zal gigantisch veel volk trekken, zeker omdat de oorspronkelijke cast terug is. Maar we zullen zien, want ik verwacht ook niet dat bezoekers helemaal zullen wegblijven want de mond-aan-mondreclame is groot.

Top Gun 2 heeft een mooie recette in het buitenland en dat zelfs zonder de inkomsten van China, die de film voor haar publiek heeft verbannen omdat Tom Cruise of zijn lederen jas de vlag van Japan en Taiwan had staan, iets wat in de trailer werd gewijzigd maar in de film was er geen censuur. En dit tot grote vreugde van de Taiwanese bevolking.

Mocht je de film nog niet hebben gezien, wacht dan niet langer. Het is een solide actieprent voor jong en oud. Het is tevens geweldig om te zien dat de box-office zo sterk herstelt van de pandemie. Persoonlijk wil ik geen toekomst waarin alle films worden afgezet op een streamingsplatform. En vanuit het perspectief van iemand die graag naar de bioscoop ga, vind ik dit geweldig nieuws.

3 Comments

 1. Sam Sam

  97% – 99% op Rotten Tomatoes, zoiets is ongezien voor een sequel, en al zeker voor een Tom Cruise film.

  Reply
 2. Sicle

  Ik was geen fan van de eerste film maar deze was echt wel een goede actiefilm.

  Reply
 3. Filip

  Dit is inderdaad een indrukwekkende sequel, die de originele op z’n minst evenaart.

  …dum dum, du dum, du dum, dudu dudu dem…
  …Hiiiighway to … the danger Zoooooooooooone!…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *