Breaking News in Yuba County (2021) **½ Blu-ray recensie

De wereld draait alweer een tijdje zonder mondmaskers, maar we zullen de nasleep van de pandemie nog een tijdje voelen op filmvlak. Zo verschijnen er de laatste weken veel films rechtstreeks op VOD of Blu-ray omdat ze de kans niet hebben gekregen om in de bioscoop te geraken. Eén van deze films is Breaking News in Yuba County (2021), een charmante satirische misdaadkomedie die het vooral moet hebben van de vertolking van Allison Janney. De film kijkt vlot weg en verveelt geen seconde, maar blijft wel een beetje hangen in oppervlakkigheid en karikaturen.

Korte inhoud: Yuba County is een van de 27 counties in de staat Californië en ligt net boven Sacramento. Op Google wordt het omschreven als “a very average place of living”. En een zeer middelmatig leven is ook wat huisvrouw Sue Buttons (Allison Janney) heeft. Haar man Karl (Matthew Modine) werkt bij een bank waar hij goed zijn boterham verdient, maar weinig tijd heeft voor zijn vrouw. Sues halfzus Nancy (Mila Kunis) werkt bij een lokale nieuwszender en denkt dat ze de nieuwe Oprah is.

Haar omgeving heeft het te druk met zichzelf waardoor zowel Karl, Nancy als haar collega’s Sues verjaardag vergeten. Wanneer Sue haar man hiermee wil confronteren op zijn werk, ziet ze Karl vertrekken met een bos bloemen in zijn hand. Ze besluit hem te volgen en betrapt hem op heterdaad in een groezelig motel met zijn minnares Leah Norton (Bridget Everett). Wanneer Karl zijn vrouw ziet, krijgt hij ter plekke een hartstilstand en valt hij morsdood neer.

Sue besluit er niets beter op te vinden dan Karl stiekem te begraven en hem als vermist op te geven. Nancy ziet in Karls verdwijning een groot verhaal en besluit het breed uit te smeren op haar lokale zender. Sue geniet van alle aandacht en haar ‘fifteen minutes of fame’ bevallen haar uitstekend. Maar ze verstrikt zichzelf nodeloos in een web van leugens en bovendien bleek Karl geen heilige te zijn wat de aandacht trekt van gangster Mina (Awkwafina) en politieagente Cam Harris (Regina Hall).

Breaking News in Yuba County is geregisseerd door Tate Taylor die in 2011 met The Help nog genomineerd was voor de Oscar voor beste film, maar met opvolgers als The Girl on the Train en Ava dit niveau niet helemaal meer kon vasthouden. Dat is ook het geval voor deze film: Breaking News in Yuba County zit vol goede ideeën maar ze komen er niet allemaal uit. De film wil een donkere satire zijn op de media die bepalen wat nieuws is en wat niet, maar verder dan wat aanzetjes komen Taylor en scenariste Amanda Idoko niet. Op dit vlak mist de film scherpte en kan hij niet tippen aan genregenoot To Die For van Gus Van Sant uit 1995.

Het scenario schiet ook een beetje alle kanten uit, telkens wanneer Sue Buttons zich helemaal in het nauw heeft lijken gelogen, duiken er weer een paar nieuwe personages of verhaallijnen op waardoor alles opnieuw kan beginnen. Het voelt bij momenten een beetje rommelig, maar gelukkig ligt het tempo in de film behoorlijk hoog zodat je geen tijd hebt om hierbij stil te staan. Met zijn 96 minuten duurt de film ook net lang genoeg waardoor het geheel snel verteerbaar is.

De nevenpersonages zijn allemaal vrij karikaturaal uitgewerkt waardoor de acteurs niet veel houvast hebben om hun vertolking neer te zetten. Jammer want met Mila Kunis, Matthew Modine, Ellen Barkin, Wanda Sykes, Awkwafina, Regina Hall, Juliette Lewis en Samira Wiley hebben de makers een heel boeiende en diverse cast weten te verzamelen. Helaas hebben de meeste acteurs een veredelde bijrol en wordt er hen dus te weinig aangereikt om van hun rol meer dan een karikatuur te maken (zoals de op ambitie gedreven halfzus, de schijnbaar hardwerkende echtgenoot met een verborgen agenda, de op het goede pad geraakte criminele schoonbroer (Jimmi Simpson) of de hysterische baas).

Gelukkig is er nog Allison Janney, een ervaren rot in het vak die meestal zélf de rol van ‘supporting rol’ speelt (zie Juno, The Hours, The Help of I, Tonya). In Breaking News in Yuba County is Sue Buttons het enige hoofdpersonage en draagt Janney de hele film. En ze geeft de all american brave huismoeder op een voortreffelijke wijze gestalte. Van de uitgebluste indruk die ze maakt aan het begin van de film, over de bedrogen weduwe wiens leven uiteen spat tot de vrouw die in het midden van de belangstelling staat en daar zichtbaar van geniet. Als er één reden is waarom je Breaking News in Yuba County een kans moet geven, laat het dan Allison Janney zijn.

Breaking News in Yuba County is sinds verkrijgbaar op Blu-ray.


Review Breaking News in Yuba County (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Breaking News in Yuba County trailer ***

1 Comment

  1. Zoya

    Ik dacht dat de film goed was en een beetje geschrokken van die verschrikkelijke score op Rotten Tomatoes – 11% en 46%

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *