Luc Besson ontsnapt aan veroordeling voor verkrachting

Deze week viel de uitspraak in beroep over de affaire rond regisseur en producer Luc Besson, in de Sand Van Roy zaak. De Nederlandse actrice had de populaire Franse filmmaker beschuldigd van verkrachting nadat hij volgens haar getuigenis haar een klap op het hoofd zou hebben gegeven en vervolgens verkracht. Het was een getuigenis die meteen ook heel wat andere vrouwen over de streep trok om hun verhaal te doen, zoals ook ex-model Karine Isambert die volgens Mediapart één van de 9 vrouwen is die Besson hebben aangeklaagd voor seksueel misbruik.

In 1995 was Karine Isambert ingeschreven bij het prestigieuze modellenbureau City Models waar ook sterren als Carla Bruni en Elle Macpherson waren ingeschreven. Besson had zijn oog laten vallen op haar profiel en wou haar ontmoeten. Vermoedelijk was hij op zoek naar zijn leading lady voor zijn opkomende science-fiction film The Fifth Element (1997) met Bruce Willis en Gary Oldman. De twee hadden elkaar ontmoet in de salon van een hotel in Londen. Besson dacht dat ze 14 was, maar in werkelijkheid was het model er toen 21. Op een foto in jarretelles liet hij zich gaan zei: “… de meeste Franse actrices zijn niet sexy en zien eruit als coiffeuses. Een actrice moet je echt willen neuken.” Waarop het jonge model zei dat acteervermogen ook wel belangrijk was en passend voor de rol, waarop Besson zei: “Ja ok, maar het is belangrijk als je haar wilt, anders heeft het geen zin.”

Nadien stelde Besson aan haar voor om iets te gaan eten. Zijn redenering was dat hij haar beter wou leren kennen en zelfs een beetje verliefd op haar wou worden. Maar Karine probeerde de bal weg te kaatsen door te zeggen dat ze een jaloers vriendje had en moest vertrekken. Waarop de regisseur had tegen zich aandrukte met zijn hand net boven haar billen en kuste haar. Toen de jonge vrouw zich afstootte van haar kwam een strenge blik.

Vele jonge actrices hebben nooit durven spreken omdat Besson een machtig figuur was binnen de Franse filmindustrie en mocht de affaire Weinstein er nooit zijn geweest dan had hij vermoedelijk zijn avances verder kunnen zetten en was zijn EuropaCorp nooit in financiële moeilijkheden geweest. Je moet veel moed hebben om te spreken, maar spijtig genoeg bewijzen de cijfers van de Franse Justitie dat veroordelingen in zaken van seksueel misbruik heel zelden gebeuren wegens gebrek aan bewijslast. In de rechtzaak in beroep in de zaak van Sand Van Roy werd een non-lieu uitgesproken door de rechter. Dat betekent niet dat de feiten niet waar of onwaar zijn, maar dat de rechter onvoldoende elementen heeft om zich hierover uit te spreken.

Om jullie een idee te geven, volgens Infostat zouden in 2016 maar liefst 1/3 van de klachten voor verkrachting zijn geklasseerd als non-lieu. Meer nog, volgens de krant Liberation zouden in Frankrijk gemiddeld 80% van de verkrachtingszaken geen rechterlijk gevolg krijgen. De advocaat van de Nederlandse actrice overweegt om naar Cassatie te trekken.

5 Comments

 1. LegoBamba

  Is het niet zo dat Luc Besson begon te daten met zijn tweede vrouw toen ze nog maar 15 was (en verwekte er zelfs een kind mee). Wanneer je dat weet kijk wel wel met een heel andere blik naar de film Léon met de toen 13-jarige Natalie Portman. Als je de verhalen mag geloven zijn het net de ouders van Natalie die bepaalde “romantische passages met seksuele ondertoon” tussen Léon en het meisje – die Besson had uitgeschreven – uit de film wilden. Zelfs Jean Reno heeft het personage “dommer” en “emotioneel labieler” gemaakt om zo niet de indruk te wekken van een pedo-relatie. Dat stond zo niet in het script. Besson had iets met jonge meisjes en ik kende het verhaal van Karine Isambert zelfs nog niet.

  Ook bleek The Professional aanvankelijk veel meer seksuele ondertoon te hebben wat betreft de relatie tussen Natalie en het personage van Jean Reno, maar Natalie’s ouders stonden er niet bij stil. Ook Jean Reno stond erop het personage “dom” en “emotioneel onderdrukt” te spelen, omdat hij niet wilde dat het personage zou overkomen als een pedofiel of fysiek bedreigend voor Natalie’s personage.

  Reply
  1. Noa

   Correct, haar naam was Maïwenn. Hij kende haar al toen ze 12 was en ze zijn beginnen daten toen ze 14 was en hij 32, ze was 16 toen ze in januari van 1993 Shanna Besson op de wereld zette dus had hij seks met een meisje van 14-15 jaar. Niemand lag daar van wakker maar hun relatie was al even “ongedwongen” als deze van Polanski. Punt is, als volwassenen moet je geen seks hebben met minderjarigen. Een paar jaar later heeft hij haar gedumpt met haar dochter toen hij haar al vermoedelijk bedroog met Milla Jovovich die hij had gecast voor The Fifth Element, opgenomen in 1994, gezien Isambert niet op zijn avances wou ingaan.

   En in het script van Léon hadden ze effectief ‘SEKS’!

   Reply
 2. Agnus

  Ik herinner me dat Besson een scene in gedachten had waarin Leon in de badkamer kwam en het meisje onder de douche zag. Ook deze scènes hebben de ouders van Natalie laten schrappen.

  Reply
 3. Matti

  Léon is ondanks de achtergrond uiteindelijk nog een leuke actiefilm geworden met een geweldige Gary Oldman.

  Reply
 4. Elise

  De gevallen van seksueel geweld zijn niet meer te tellen in Frankrijk. Op het gebied van kunst of politiek is er om de twee dagen een nieuw geval van beschuldigingen van verkrachting jegens politici, twee huidige ministers worden onderzocht voor aanranding en ze worden ondertussen niet ontslagen! Polensky en Depardieu worden op handen gedragen, nul scrupules.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *