Ava (2020) ** Blu-ray recensie

We kunnen tegenwoordig films zien zonder hiervoor een (al dan niet online) bioscoopticket te kopen. Je bekijkt nu gewoon de trailer en je hebt het gehele verhaal gezien tot zelfs het eindeshot van de film. Ik weet dat trailers kunnen spoilen, en we hebben het hier al herhaaldelijk over gehad, maar op zo’n manier het gehele verhaal op de straatstenen gooien is toch krankzinnig, zeker in tijden waarin de filmindustrie – en met name de bioscoopfilms – zware verliezen moeten inhalen. Maar blijkbaar zien de producers van Ava (2020) dat anders en zien ze hier geen graten in ofwel is al datgene wat we in de trailer zien slechts de plotpunten van de eerste 30 minuten, maar ik betwijfel het gezien de castinglijst geen andere grote namen in de aanbieding heeft.

Korte inhoud: Ava (Jessica Chastain) is een uitstekende huurmoordenaar die geheime operaties uitvoert voor de overheid. Ze reist de hele wereld rond en haar expertise bestaat uit het uitschakelen van, voornamelijk, grote namen. Wanneer een klus helemaal uit de hand loopt bevindt Ava zich in een levensbedreigende situatie. Ze wordt nu op de hielen gezeten door haar voormalige werkgevers.

Mocht ik niet beter weten zou ik zeggen dat het een Luc Besson film was, want dit ruikt er gewoon naar met dit verschil dat Jessica Chastain misschien nu niet een model/babe is maar een degelijke actrice. Spijtig genoeg ook een actrice die een beetje gezien wordt als box-office poison (een acteur of actrice die nauwelijks volk naar de bioscoop kan trekken). Het was dan ook niet verwonderlijk om te zien dat Jessica aan het roer zat van deze film als producer, gezien dit misschien wel de beste manier is om betere rollen te krijgen. De dame is tevens niet alleen talentvol maar ook bijzonder ambitieus. En ze lijkt een beetje dezelfde toer te willen opgaan als Jennifer Lawrence, zowel met comic-book films (cf. X-Men), female driven drama (Molly’s Game en Joy), als met assassin-films (cf. deze film en Red Sparrow). Ik hou van haar en ik waardeer haar films hoger dan deze van Jennifer Lawrence. Maar deze prent is toch wel iets onder haar niveau.

De regie van Ava is in handen van Tate Taylor, die eerder al met Jessica had gewerkt op The Help (2011), maar vooral ook bekend is van The Girl on the Train (2016). Het script is afkomstig van Matthew Newton, die eigenlijk een nobele onbekende is. Ava is een standaard girl assassin film wat al een genre op zich is geworden sinds Besson er mee is begonnen met zijn Nikita (1990). De beste blijft vooralsnog Atomic Blonde (2017). Voor de rest zijn de cliches in overvloed. Het is een aaneensluiting van vechtscènes waarin Ava in één of ander (al dan niet glamoureus) ornaat iemand te lijf gaat, hoe groot en sterk haar tegenstanders ook moge zijn. Het probleem met deze film is dat ze vaak ook geen rekening houden met de fysionomie tussen man en vrouw. Weet je wat een geloofwaardig gevecht was tussen een vrouw en een zwaargebouwde kerel: het gevecht tussen Patricia Arquette en James Gandolfini in True Romance (1993). Dat is ook een R-rated film maar waar de intensiteit toch een pak hoger ligt omdat de gevechten ook een stuk meer geloofwaardig zijn dan die Luc Besson dansjes.© Belga Home Video

Actiethrillers zoals deze kunnen zulke clichés doorstaan zolang ze een beetje stijl hebben, maar Taylor’s regie is me iets te passe-partout, met te veel opeengestapelde vechtsequenties en niet genoeg overtuigende choreografie of creativiteit. Farrell – met zijn snorretje en bizar kapsel en Malkovich kunnen dit B-film-gedoe misschien plezier beleven maar dit bouwt niet aan hun reputatie. Er is een echter één scène waarin Chastain en Davis zich openstellen ten opzichte van mekaar, maar het is een rariteit in het geheel, een kleurrijk moment tussen een heleboel dingen die lang niet in de buurt komen van een Atomic Blonde. De muziek kwam van Bear McCreary die hier een vreselijke elektronische techno-score neerzet, die de ergernis bij het publiek enkel nog maar zal versterken.

Indien jullie er toch nog een beetje de spanning willen in houden zou ik misschien de trailer skippen. De Blu-ray van Ava is reeds beschikbaar sinds , zonder veel extraatjes.


Review Ava (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Ava trailer ***1 Comment

  1. Vince

    Ik ga de film misschien nog wel kijken voor John Malkovich maar ze spoilen wel enorm veel 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *