House of Gucci (2021) *** Blu-ray recensie

De DVD en Blu-ray van House of Gucci (2021) van Ridley Scott is eindelijk gearriveerd, want wij hadden deze film toch nog een tweede kans willen geven na de toch wat tegenvallende bioscoopvisie. Daarom geen slechte film maar ook niet meteen een film die blijft hangen ondanks het toch wat krankzinnig verhaal.

Korte inhoud: Patrizia Reggiani (Lady Gaga) beraamt in het jaar 1995 het plan om haar voormalige echtgenoot uit de weg te ruimen. Hij is de Italiaanse zakenman Maurizio Gucci (Adam Driver) en staat aan het hoofd van het gelijknamige modehuis. Hij is tevens de kleinzoon van de befaamde modeontwerper Guccio. Reggiani laat een huurmoordenaar het vuile werk opknappen. Ze zou later opgepakt worden door de politie en in de gevangenis belanden.

Het is vooral een film waar de casting in het oog springt met ronkende namen als Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino (eerste samenwerking tussen Pacino en Scott), Jeremy Irons, Jared Leto, Salma Hayek, Reeve Carney en Jack Huston. Met maar liefst 4 Academy Awards winners mag je wel zeggen dat je op acteervlak geen steken zal laten vallen. De enige twee prominenten die nog geen Oscar hebben gekregen is Adam Driver én de regisseur zelf, Ridley Scott. De film zelfs had maar 1 Oscar-nominatie voor make-up, maar kon deze niet verzilveren.

Tock moet ik toegeven dat al die klasbakken van acteurs nu niet meteen het beste van zichzelf hebben gegeven, met uitzondering van Lady Gaga die all-in bleek in deze prent. Adam Driver is zo goed als onopvallend, Pacino speelt op automatische piloot maar had ook geen geweldige rol, en Jared Leto verliest de pedalen met zijn lachwekkende vertolking van Paolo Gucci. De accenten in de film vlogen ook alle richtingen uit en op een zeker moment verliest het verhaal ook veel van zijn geloofwaardigheid.

Ridley Scott speelde al langer dan vandaag met het idee een film te maken over Gucci. Wij hebben hier nog een bericht gevonden dat dateert van 2006. Zo zie je maar dat films maken een proces is van lange adem. Ridley heeft zijn hart verloren in Italië en we zien hem er dan ook veel films draaien (All the Money in the World, Hannibal, Gladiator, …). Voor de muziek koos Ridley deze keer niet voor Hans Zimmer (of was de componist bezet) maar werkte met de protégé van Hans, Harry Gregson-Williams. De fotografie werd dan weer verzorgd door Dariusz Wolski (The Martian, Prometheus, Alien Covenant, …).

Het script van Becky Johnston en Roberto Bentivegna hebben vermoedelijk zo dicht mogelijk bij de feiten willen blijven, maar hebben op papier nu ook weer niet de meest leuke dialoogscènes uitgeschreven. Maar ook de karakterontwikkelingen zijn gewoon niet goed uitgeschreven, neem nu de transformatie van Maurizio Gucci (Driver) van chill rechtenstudent naar berekenende zakenman is op zijn zachtst gezegd abrupt. Alles lijkt ook zo mediocre, ondanks de mooie fotografie en de verzorgde esthetiek.

Ridley’s volgende film was The Last Duel (2021) die zich afspeelt in het 14e-eeuwse Frankrijk waarin Marguerite de Thibouville beweert dat ze is verkracht werd door de beste vriend van haar man, maar ook deze film was niet geheel overtuigend. En daarna is er nog de biopic van Napoleon genaamd Kitbag (2022) met Joaquin Phoenix. Voor een man in zijn 80e stapelt hij de ene productie op na de andere met nog sequels van Gladiator, Alien en nog een Bijbelverfilming van David vs Goliath. Realiseer jullie even dat Ridley deze House of Gucci heeft opgenomen van 8 maart tot 6 mei 2021, en dat allemaal in Covid-tijden! Dus op z’n minst een knap staaltje van een meester-regisseur.

Op de DVD en Blu-ray staat geen audio-commentaar track van de regisseur, er is wel een making of en nog een docu over Gucci en iets rond de stylisme van het huis. Eigenlijk toch wat teleurstellend. De schijven zijn sinds te verkrijgen.


Review House of Gucci (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** House of Gucci trailer ***7 Comments

 1. Lisa

  Adam Driver lijkt wel op Maurizio Gucci. Mooie casting

  Reply
 2. Morgan

  Ze hadden Monica Bellucci moeten casten in plaats van Lady Gaga, het lijkt wel een Russische als je ze Engels hoort praten met een fake Italiaans accent.

  Reply
  1. Moon Child

   Lady Gaga is nochtans Amerikaans-Italiaanse … Misschien hadden ze gewoon de accenten achterwege moeten laten. Doe het in Engels of in het Italiaans.

   Reply
 3. Dalma

  Ik had Jared Leto zelfs nooit herkend op de poster 😀

  Reply
 4. Eliza

  De film zou iets weg hebben van The Wolf Of Wall Street, ik ben benieuwd. De trailer met al die grafische titels trekt anders wel op de ballen. Doet me wel wat denken aan American Crime Story met Penelope Cruz als Donatella Versace

  Reply
 5. Ruben

  En in tegenstelling tot Eastwood blijven zijn films wel op niveau, maar inderdaad verbijsterend dat hij nog geen Oscar heeft gewonnen, maar ja, zo heeft Francis Ford Coppola ook zijn Oscar verloren voor The Godfather aan de regisseur van Cabaret waar niemand nog iets van heeft gehoord.

  Reply
 6. johan

  Ik ben benieuwd of alle accenten gaan overtuigen (ongeacht de origine van acteur/actrice). Bij het zien van de trailer weet ik het nog niet.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *