Regisseur steekt schuld van slechte Morbius deels bij Sony

Je kan er niet omheen dat Morbious (2022) met zijn 16% score op Rotten Tomatoes op 200 professionele reviews, dat de film niet echt wordt gesmaakt. Gelukkig lijkt de box-office nog mee te vallen – gezien er ook niks anders draait in de bioscoop. De film moet 150 miljoen dollar ophalen voor een break-even en zit momenteel aan 86 miljoen dollar. Volgende week komt Ambulance (2022) uit en verwacht wordt dat deze Michael Bay prent wel veel poen zal scheppen, dus aankomend weekend zal duidelijk worden of deze film alsnog winst kan maken.

In een interview op UPROXX had regisseur Daniel Espinosa eigenlijk al op de schenen geschopt van hoofdacteur Jared Leto. Blijkbaar zou de ‘method acting’ van Leto de productie hebben vertraagd; omdat hij mordicus (lol) met krukken wou lopen, ook al draaide de camera niet. Dit had tot gevolg dat het soms tientallen minuten duurde alvorens de acteur van de make-up stoel naar de set kon komen, of naar het toilet of naar zijn trailer of de green room. De regisseur besliste dan maar om hem een rolstoel te geven om zo kostbare minuten te winnen.*

De journalist vraagde hem om de man af wat het verhaal was achter Michael Keaton waarmee werd uitgepakt in de trailers maar uiteindelijk maar heel even opduikt in de post-credit scène als Adrian Toomes / Vulture, het personage uit Spider-Man: Homecoming (2017). De beelden in de post-credit scène waren trouwens niet dezelfde als deze van de trailer, wat vermoedelijk wijst op knipwerk. En dat was het ook. Espinosa zei dat ze initieel Michael Keaton hadden in een belangrijke rol maar dat gaandeweg de wereld waarin Spiderman en Vulture zaten toch niet meteen compatibel waren met de Morbius wereld. Verder gaf Espinosa toe dat de multiverse eigenlijk een idee was van Sony en niet van Kevin Feige, en dat dit voor nog extra problemen zorgde in de verstaanbaarheid van die scènes.

In de film wordt tot op dat punt nooit gepraat over Spider-Man en hier wil Vulture plots samenspannen met Morbius om tegen Spider-Man te vechten. De film was al niet duidelijk over deze rivaliteit maar was ook niet duidelijk dat Morbius hier überhaupt zijn op ingegaan. Is hij nu een villain of een verward iemand die te ver is gegaan en problemen wil herstellen? Als afsluiter zei hij nog: “Ik denk dat ik op mijn best werk als ik veel beslissingsbevoegdheid krijg. Maar in deze films zijn het grote films die de interesse van veel mensen hebben. Het zijn elke keer andere processen,” wat meteen al een verwijzing was op de eerdere berichten dat Sony zich teveel zou hebben gemoeid met de productie.

In een reactie op de slechte reviews zei de regisseur in Insider het volgende: “Kijk, ik heb veel zelfhaat, dus ik heb veel kritiek op mijn eigen werk. Ik probeer me altijd te concentreren om beter te worden. Maar ik ben ook trots op wat ik doe. Er zijn delen in al mijn films waar ik echt trots op ben. Toen ik mijn eerste speelfilm maakte, was het een kleine film genaamd Babylon Disease. Ik herinner me dat ik op een dag met de metro naar huis ging en ik een paar drankjes had gedronken, dus ik was een beetje dronken. Iemand stootte me in de trein aan en zei: ‘Ik moet je vertellen wat er mis is met de tweede scène in je speelfilm,’ en ik dacht: ‘Nou, oké.’ Het punt dat ik maak is dat het vreemd is om iets maken dat zo openbaar is.” Of om het met een paar woorden te zeggen, als regisseur moet je dik vel hebben.

*Je moet weten dat de kostprijs van een draaidag op een Hollywoodfilm gemakkelijk tussen de 500k en 1 miljoen dollar ligt dus letter “time is money”, en in tegenstelling tot Europese producties is alles enorm gereglementeerd en kan je niet zomaar overuren draaien. Komt daar nog bij dat het aantal draaidag in principe vast staat, gemiddeld rond de 30 dagen.

3 Comments

 1. Ramos

  Sony maakt enkel goede adaptaties indien de regisseur volledige controle krijgt, maar meestal is het vaak hit-and-miss. Misschien moeten ze gewoon alles overhevelen aan Marvel.

  Reply
 2. Laurie

  Ik zat zo goed als alleen in de zaal … en had zin om halverwege de film gewoon te vertrekken.

  Reply
 3. Alpha Smurf

  Het grappige is dat Vulture in deze prent opduikt in een gevangenisuniform en dan verschijnt hij op de één of andere manier weer met een wingsuit die precies lijkt op zijn originele, die is gemaakt met rommel van Avengers-gevechten, gevechten die nooit in dit universum hebben plaatsgevonden. Go figure …

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *