The Batman sputtert op Chinese markt

Je zou denken dat Chinese overheden een punt wilden maken tegen het Westen, en de toevoer van Hollywoodfilms zou verminderen, inclusief high-profile films als The Batman (2022), maar de reden van de sputterende box-office in China is voornamelijk te wijten aan … u raadt het al: COVID. De recette blijft momenteel steken op 33 miljoen dollar.

De lokale mond-tot-mondreclame voor de gitzwarte superheldenfilm ziet er tot nu toe respectabel uit, maar het zou dus vooral de wijdverbreide bioscoopsluitingen zijn als reactie op COVID-opflakkeringen in heel China, die een grote hap uit het winstpotentieel van de film hebben genomen. De bijna drie uur durende speelduur van de film helpt ook niet, en er is ook niet het soort spektakel waar de meeste comicbook-films bekend om zijn geworden.

China vecht momenteel tegen de grootste COVID-opflakkering sinds het begin van de pandemie, en ongeveer 30 procent van alle Chinese bioscopen is de afgelopen week tijdelijk gesloten. De zwaarst getroffen regio’s zijn onder meer kosmopolitische bevolkingscentra zoals Shanghai en Shenzhen, waar filmbezoekers de voorkeur geven aan geïmporteerde Hollywood-producties. Nu China wordt geconfronteerd met de ergste uitbraak sinds eind 2019, hebben functionarissen gezworen de nultolerantie-strategie te onderstrepen om de huidige golf in te dammen. De Chinese leider, Xi Jinping, erkende donderdag echter voor het eerst de last van de maatregelen en zei dat China “maximaal effect” met “minimale kosten” moet zoeken bij het beheersen van het virus, en dus gaan ze het toch anders gaan aanpakken.

The Batman heeft een wat trage start gehad maar klimt wereldwijd toch op tot 511 miljoen dollar, wat respectabel genoeg is om te mogen spreken van een sequel voor deze prent. En dat is zalig nieuws gezien er veel potentieel was. Andere aankomende Hollywood-titels die de komende weken naar China gaan, zijn onder meer Roland Emmerich’s rampenactiefilm Moonfall (25 maart), Sony’s animatievervolg Hotel Transylvania: Transformania (3 april) en Warner Bros.’ Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (8 april).

1 Comment

  1. Gardner

    Gelukkig deed het film super goed in de States en kunnen we alsnog die remake krijgen 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *