Gemengde gevoelens bij LotR: The Rings of Power serie trailer

Peter Jackson heeft met zijn Lord of the Rings saga de lat wel heel hoog gelegd dat zelfs zijn eigen Hobbit nauwelijks de vergelijking aan kon met de originele trilogie. En ondertussen hebben we nu ook een eerste trailer van de The Lord of the Rings: The Rings of Power van J. D. Payne en Patrick McKay, en ook al krijgen we eigenlijk al veel te zien, viel het ons ook op dat heel wat beelden ruiken naar zwakke cgi. De regie van de eerste afleveringen lag in handen van J. A. Bayona.

Korte inhoud: Dit epische drama speelt zich duizenden jaren voor de gebeurtenissen van J.R.R. Tolkiens The Hobbit en The Lord of the Rings, en neemt de kijker mee terug naar een tijdperk waarin grote machten werden gesmeed, koninkrijken tot glorie rezen en ten onder gingen, onwaarschijnlijke helden werden getest, hoop aan een zijden draadje hing en de grootste schurk die ooit uit Tolkiens pen vloeide, dreigde de hele wereld in duisternis te bedekken. De serie begint in een tijd van relatieve vrede en volgt een cast van personages, zowel bekende als nieuwe, terwijl ze de lang gevreesde heropleving van het kwaad in Middle-Earh het hoofd moeten bieden. Van de donkerste diepten van de Misty Mountains, tot de majestueuze bossen van de elfenhoofdstad Lindon, tot het adembenemende eilandenrijk Númenor, tot de verste uithoeken van de kaart, deze koninkrijken en personages zullen erfenissen uithouwen die lang daarna voortleven.

De trailer begint goed; ook al had ik een beetje meer bescheiden geweest in de logo’s, enerzijds heb je dat goedkoop metalen logo in het begin en dan krijg je dat afschuwelijk logo in het wit onderaan in beeld. We get it, you invested 462 million dollars in this!. De sfeer van de haven met het beeld van de Numenorean koning heeft wel iets weg van Gondor en bijgevolg hebben we meteen een aanknopingspunt met de oorspronkelijke franchise. Dus tot daartoe ben ik helemaal mee. Dan krijgen we 2 wezens op de rand van een heuvel (in een shot die ruikt naar slechte matte painting) en uiteindelijk onze eerste glimp van Galadriel (Morfydd Clark) die op een muur klimt met een dolk. En dan had ik het wat moeilijk met de cgi-beelden van een schip in een storm op zee gevolgd door een overduidelijk studioshot van Halbrand (Charlie Vickers) op een wrakstuk.

Nadien krijgen we wat pijl en boog actie met waarbij Arondir (Ismael Cruz Cordova) wat Legolas-achtige dingen doet, zoals pijlen uit de lucht plukken en terugschieten naar de aanvallers. Een vlammende meteoor vult de lucht terwijl de elven Hoge Koning Gil-galad (Benjamin Walker) toekijkt, en Galadriel galoppeert over groene velden naast spectaculaire bergen. We zien dan uiteindelijk een verhulde figuur (vermoedelijk Galadriel) die een soort monster afweert. We zien talloze elfjes verzameld rond een boom naast een waterval. Om dan vervolgens een snelle montage te krijgen van prins Durin van Khazad-dum (Owain Arthur), Lord Elrond (Robert Aramayo) en de dwergprinses Disa (Sophia Nomvete). We zien dan Galadriel op hetzelfde vlot als voorheen, haar elvenoren ontbloot, en wat lijkt op Durin die een andere dwerg helpt in de mijnen van Khazad-dum. We zien een dwerg die een rots aan stukken slaat, een felle strijd tussen elfenkrijgers en orks, een geketende Arondir die probeert te ontsnappen uit een soort kampement, en een menselijke hand die die van een Harfoot omklemt.

En hierbij hebben ze mooie alle vakjes aangevinkt van alle figuren die de fans willen zien, enkel spijtig dat er geen aanzet is tot een verhaal en de beelden nu ook niet meteen van die aard zijn dat ze ons van onze stoel wegblazen. Veel van de meest indrukwekkende beelden zijn eigenlijk rappels van de oorspronkelijke LotR saga en veel van de scènes moeten hopelijk nog eens bewerkt worden voor een betere look. In ieder geval is dit maar een teaser trailer en misschien niet zo belangrijk. Het grootste probleem lag misschien wel in het uitstekende Vanity Fair artikel over het feit dat de serie wel heel snel vooruit zal gaan en misschien niet voldoende tijd zal nemen om de wereld uit te werken. Voor de rest was er veel kritiek te lezen dat Elfen blijkbaar ook door de diversiteits-molen moesten gedraaid worden, maar persoonlijk heb ik daar NUL problemen mee. LotR is 100% fictie en voor mij is de vertolking cruciaal en tot dusver kunnen we in deze teaser trailer hier niet veel uit maken.

De serie werd gedraaid in Nieuw Zeeland, maar om toch de kosten wat te drukken heeft Amazon besloten om het tweede seizoen op te nemen in de UK, tot grote ergernis van Elijah Wood die het liet merken in zijn Tweet.
Nu moeten we nog geduld hebben tot 2 september 2022.

*** The Lord of the Rings: The Rings of Power trailer ***


1 Comment

  1. Gaetan

    Diversiteit in casting is geweldig, ik heb er ook niets op tegen, maar het zou logisch moeten zijn in de context van het bronmateriaal, niet alleen toegevoegd om enkele diversiteitsboxen aan te vinken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *