The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) ***½ Blu-ray review

Daar is ‘m dan, de langverwachte prequel van Lord of the Rings: The Hobbit: An Unexpected Journey (2012). We hebben het al eerder meegemaakt in filmland dat men na een succesvolle reeks eens een film maakt over hoe het eigenlijk allemaal begon. Een voordeel van deze trilogie is dat het al decennia geleden eens was verteld in het boekje van Tolkien.

the hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennett

Het moet denk ik al ruim 16 jaar geleden zijn dat ik dat boek gelezen heb. Dat was in de tijd toen ik ontdekte dat al mijn blackmetalplaten geïnspireerd waren op de verhalen van Tolkien en Lovecraft en andere fantasy-schrijvers uit lang vervlogen tijden. Waar ik toen misschien een beetje ontgoocheld was over de kinderlijke toon, fel in strijd met het stoere imago van black metal, de prachtige gecreëerde werelden van Orks, trollen, aardmannen, draken elfen, magiërs en veldslagen allerhande, maakten het allemaal wel goed. Des te leuker toen dat alles eens magistraal verbeeld werd door Peter Jackson in the Lord of the Rings-trilogie met beelden en schepsels die misschien zelfs je fantasie ver overtroffen.

En dat we het eigenlijk allemaal al gezien hebben, dat bewijst deze prequel. De fans van het genre kunnen zich er weer in uitleven en ook ik vond het weer entertainment van de bovenste plank. De monsters zijn namelijk erg monsterlijk. De details zijn honderd procent uitgewerkt. De landschappen, de veldslagen, de sfeer, de animaties, het zit allemaal erg goed. Ik heb op dat vlak echt geen klachten. Dat velen zich vooraf afvroegen hoe in se een kinderboek kon worden verhaald in een trilogie van films die elk uit ruim 2 uur zouden bestaan moet dan ook eerder als retorisch worden beschouwd. Jackson neemt de tijd om de dingen te vertellen met een ferme aanloop en het kinderlijke steekt vrijwel altijd de kop op tussen de spannende momenten door.

Korte inhoud: Bilbo Balings (Martin Freeman) is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn gemakkelijke bestaan komt echter abrupt ten einde wanneer op een dag de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) op zijn deur klopt en een groep dwergen meebrengt. Zij weten Bilbo te overtuigen om een tocht te ondernemen waarbij hij oog in oog zal komen te staan met de draak Smaug (Benedict Cumberbatch), die lang geleden een schat heeft gestolen van de Dwergen. De enorme gevaren die een dergelijke toch met zich meebrengt, zijn de onervaren Bilbo echter onbekend.

Het bonte gezelschap trekt erop uit en komt algauw in de problemen. Nu men denkt dat de tijd van Smaug is gekomen zijn er nog creaturen die azen op de bergen goud van de dwergen. Een oude vijand van de troonopvolger van de dwergkoning blijkt nog te leven. Azog (Manu Bennett), de bleke Ork, je reinste monsterlijke agressieve brok stinkend verminkt grommend kwaadaardig bleek stuk Ork rijdend op een al even afgrijselijke witte Warg. Schitterend gevonden en gedaan. En dan wordt het een opeenvolging van wilde achtervolgingen en dito deus ex machinas. Het is toch altijd een beetje hetzelfde. Ze ontsnappen ternauwernood aan de Orks of ze zitten al tussen de aardmannen en trollen om dan weer die hardnekkige Orks te stuiten. Zo kan je natuurlijk ruim 2 uur vullen.


the hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennettthe hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennettthe hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennett
the hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennettthe hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennettthe hobbit,peter jackson,the hobbit an unexpected journey,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,manu bennett
© Warner Home Video

Zoals gezegd er zitten een paar kinderlijke scenes in die niet echt gaan vervelen en je eigenlijk best doorslikt. De komst van de dwergen bij Bilbo thuis heeft iets van Asterix en Obelix en de Galliërs. De drie reuze aardmannen zijn ook nogal cartoonesk en Indiana Jones and the Temple of Doom is niet veraf bij in de tunnels van de aardmannen met een zwabberige koning en zijn lodderige ogen die veel weggeeft van Jabba The Hut en zijn pieterige wratterige griffier in een katrol lijkt om een mongoloïde Master Joda. Ja er zitten echt grappige details in. De scene bij de Elfen zorgt voor een adempauze net als de scene waar Bilbo kennis maakt met Gollem. Lang uitgetrokken en blijkbaar wilden de animatoren zich eens goed uitleven en tonen wat ze konden, maar kenners wisten te vertellen dat die scene integraal in het boek zit. O ja, waar ik dacht dat de bostovenaar zijn kop beschimmeld was, wees mijn gezellin er doodnuchter op dat het vogelpoep was, gelet op het vogelnestje onder zijn hoed. Makes sense. Kortom: the Hobbit: you know what’s on the menu!

Deze donderdag (18/04 dus) ligt de Blu-yay van The Hobbit in de winkelrekken, en voor de liefhebbers is er een versie met de film in 3D op twee schijven (naast de gewone Blu-ray én een digitale kopie). Qua bonussen zullende fans heel wat informatie opsteken over de productie, gezien Peter Jackson op gebied van VideoBlogs echt wel een geek is. Het is tevens ook de eerste keer dat ik een Blu-ray cover mocht zien in hologram. Hieronder staat de trailer en hier is de poster van de film. (quotering 3.5/5)

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 15 april 2013

*** Related Posts***
21/11/2012: The Hobbit te kampen met erfgenamen en dierenactivisten
20/09/2012: Gollum lijkt iets meer cartoony
27/12/2011: The Hobbit: An Unexpected Journey trailer #1
28/05/2011: Orlando Bloom en Leonard Nimoy in The Hobbit
04/11/2010: De financiering van The Hobbit
17/10/2010: The Hobbit films kosten 360 miljoen dollar
14/06/2010: Del Toro verlaat The Hobbit
28/09/2009: MGM op de rand van het faillissement
29/04/2008: Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
14/01/2007: Peter Jackson krijgt The Hobbit niet !
24/11/2006: The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi?
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

*** The Hobbit: An Unexpected Journey trailer #2 ***

7 Comments

 1. govert

  tja, wat zal ik er van zeggen….op een aantal punten heb je gelijk ; het zag er prachtig uit (niemand heeft er met de pet naar gegooid, jackson neemt zijn publiek serieus ) en een maal op gang dendert hij door als een sneltrein, Freeman is geweldig als Bilbo (ik begreep dat jackson de opnames wat uit gesteld had speciaal voor hem; hulde, dat hoor je maar zelden)..maar ook wat – puntjes; ik zag hem in 3-d (de eerste keer) en ik vond het nep eerlijk gezegd, ik had het idee dat ik door een gaatje naar een voorstelling in een schoenendoos zat te kijken….wat ik erg jammer vond is dat , onlangs de lange aanloop, ik nog steeds niet weet wie de dertien dwergen zijn, holle personages , zonde …..dus op naar 2014 ( deel 2 van de ring was uiteindelijk ook beter…)

  Reply
 2. Bart

  Los van de Brown Wizard die werd nagezeten door wargs zag alles er knap uit. Komt wat traag op gang, maar zo halverwege is het echt wel genieten. Misschien niet een film die iedereen zal bekoren, maar dat was ook al het geval bij Lord of the Rings.

  Reply
 3. johan

  Voor velen zal deze film een feest der herkenning zijn, ik had juist het gevoel het allemaal al eens gezien te hebben. De andere 3 films waren voor mij genoeg. Heb deze met veel moeite afgekeken.

  Reply
 4. Arne

  Ondanks de mankementen en de ietwat lange speelduur, een heel genietbare film. Ben benieuwd wat Jackson in petto heeft voor de Extended Edition die aangekondigd is voor kerst, aangezien de film eigenlijk nu al wat te lang was. En de film is een bijna letterlijke vertaling van het boek, zo goed als alles zit erin.

  Reply
 5. Dominiek

  Hobbit is ook één boek in plaats van drie, dus gaan ze het echt wel exploiteren. Probleem is dat er veel heen en weer geloop is, in tegenstelling tot bij LotR.

  Reply
 6. Frans

  hebben jullie dat ook dat de verteller niet wordt ondertiteld, ik mis nu heel veel van het verhaal en heb niet eens zin om hem uit te kijken.

  Reply
 7. janaïka

  Stop met films te downloaden, Frans, en je zal dat probleem niet meer hebben.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *