Filterdunne OLED tv-scherm kost 10’000 dollar

Ik ga niet ontkennen dat de beste plaats om een film te bekijken nog steeds de rustgevende beslotenheid is van een bioscoopzaal, met haar comfortabele zetels, enorme witte projectiescherp en haar performante surround-systeem. Maar het is vaak ook duur en tijdrovend. Bijgevolg gaan we ook steeds meer films zien op de computer of op televisie. Ondertussen zijn de home-cinema systemen al een aantal jaartjes in opmars. Het beeld wordt scherper en groter, maar ook de klank moet niet onderdoen voor het kristalheldere beeld. En nu komt LG naar buiten met haar 55 inch OLED 3D smart tv, met de dikte van een creditkaart.

Ik blijf vasthouden bij de kwaliteit van een Panasonic Viera plasmascherm, maar de LED schermen blijven innoveren. Het gloednieuwe tv-scherm zou een slordige $10’000 kosten (7’650 euro), wat een pak geld is. Ik denk dat we nog een paar jaartjes zullen moeten wachten alvorens de prijs onder de 2’000 euro kan zakken. Maar het was voor LG een race tegen de klok om zo Samsung de loef af te steken, want deze concurrent brengt binnenkort ook hun OLED versie uit.


oled,led,lcd,panasonic,lg,samsung

Het grootste verschil van de OLED (organic light-emitting diode) en de standaard LED (light-emitting diode), LCD (liquid crystal display) of Plasma, is dat er geen nood is aan additionele backlight. Een technologie die ervoor zorgt dat het energie besparend werkt, en het scherm veel dunner maakt. Dat 55 inch scherm weegt nauwelijks iets meer dan 7 kilo (4 flessen water van 1.5 liter), wat meteen ook voor lang-armige boeven mooi is meegenomen. Maar zonder backlight kan je er ook voor zogen dat de zwarte tinten echt wel roetzwart zijn en het contrast bijgevolg stukken hoger kan liggen (ook al vind ik de zwarte tinten op mijn plasmascherm al zwart genoeg). Het meest opmerkelijke is dat het nieuwe scherm ook een 180° kijkhoek heeft.

Het nieuwe toestel zou ook 3D aankunnen, maar enkel op 1080p resolutie en dus niet het veel meer geavanceerde Ultra HD of 4K formaat (met 16 keers meer pixels -> van 1080×1920 naar 4320×7680). Maar het publiek ligt hier nog niet wakker van, zeker omdat er nog geen aanwijzingen zijn dat de filmstudio’s hun blu-rays met hogere resoluties zullen uitbrengen. Dimenco, een spin-off van het Nederlandse Philips, heeft ondertussen een techniek ontwikkeld om 3D te kijken zonder bril op de nieuwe 4K-toestellen, maar dit is nog niet voor dit Oled-scherm, ook al zou je zoiets verwachten voor het toestel van de toekomst.
.

LG mikt op 7,2 miljoen verkochte tv-toestellen in 2016. Een serieuze hoeveelheid die ze volgens mij niet zullen bereiken met een dergelijk prijskaartje, en het wordt nog afwachten met wat Samsung naar buiten komt. Vraag is nu of die hoge kwaliteit van het beeld de magie van het filmbeeld zal verbreken. Ik heb er niets op tegen dat een voetbalmatch loepzuiver is, maar soms kan zoiets de poëzie van een filmbeeld grondig aantasten. Ik heb bijvoorbeeld nu al moeite om van een film te genieten op een gewone LED of LCD scherm. Maar ik ben desondanks benieuwd naar de beeldkwaliteit van de OLED.

2 Comments

  1. ruben

    Wat ze er niet bij vertellen is dat Oleds degraderen na verloop van tijd en de lichtintensiteit fors afneemt. De levensduur van een oled-display zou met zijn 4 jaar aanzienlijk minder zijn dan een lcd-display. Ter vergelijking; de gemiddelde lcd-televisie heeft een levensduur van 50 000 uur.

    Reply
  2. Nils

    Heb nog maar net een nieuwe plasma gekocht en nu gaan ze afkomen met 4K televisie. Zo blijven we bezig. 10’000 dollar vind ik er anders wel wat over.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *