Gunpowder Milkshake (2021) *** Blu-ray Recensie

Origineel kan men Gunpowder Milkshake (2021) bezwaarlijk noemen. Het is een behoorlijk hersenloze actiefilm die van de ene schietpartij naar de andere knalt. Het soort film waar Liam Neeson de laatste jaren een patent op heeft. Wat de derde film van de Israëlische regisseur Navot Papushado (Big Bad Wolves) wel anders maakt, is dat de hoofdrollen allemaal vrouwen zijn en mannen in Gunpowder Milkshake duidelijk het zwakke geslacht zijn. Het eindresultaat is een net iets te lange knallende actiefilm die nooit verveelt maar ook niet lang zal blijven hangen.

Korte inhoud: Sam (Karen Gillan) is twaalf jaar oud wanneer haar moeder Scarlet (Lena Headey) haar in een typisch Amerikaanse diner achterlaat. Scarlet werkt immers als huurmoordenaar voor de duistere misdaadorganisatie ‘The Firm’ en heeft tijdens een klus op de verkeerde tenen getrapt. Ze vermoordde – in opdracht – de zoon van gangster Jim McAlester (Ralph Ineson) waardoor deze laatste uit is op wraak en Scarlet vreest voor de veiligheid van Sam. Ze vindt er dan maar niet beter op om spoorloos te verdwijnen.

Vijftien jaar later is Sam in de voetsporen van Scarlet getreden en heeft ze zich opgewerkt tot huurmoordenaar bij dezelfde ‘The Firm’, die nog steeds geleid wordt door Nathan (Paul Giamatti). ‘The Firm’ is bestolen door een werknemer en Sam moet de man een lesje leren. Maar wanneer blijkt dat de man het geld heeft gestolen om als losgeld te dienen voor zijn ontvoerde dochtertje Emily (Chloe Coleman) maakt Sams geweten bezwaar. Dat is niet naar de zinnen van ‘The Firm’ die zich tegen haar keert waardoor Sam zich genoodzaakt ziet om enkele oude bekenden op te zoeken.

Gunpowder Milkshake is een film die het in normale bioscoopomstandigheden misschien wel behoorlijk zou doen aan de box office ware er niet een of andere pandemie. De film kwam vorige zomer uit in België, maar toen de vierde coronagolf kwam opzetten, verdween de film al snel weer van de programmatie. In de meeste landen werd de film niet eens in de bioscoopzalen uitgebracht waardoor de opbrengst blijft steken op een schamele 1 miljoen dollar. Jammer voor de makers want Gunpowder Milshake moet niet onderdoen voor een Taken of John Wick.

Al merk je aan alles dat regisseur Navot Papushado eigenlijk hoger mikt dan een Taken– of John Wick-kloon en eigenlijk meer richting Quentin Tarantino wil gaan. Papushado verkiest duidelijk stijl boven inhoud waardoor Gunpowder Milkshake er visueel erg goed uitziet. Flitsende neonreclames, heldere kleuren, bloedrood rondspattend bloed ondersteund door een aanwezige soundtrack… het komt bekend voor en op dit vlak heeft Papushado goed werk afgeleverd.

Maar Tarantino spendeert wel iets meer tijd aan de uitwerking van zijn personages en het verhaal en dat is het grote minpunt van Gunpowder Milshake: het ziet er allemaal wel erg mooi uit, maar het beklijft niet. De personages blijven allemaal vrij vlak en eendimensionaal waardoor het moeilijk is om echt met hen mee te leven. Met zijn speelduur van 114 minuten is de film ook aan de lange kant. Echt vervelen doe je je wel nooit, maar een iets compactere speelduur had Gunpowder Milkshake wel ten goede gekomen.

Wat Gunpowder Milkshake wél onderscheidt van de trits actiefilms in dit genre, is het vleugje humor dat doorheen de film aanwezig is. Dat komt meteen naar voren in de eerste scène waarin Sam een telefoontje van Nathan beantwoordt terwijl ze een net opgelopen snee in haar bovenarm eigenhandig probeert te verzorgen. ‘Wat ben je aan het doen?’, vraagt Nathan. ‘Naaien’, aldus Sam. Later is er nog een scène waarin Sams armen verdoofd zijn door een injectie en ze er niet beter op vindt dan haar pistool en mes aan haar handen te laten tapen om zo als een lappenpop de vijand te lijf te gaan.

De cast beleefde duidelijk plezier aan het maken van deze film. Het straalt op de personages af en maakt het leuk om naar te kijken. Karen Gillan speelt Sam op een Britse droge manier met een uitgestreken gezicht. Ook de rest van de cast met o.a. Lena Headey (Cersei uit “Game of Thrones”), Michelle Yeoh (Crazy Rich Asians), Carla Gugino (Watchmen) en Angela Bassett (Black Panther) hebben duidelijk dolle pret en tonen dat vrouwen in Gunpowder Milkshake de plak zwaaien. Het levert alleszins een vermakelijke film op. John Wick met vrouwen, zoiets.

Gunpowder Milkshake is sinds beschikbaar op Blu-ray en DVD.


Review Gunpowder Milkshake (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** Gunpowder Milkshake trailer ***

1 Comment

  1. Damien

    Goede mix van John Wick, Tarantino, de Wachowskis en Leon. Ik vond het goed.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *