Brokeback Mountain (2005) ****½ Blu-ray recensie

Brokeback Mountain (2005) van Ang Lee zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als de film over de twee homoseksuele cowboys. Natuurlijk is dat ook zo, maar Brokeback Mountain is veel meer dan dat. Het is een verhaal over de liefde en of dat nu gaat over liefde tussen twee mannen, twee vrouwen, een man en een vrouw of twee smurfen is slechts bijzaak. Het is jammer dat zo’n poëtisch mooie film in sommige Amerikaanse staten en in sommige landen verboden is, want liefde is immers iets van altijd en overal.

Korte inhoud: Ennis Del Mar (Heath Ledger) en Jack Twist (Jake Gyllenhaal) zijn twee jonge schapenhoeders die samen de zomer doorbrengen op de flanken van Brokeback Mountain. Daar in de zomer van 1963 leren ze elkaar beter kennen en ontstaat er een innige vriendschap tussen de twee cowboys. Terug thuis nemen ze elk hun eigen leventje weer op, maar elkaar vergeten kunnen ze niet. In de loop van de volgende decennia zoeken Ennis en Jack elkaar af en toe nog op waarbij de passie steeds hoog oplaait.

Brokeback Mountain begint behoorlijk traag en regisseur Ang Lee neemt de tijd om zijn twee hoofdpersonages aan de kijker en aan elkaar voor te stellen. Lee maakt ook dankbaar gebruik van het schitterende landschap en de bloedmooie panorama’s op de berg. Daardoor lijkt Brokeback Mountain in het begin soms af en toe ook wel op een natuurdocumentaire. Als Ennis en Jack terug bij hun families komen, breekt voor hen beiden een periode van twijfel en wanhoop aan. Beide cowboys zijn immers rotsvast overtuigd van hun eigen heteroseksualiteit maar kunnen de andere niet vergeten. De teruggetrokken en introverte Ennis heeft het daar moeilijker mee dan de meer open Jack die beter met zijn gevoelens om kan.

Ennis Del Mar en Jack Twist worden gespeeld door de jonge acteurs Heath Ledger en Jake Gyllenhaal en allebei zetten ze in Brokeback Mountain de beste acteerprestatie uit hun carrière neer. In het geval van Ledger is dit niet zo vreemd want met rollen in A Knight’s Tale, The Four Feathers, Ned Kelly en The Brothers Grimm was de carrière van de 26-jarige Australiër nog niet echt indrukwekkend. Gyllenhaal daarentegen wist al een halve cultstatus met Donnie Darko te bereiken.

Heath Ledger spreekt veel binnensmonds en murmelt de hele film door maar dat is eigen aan het karakter van zijn personage dat zijn gevoelens moeilijk kan uiten. Gyllenhaal speelt een stuk opener en zijn prestatie wordt dan ook iets beter onthaald. Maar beiden overtuigen als getormenteerde zielen die overhoop liggen met hun gevoelens. De vrouwen van Ennis en Jack worden respectievelijk gespeeld door Michelle Williams (“Dawson’s Creek”) en ‘Catwoman’ Anne Hathaway. Beiden wilden met deze rollen van hun tienerimago af en dat zou wel eens kunnen lukken met hun sterke vertolkingen in deze film.

De Taiwanese regisseur Ang Lee houdt het allemaal vrij strak en sober en kreeg terecht de Oscar voor beste regie (die hij eigenlijk al lang had moeten krijgen voor Sense and Sensibility of Crouching Tiger, Hidden Dragon). Lee weet de sfeer van het kortverhaal van Annie Proulx waarop de film gebaseerd is, perfect over te brengen naar het grote scherm, met de hulp van het Oscar-winnende scenario van Larry McMurtry en Diana Ossana. Praktisch het ganse verhaal waaronder hele dialogen komen rechtstreeks uit het 40 bladzijden durende verhaal van Proulx. Een heel mooi geschreven kortverhaal overigens, ga het zeker eens opzoeken in de plaatselijke bibliotheek. De derde Oscar die de film kreeg was voor zijn prachtige muziekscore van Gustavo Santaolalla.

Brokeback Mountain stapelde de awards en onderscheidingen op. De film werd trouwens lang beschouwd als dé te kloppen film voor de Oscar voor beste film, maar het was al lang voor de uitreiking duidelijk dat Crash (2004) van Paul Haggis deze Oscar zou winnen. De oude conservatieve leden van The Academy zouden immers alle ‘buzz’ rond twee verliefde cowboys grondig beu zijn en daarom tégen Brokeback Mountain gestemd hebben. Dat The Academy moest kiezen voor de beste film en niet voor de grootste hype lijkt hen daarbij even ontgaan. Maar ook al werd het (ook niet onverdiend trouwens) Crash, toch verdient Brokeback Mountain het gouden beeldje volgens mij toch net ietsje meer. De film is sinds op DVD en Blu-ray.


Review Brokeback Mountain (2005)
Recensie door op

Beoordeling: 4.5 / 5

rating

*** Brokeback Mountain trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *