Eerste seizoen Lord of the Rings serie kost meer dan de 3 films samen

Dat er bepaalde organisatie hopen geld hebben verdiend aan deze Covid-crisis, daar moet je geen tekening bij maken. Het enige positieve in dat verhaal is dat een deel van dat geld nu ook zal vloeien naar de Middle-Earth serie. Volgens Hollywood Reporter zou Amazon Studios 465 miljoen dollar hebben uitgegeven om nog maar het eerste seizoen van de serie in te blikken. Dat is 150 miljoen dollar meer dan het totale productiebudget van de drie Peter Jackson Lord of the Rings films en dat staat nog eens los van de 250 miljoen dollar die Amazon betaalde voor de rechten! Het stoot hiermee ook “Game of Thrones” van de troon als de duurste serie ooit met zijn 100 miljoen dollar per seizoen.

Meer nog, het eerste seizoen telt slechts 8 afleveringen. “Game of Thrones” telde van seizoen 1-6 zo’n 10 afleveringen. Geld alleen maakt geen goede serie maar voor het maken van een Game of Thrones serie heb je wel degelijk geld nodig gezien bijna alles gebouwd moet worden met sets en bewerkt met zware cgi. Toch lijkt het bedrag wel wat excessief te zijn, maar het is duidelijk dat Amazon de competitie in verlegenheid brengen (en er is behoorlijk wat competitie bij de streaming-platformen) nu ze daartoe ook financieel in staat is.


The Hobbit: The Battle of the Five Armies © New Line Cinema

Het epische drama zal zich afspelen duizenden jaren voor de gebeurtenissen van J.R.R. Tolkien’s The Hobbit en The Lord of the Rings, en zal kijkers meenemen naar een tijdperk waarin grote machten werden gesmeed, koninkrijken tot glorie rezen en in verval raakten, onwaarschijnlijke helden op de proef werden gesteld en geconfronteerd werden met de grootste schurk die ooit uit Tolkiens pen vloeide en die de hele wereld in duisternis wil brengen. De serie begint in een tijd van relatieve vrede en volgt een ensemble van personages, zowel bekende als nieuwe karakters, terwijl ze de confrontatie aangaan met de lang gevreesde heropkomst van het kwaad in Midden-aarde. Van de donkerste diepten van de Misty Mountains, tot de majestueuze bossen van de elvenhoofdstad Lindon, tot het adembenemende eilandkoninkrijk Númenor, tot de verste uithoeken van de kaart, deze koninkrijken en personages zullen nalatenschappen tot stand brengen die nog een lange geschiedenis zullen hebben.

Komt het allemaal uit de pen van Tolkien? Wel neen. Acht scenaristen hebben zich gebaseerd op de korte beschrijvingen van wat er ooit was geweest met de grote confrontatie met Sauron, maar grotendeels wel alles zelf geschreven. En we zullen moeten afwachten hoe goed deze schrijvers zijn, want ik herinner me nog levendig het moment dat David Benioff en D.B. Weiss afstand begonnen nemen van het werk van George R.R. Martin. Het waren niet bepaald de sterkste seizoenen van “Game of Thrones”. Hetzelfde kan gezegd worden van The Hobbit films die half gebaseerd waren op het boek (die in essentie een kinderboek was).

Ik heb nul sympathie voor Amazon. Het is het soort bedrijf dat zijn werknemers onderbetaald en vakbonden plat walst terwijl de top van het bedrijf de ene jacht na de andere koopt om aan hun buitenverblijf aan te meren. Het is tevens het bedrijf met de grootste kloof tussen wat de CEO verdient en zijn werknemers, die nota bene gedwongen worden om tijdens hun werkuren in flessen te plassen. Mocht ik cynisch willen zijn zou ik opmerken dat deze serie grotendeels is betaald door uitgebuite werknemers van het bedrijf die nu allen kunnen genieten van een serie’tje met orks en elven.

De toon van de serie zal gezet worden door J.A. Bayona, de regisseur van ondermeer Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) en The Impossible (2012). In de cast zien we voornamelijk nieuwe gezichten, zoals Ema Horvath, Nazanin Boniadi, Robert Aramayo, Ismael Cruz Cordova, Cynthia Addai-Robinson, Benjamin Walker, Morfydd Clark, alsook Peter Mullan die ons nog een beetje bekend is. Benieuwd of de acteurs wél een degelijk salaris uitbetaald kregen of dat ze ook moesten beantwoorden aan bepaalde minimum loonbarema’s…

1 Comment

  1. Bjorn

    Amazon gaat zich in de States ook nestelen waar de werkeloosheid torenhoog is en de arbeiders geen alternatieven hebben. Het sociaal systeem is niet zo goed uitgewerkt als bij ons. En bijgevolg krijgen de vakbonden daar ook maar geen voet aan de grond. Onversneden kapitalisme. Moesten ze niet over de gehele wereld ‘snel’ kunnen leveren dan zouden ze hun gehele operatie verhuist hebben naar sweatshops in Bangladesh.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *