6 streamingdiensten die jullie moeten kennen

Binnenkort krijgt Vlaanderen een Vlaamse alternatief op de Netflix’en en de Disney+’en van deze tijd want het krijgt met Streamz een eigen streamingplatform met voornamelijk content uit eigen bodem aangevuld met internationale producties. De dienst kwam tot stand door een samenwerking tussen DPG Media en Telenet. Een catalogus van 1.500 programma’s van de openbare omroep zullen via Streamz te bekijken zijn. De basisversie van het platform kost 11,95 euro per maand, 19,95 euro voor de uitgebreide versie Streamz+. Abonnees kunnen op 4 schermen tegelijkertijd in HD kijken. De dienst gaat van start op 14 september 2020.

En voor deze gelegenheid vonden we het geen slecht idee om eens de verschillende grote streamingdiensten in kaart te brengen, welke content ze bieden en wat de kostprijs is. Hebben we nood aan nog een streamingdienst? Wel het antwoord is nee, maar de keuze is wel logisch gezien Vlamingen toch graag naar content kijken uit eigen bodem en mochten ze nu niet op de streaming-kar springen dan zouden andere diensten gewoon alles gaan overnemen. Voor de film en tv-sector is de dienst ook interessant gezien het een win-win situatie kan vormen. Neem een abonnement op Streamz en steun op deze manier producties uit eigen bodem.

De 6 grootste streamingdiensten
 

1. Netflix (7,99 euro per maand)

Laten we beginnen met de meest opvallende dienst uit het gamma. Netflix heeft een uitgebreide catalogus van zowel originele inhoud; als heel wat recente films en tv-shows van over de hele wereld. Om de zoveel dagen wordt het aanbod tevens vernieuwd met nieuwe content. Netflix zijn niet alleen geslepen marketeers en ondernemers, en ze kunnen een B-film uit een Oostblokland verkopen als een Hollywoodproductie. Daarvoor schuilen ze zelfs de controverse niet (cf. 365 Days en Cuties). Tijdens de coronaperiode hadden ze ook heel wat sterke films op voorraad en terwijl alle bioscopen noodgedwongen hun deuren moesten sluiten heeft Netflix elke maand de aandacht kunnen trekken met originele content (Extraction , Project Power, 6 Underground, The Old Guard).

De dienst bedient een ruime doelgroep van verschillende leeftijden (met een ruim aanbod aan animatiefilms en kinderseries zoals bvb Peppa Pig) alsook verschillende taalgroepen (met films in verschillende taal-dubbings) en culturen (met content van Zuid-Afrika tot Alaska). Het minpuntje is dat de marketing vaak beter is dan de content zelf en dat er ook geen ruimte is voor extraatjes zoals filmcommentaar of interviews.


2. Disney+ (6,99 euro per maand)

Disney heeft zowat alles opgekocht dus indien je een streamingdienst wil met een groot aanbod lijkt Disney+ wel een logische keuze. Met een film-bibliotheek van geanimeerde meesterwerken tot moderne klassiekers van Pixar, de Star Wars- en Marvel Cinematic Universes, de Disney Channel, National Geographic-shows en documentaires en live-action films uit de jaren 50 en 60 waarvan je nog nooit hebt gehoord. En dit alles voor een zeer democratische prijs. Let wel, niet alle Disney films staan op Disney+, verre van. Er zijn tal van producties die eigendom zijn van Disney die om één of andere reden geen streaming rechten heeft, zoals bvb de Tom Holland Spider-Man films omdat Sony daarvan nog steeds de rechten op heeft of nog alle 20th Century Fox films van voor 2012 (omdat HBO Max daarvan de rechten bezit – inclusief deze van The X-Men films). En dat wil Disney ook geen R-rated content op zijn platform en daarin gaan ze zelfs zover als een film als Good Morning, Vietnam (1987) geen plaats te geven. Zelfs Walt Disney Pictures – die nog steeds verankerd wil zijn met de bioscoopcomplexen – ga je er niet aantreffen tenzij er een speciale deal werd gesloten en eventueel onder betaling van een extra kost (cf. Premium VOD).

De programmering op Disney+ bestaat voornamelijk uit tv-series die zijn gebaseerd op populaire eigendommen van Disney, zoals de Star Wars spin-off The Mandalorian; geplande shows met Marvel-personages zoals Captain America’s sidekicks Falcon and the Winter Soldier. Er zijn ook een aantal documentaires, maar dat is niet hun sterkte. Daarnaast is er een kleine reeks gezinsvriendelijke originele films. En wat betreft de Star Wars-saga, bevat het Disney+ -platform alle films uit alle trilogieën van de franchise, evenals de animatieserie. Zelfs films zoals Rogue One: A Star Wars Story (2016) en Solo: A Star Wars Story (2018) zullen ook beschikbaar zijn voor streaming. Een ander minpuntje is dat Disney+ niet meteen noemenswaardige eigen content te bieden heeft, maar voor gezinnen met kinderen is Disney+ zeker een goede service.


3. Apple TV+ (4,99 euro per maand)

Misschien wel één van de meest teleurstellende streamingdiensten is AppleTV, voor de simpele reden dat er weinig content is. Bij aankoop van een nieuwe iphone kreeg ik een jaar gratis AppleTV, wel ik heb deze waarschijnlijk op een jaar tijd misschien 7 dagen bekeken. Hun verkoopsstrategie is wel dat al hun content origineel en exclusief is, maar je bent er niet veel mee als je op een paar weken tijd rond bent en zowat alles hebt gezien. Apple TV + heeft slechts een 25-tal shows in de aanbieding. De meeste daarvan zijn volwassen georiënteerd en totaal melodramatisch, zoals Jennifer Aniston en Reese Witherspoon’s “The Morning Show” en Chris Evans misdaadreeks “Defending Jacob”. Er is ook die ellendige serie See met Jason Momoa, een dure fantasieshow die verbleekt in de schaduw van “Game of Thrones” of zelfs een serie als “Vikings”.

Zoek niet te lang naar een bibliotheek van oudere films of tv-series want deze is er niet. Het beste wat de dienst te bieden heeft is komedie series, zoals “Dickinson”. Eigenlijk voornamelijk voor gebruikers van Apple toestellen, want deze krijgen de dienst voor een jaar gratis.


4. HBO Max (14,99 euro per maand)

Meteen een pak duurder is de nieuwe streamingdienst van HBO, maar zij hebben wel voldoende content om de hoge prijs te verklaren. Hun verkoopspunt is uiteraard hun uitgebreide catalogus van oudere series, bijna allemaal met het HBO kwaliteits-label. Komt daar nog bij alle Century Fox content van voor 2012 en je hebt meteen een mooi gevarieerd aanbod. HBO is tevens één van die weinige streamingplatforms die ook content maakt in het buitenland in plaats van het gewoon aan te kopen. Van “The Sopranos”, “Friends”, “The Big Bang Theory” tot “Watchmen” series, je vindt het allemaal op HBO Max? Het verschil tussen HBO en HBO Max is de originele content, maar daar hapert het ook een beetje gezien niet veel nieuwe originele content echt de moeite is. Er zijn een paar nieuwe Looney Tunes-shorts en er is “Love Life”, een Anna Kendrick rom-com tv-serie die vrij middelmatig is.


5. Amazon Prime Video (5,99 euro per maand)

In het huis van Bezos is er geen gebrek aan geld. En dus kan Prime Video-voordelen aanbieden die andere spelers niet kunnen. Het platform is in staat om films te produceren en originele tv-series met creatieve teams van talentvolle filmmakers, maar tevens om films te kopen op filmfestivalcircuits, waar de bibliotheek aangevuld kan worden. Ik heb geen zicht op de prijs die wordt betaald per film voor een welbepaalde periode. Naar verluidt zou het bengelen rond de 10% van het productiebudget. Maar Amazon zou in dit geval wel gemakkelijk 12-15% op tafel kunnen leggen.

Amazon heeft een ruim en gevarieerd aanbod aan series en films van een goede kwaliteit, gaande van drama-series “The Marvelous Mrs. Maisel”, “Fleabag” en “Catastrophe” en films als Manchester by the Sea, The Big Sick, en Honey Boy. Amazon heeft een enorme en gevarieerde bibliotheek met series en films (oud en nieuw) te huur of te betalen per weergave – zonder abonnement. Maar als je een Amazon Prime-lid bent, kun je veel van dezelfde inhoud genieten zonder extra kosten. Het platform heeft ook heel wat documentaires en internationale als independent producties. Het enige minpuntje is de Prime-interface die niet altijd even overzichtelijk is. Er is ook veel content waarvoor je als Prime abonnee extra zal moeten betalen, en dat staat vaak ook in kleine lettertjes.6. Hulu (5,99 euro per maand of 11,99 euro met beperkte reclame)

We zullen nog moeten wachten tot 2021 alvorens Hulu bij ons te krijgen is, maar mocht je niet willen wachten kan je nog altijd het platform bereiken met een VPN connectie. Hulu maakt geen eigen content maar koopt aan en soms vind je er verrassende content. Het platform bracht ondermeer “The Handmaid’s Tale” uit maar ook Zac and Mia en ook nog heel wat andere series, films en documentaires zoals Minding the Gap (2018).

Hulu heeft ontstaan uit de tv-wereld en beschikt met netwerken als NBC en Fox over een uitgebreide catalogus van uiteenlopende tv-producties, denk maar aan “Lost”, “ER”, “Buffy the Vampire Slayer”, “Golden Girls” of “30 Rock”. De dienst biedt ook de mogelijkheid om recente tv-uitzendingen te bekijken van Fox, NBC en ABC. Voor de echte filmfans is dit misschien niet meteen het platform die ze zoeken. Het platform heeft 20 miljoen abonnees maar haalt vooral ook zijn geld via reclame. Wil je minder reclame dan zal je moeten bijbetalen.


4 Comments

 1. Jon

  Netflix biedt nog de grootste afwisseling, ook al betaal je meer dan Disney +

  Reply
 2. Vince

  Ik twijfel nog met Disney+ gewoon omdat dit waarschijnlijk de dienst zal zijn die nog het meeste zal evolueren.

  Reply
 3. Vasya

  Velen denken dat wanneer ze Disney+ hebben dat ze meteen ook toegang hebben tot alles van Disney … niet dus … verre van eigenlijk.

  Reply
 4. Maarten

  Zolang Youtube niet betalend wordt zie ik niet in waarom ik nog extra zou betalen voor content.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *