Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) ** Blu-ray review

Ja, er komt een derde Jurassic World film. Hoe teleurstellend deze Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) ook was, het zijn films die veel geld opbrengen. In dit geval zomaar eventjes 1,3 miljard dollar met een productiebudget van 170 miljoen dollar. Een pak geld dus.

Korte inhoud: Een vulkaanuitbarsting bedreigt de overblijvende dinosaurussen op het eiland Isla Nublar, waar de wezens vrij rondzwierven gedurende meerdere jaren na de ondergang van een dierenpark bekend als Jurassic World. Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), de voormalige parkmanager, heeft nu de Dinosaur Protection Group opgericht, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van de dinosaurussen. Om haar te helpen, heeft Claire Owen Grady (Chris Pratt), een voormalige dinosaurus-trainer die in het park werkte, gerekruteerd om het uitsterven van de dinosaurussen te voorkomen.

De regie van de film was deze keer in handen van de Spaanse J.A. Bayona (The Impossible, The Orphanage), die het roer had overgenomen van Colin Trevorrow, die Jurassic World (2015) had ingeblikt. Ik was niet in de wolken van deze vorige film, en eigenlijk nog minder van deze prent. Het is een cheesy B-film geworden, met in grote lijnen eigenlijk hetzelfde verhaal als The Lost World: Jurassic Park (1997), dino’s worden weer gebruikt als een lucratief goedje die verkocht kan worden voor militaire doeleinden. En nu zijn er tevens gemuteerde dino’s die reageren op lasers, die nog meer geld opbrengen.

De film begint met Ian Malcolm (Jeff Goldblum) die gelooft dat de mensheid de dinosaurussen moet laten sterven, maar nadien verdwijnt hij van het scherm tot op het einde van de film. Ik had zijn karakter misschien wat meer hands-on willen gezien. Zijn logica om de dino’s te laten sterven is uiteraard waterdicht en ik kan maar niet begrijpen dat de protagonisten Owen en Claire na de hel die ze hebben meegemaakt, daar ook niet van overtuigd zijn. Ze lijken gewoon niet te begrijpen dat dinosaurussen niet kunnen worden ingesloten en sommigen zullen je …euh, opeten. Dit alleen maakt van hen twee idioten en wie wil er nu 2 uur lang naar twee idioten kijken?


© 2018 Universal Pictures Benelux

Richard Attenborough, die een paar jaar geleden overleden is, werd vervangen door een ander karakter waar we niet zo goed van weten wie hij is. Who the hell is Sir Benjamin Lockwood? Maar de scenaristen hadden een rijke gek nodig om dit gehele avontuur te financieren, wonend in een Victoriaans kasteel met een ondergrondse dungeon waar kooien zijn die dino’s kunnen huizen, en die Bond-villains kan aantrekken om die dino’s te kopen. Dat ze er allemaal vanuit gaan dat ze dino’s kunnen trainen en in het gareel houden is buitengewoon krankzinnig na alles wat er al is gebeurd. Mensen kunnen nog steeds meer vernieling zaaien dan een dino’s, kan je controleren en eten hun eigen personeel niet op. Dino’s zijn zelfs heel kwetsbaar voor kogels en je kan ze blijkbaar heel gemakkelijk vangen. Origineel is het verhaal dus op geen enkel moment.

Het is enerzijds spijtig dat deze Spielberg-franchise zo wordt uitgemolken en dat het origineel een beetje overschaduwd wordt, maar het slaagt er toch in om de jongere generatie te bekoren. De visuele effecten zijn natuurlijk indrukwekkend, maar het is een saaie film met heel wat vervelende déjà-vu’s. En zoals ik eerder zei, er komt hiervan dus een vervolg, met waarschijnlijk nu de getelefoneerde plotlijn om alle dino’s terug te brengen naar site B.

Morgen komt deze Jurassic World: Fallen Kingdom uit op DVD, Blu-ray (3D) en UHD met een karrenvracht aan extraatjes en dat maakt deze Blu-ray dan toch nog wel de moeite om aan te schaffen. Spijtig genoeg wel geen audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 9 oktober 2018

*** Jurassic World: Fallen Kingdom trailer ***

3 Comments

 1. Jenni

  Zeggen dat deze film ‘onwaarschijnlijk’ was is misschien wel iets te voordehand liggend, maar hoe snel al die dino’s gevangen werden genomen was toch wel heel bizar.

  Reply
 2. Left4Dead

  Wel grappig, miljarden betaald om een resort te bouwen op een fucking tikkende tijdbom van een vulkanisch eiland, zoiets nooit begrepen.

  Reply
 3. Kevin

  Voor wat het waard is ik heb deze prent gezien in een 4DX zaal en met al die bioscoopeffecten erbovenop was het wel een vermakelijk avondje film. Perfecte film voor 4DX, beetje pretpark gevoel.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *