American Horror Story: Cult ***½ DVD review

Na het experiment met reality in het vorige seizoen “Roanoke”, keert “American Horror Story” voor het zevende seizoen “Cult” terug naar zijn succesvolle roots. In “Cult” krijgen we een flinke dosis ouderwetse gruwelhorror met het nodige bloedvergieten, creepy clowns, angstaanjagende scènes en personages met een hoek af. De mix van onversneden horror en politieke satire heeft zijn ups ands downs maar over het algemeen kunnen we stellen dat dit een geslaagd seizoen is.

Korte inhoud: Ally Mayfair-Richards (Sarah Paulson) woont samen met haar vrouw Ivy (Alison Pill) en hun zoontje Oz (Cooper Dodson) in het fictieve plaatsje Brookfield Heights in Michigan. Het dorpje wordt na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 wakker met een serieuze kater. Het progressieve koppel Mayfair-Richards kan maar niet geloven dat Hillary Clinton niet heeft gewonnen. Zo zeker waren ze van de eerste Amerikaanse vrouwelijke presidente dat Ally zelfs op Jill Stein heeft gestemd.

Maar het leven gaat zelfs onder het bewind van Donald Trump verder. Ivy is chefkok van hun gezamelijke restaurant The Butcher on Main Street, terwijl Ally de klanten ontvangt. Ally krijgt echter steeds meer af te rekenen met angststoornissen en gaat in behandeling bij psychiater Rudy Anderson (Cheyenne Jackson). Haar waanbeelden, zo ziet ze o.a. hoe clowns een soort gas verspreiden in hun straat, wegen echter op hun gezinsgeluk en de relatie met Ivy en Oz.

Aan de andere kant van het dorpje ziet de jonge Kai Anderson (Evan Peters) grote mogelijkheden na de verrassende verkiezingsuitslag. Anderson besluit in te spelen op het collectieve angstgevoel van de mensen en verzamelt een trouw leger volgers rond hem die hem moeten bijstaan in zijn gooi naar een plekje in de gemeenteraad. Anderson schuwt de stoere taal niet, en gebruikt ook stevig geweld in zijn race naar het ultieme leiderschap.

“American Horror Story” is een zogenaamde anthology series, dat wil zeggen dat elk seizoen gemaakt wordt met andere personages. Apart aan “AHS” is dat veel acteurs opduiken verschillende seizoenen van de serie, maar dan wel in een andere rol. Evan Peters, Sarah Paulson, Cheyenne Jackson, Adina Porter, Frances Conroy, Mare Winningham, Chaz Bono, Emma Roberts en Jamie Brewer konden we al in een of meer vorige seizoenen zien. Nieuw in “Cult” zijn Alison Pill, Billie Lourd en Lena Dunham. Deze laatste speelt Valerie Solanos, auteur van het SCUM-manifesto die in 1968 een poging deed om Andy Warhol te vermoorden.

Voor het zevende seizoen hebben makers Ryan Murphy en Brad Falchuk hun inspiratie duidelijk gehaald in het zeer recente verleden van de Amerikaanse verkiezingen. “Cult” begint immers op de avond van de presidentsverkiezingen in 2016. Archiefbeelden van de verkiezingen worden in het verhaal geïntegreerd. Zo kijken de personages naar verkiezingsshows op de televisie of verwijzen ze naar de populaire Amerikaanse nieuwshost Rachel Maddow. De verdeeldheid en verwarring die na de verkiezingen heersen, vormen een perfect decor voor een horrorserie. Uiteindelijk zijn de engste dingen nog steeds deze die ook echt kunnen gebeuren. Geen bovennatuurlijke elementen in dit zevende seizoen, dat vooral inspeelt op de primaire angst van de mensen, zoals de angst voor het vreemde en verandering.

De vertelstructuur van “Cult” is niet lineair. Het seizoen start op 8 november 2016, maar later krijgen we ook flashbacks van bepaalde personages waarin we meer te weten komen over hun voorgeschiedenis. Dit is onder meer het geval voor de flamboyante, charismatische, maar ook manipulatieve Kai Anderson die zich opwerpt als de nieuwe grote verlichte leider. “Cult” laat zien hoe snel een extremistisch ideeëngoed zich kan verspreiden onder goedgelovige mensen.


© Copyright 2017, FX Networks. All rights reserved.

Het zevende seizoen neemt een vrij trage start waarin eerst de personages aan de kijker worden voorgesteld. Daarbij wordt hard gefocust op het lesbische koppel Ally en Ivy die model moeten staan voor het progressieve Amerika. Schijnbaar leiden ze ook een perfect leven, ze runnen samen een succesvolle zaak en hebben daarnaast een gelukkig gezin met hun zoontje Oz. Dat duurt enkele afleveringen totdat Ally’s angststoornis in alle hevigheid de kop opsteekt en ze hallucineert dat er bij hun thuis wordt ingebroken door een bende gemaskerde clowns.

Het is een intrigerende start en net wanneer je denkt dat je denkt dat je in een zoveelste klassieke horrorfilm bent beland waarin gemaskerde psychopaten de inwoners van een rustig dorpje terroriseren, wordt het hele verhaal op zijn kop gezet. Dat gebeurt ongeveer gelijktijdig met het besef dat de einzelganger en weirdo Kai Anderson veel gevaarlijker is dan zijn puberale blauwe haardos doet vermoeden. Vanaf dan gaan alle registers open en tuimelt “Cult” van de ene plotwendig in de andere. De vaart gaat niet meer uit het seizoen en je wil alle 11 afleveringen er liefst zo snel mogelijk doorjagen.

Niet alle afleveringen zijn even sterk en het verhaal kent een aantal dipjes maar wanneer de strijd tussen Ally en Kai in alle hevigheid losbarst, wil je toch blijven kijken. Een van de grote pluspunten van de reeks is het sterke acteerwerk en ook in “Cult” blijft deze traditie behouden. Na het iets minder sterke zesde seizoen “Roanoke”, herpakken Falchuk en Murphy zich met het hoogst vermakelijke “Cult”. Op naar seizoen acht, dat de ondertitel “Apocalypse” heeft meegekregen.

De dvd’s met daarop de 11 afleveringen verspreid op drie schijfjes is inmiddels verkrijgbaar. Jammer genoeg zijn er behalve enkele zeer korte promospotjes geen extra’s.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 8 oktober 2018

*** American Horror Story: Cult trailer ***

1 Comment

  1. Tibbles

    Lzkker over-the-top ! Heb ervan genoten 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *