Jurassic World (2015) **½ Blu-ray review

Volgende week is het zover en komt de meest succesvolle film van 2015, Jurassic World (2015), uit op DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D. Het heeft zowat 15 jaar geduurd alvorens een nieuwe episode met de dino’s van InGen werd uitgebracht, en het leek er wel op dat de franchise niets van zijn mojo had verloren.

jurassic_world_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We bevinden ons tweeëntwintig jaar na de gebeurtenissen van Jurassic Park, Isla Nublar beschikt nu over een volledig functionerende dinosaurus themapark, Jurassic World, zoals oorspronkelijk voorzien door John Hammond. Het nieuwe park is eigendom van de Masrani (Irrfan Khan) en nadat het bezoekersaantal in dalende lijn ging kwam hij met het idee een nieuwe attractie te creëren om er opnieuw de vonk in te steken. De nieuwe attractie was een genetisch gemanipuleerde dinosaurus die werd gecreëerd door Dr. Henry Wu (BD Wong) op basis van allerhande DNA-materiaal van dino’s en reptielen. Een beslissing die niet zonder gevaren blijkt te zijn. Owen (Chris Pratt), een lid van de Jurassic World personeel ter plaatse, voert gedragsonderzoek op de Velociraptors en werkt voor Hoskins, gespeeld door Vincent D’Onofrio, die de veiligheid van de InGen operatie moet garanderen. De dagdagelijkse leiding van het park werd verzorgd door Claire (Bryce Dallas Howard) die op de dag dat de kooi van de nieuwe dino, de hybride Indominus Rex, moest gekeurd worden, zich moest ontfermen over de kinderen (Ty Simpkins en Nick Robinson) van haar zus (Judy Greer).

Ik keek hier eigenlijk wel naar uit, maar misschien had ik net iets te hoge verwachtingen. In Jurassic World word je 2 uur lang voor debiel versleten met een idioot plot, tenenkrullende dialogen, acteerwerk dat het niveau van de SyFy Channel niet overstijgt en een regisseur die alles veel te luchtig heeft verpakt dat je nauwelijks één angstmoment zal ondervinden. Maar anderzijds is het voor geen seconde echt vervelend en kijkt de film al even snel weg als een episode van Dexter. Verstand op nul, popcorn binnen handbereik en laat de ‘running and screaming’ maar beginnen

Visueel ziet het er wel indrukwekkend uit, en dat mocht wel met een productiebudget van 180 miljoen dollar. Het meest in het oog springende waren de scènes met het imposante onderwatermonster (waarvan dezelfde animatie in 2 verschillende situaties werd herhaald – zie onderstaande afbeeldingen). Deze uit de kluiten gewassen Mosasaurs kan je echter niet beschouwen als een dinosaurus, maar paleontologische nauwkeurigheid was het minste van mijn problemen (inclusief het feit dat dino’s naar alle waarschijnlijkheid eerder veren hadden dan schubben). Spijtig genoeg mist regisseur Colin Trevorrow de flair van een Steven Spielberg en weet hij niet hoe hij de spanning op een efficiënt manier moet opbouwen. Zijn eerste ruime shot van het Park is ook allesbehalve indrukwekkend. We zien een travelling shot richting de centrale piramide van het park, maar het shot is leeg; geen wolken, geen vogels, geen sfeer. Zo’n belangrijk mastershot had Spielberg toch met iets meer dramatiek in beeld gezet. Ook de muziek van Michael Giacchino kon de zaak niet redden.

Steven Spielberg speelde al met het idee voor een nieuwe invalshoek voor de franchise tijdens de productie van Jurassic Park III (2001). Eén van deze ideeën was om een apart eiland te hebben waar hybride dino’s werden ingezet voor reddingsoperaties en in 2004 kwam scenarist John Sayles met het idee van een programma met “getrainde raptors”. Maar het script kwam nooit echt van de grond, en met de dood van Michael Crichton leek het project ook ten dode opgeschreven. In de zomer van 2011 reanimeerde Spielberg het project met scenarist Mark Protosevich (The Cell, Thor). Dit script werd echter ook opgerold in één reusachtige joint, waarvan de rook werd geblazen in het gezicht van de scenarist.

Uiteindelijk werden Rick Jaffa en Amanda Silver aangesteld om het project te schrijven en dat was de aanzet van de aanstelling van “Hollywood nieuwkomer” regisseur Colin Trevorrow (Safety Not Guaranteed). Trevorrow was niet geheel tevreden met het script en begon aan een rewrite met Derek Connolly (Safety Not Guaranteed). Het resultaat werd dit pulpy verhaaltje dat we hier voorgeschoteld kregen en waarbij ik me afvraag welk greintje inspiratie deze twee kerels aan het script van Sayles hebben toegevoegd: de glazen-bollen voertuigen? De dino met een gps-implant? De dino-holograms? Maar liefst 15 jaar heeft dit dino-ei nodig gehad om uit te broeden, en het resultaat is om van te huilen. Er zit naar het einde toe een brokje nostalgie in met een iets te vanzelfsprekende hommage met de helm met nachtkijker en de JP voertuigen, … ik had spontaan heimwee naar de eerste film – ook al trachtte ik hardnekkig deze 1993 versie uit mijn hoofd te zetten. Maar je kon er niet omheen om vast te stellen dat alle creatie uit deze prent werd gekopieerd uit de eerste film (de kids die worden aangevallen in hun voertuig, de nerdy techneuten in de controle-ruimte, de T-Rex finale, de hybride dino, …). Het lijkt zelfs bij momenten op een remake/reboot, gemaakt met meer middelen maar in handen van een minder talentvolle regisseur en scenarist.


jurassic_world_2015_pic01.jpgjurassic_world_2015_pic02.jpgjurassic_world_2015_pic03.jpg
jurassic_world_2015_pic04.jpgjurassic_world_2015_pic05.jpgjurassic_world_2015_pic06.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Wie had kunnen denken dat de eerste (foute) clip die Universal de wereld instuurde, eigenlijk een goede samenvatting was van wat deze spektakelfilm te bieden had? In de clip zien hadden we zoiets in de aard van Chris Pratt die op een onhandige manier Bryce zat wil voeren met tequila om haar zo te overtuigen in een three way met één van zijn getrainde raptors in zijn bungalow (of zoiets). De personages zijn al zo dom als een achterdeur, de dialogen zijn een Hollywood scenarist onwaardig, er is geen chemistry te bespeuren tussen de hoofdacteurs (en dat verbetert niet naar het einde toe) en het acteerwerk ruikt naar Razzies. De clip werd zelfs door Joss Whedon bestempeld als seksisme uit de jaren stillekes. En dat gebeurt niet vaak dat een regisseur het werk van een andere regisseur publiekelijk aanvalt. Hoe bedorven moeten al die vorige scenario’s – stuk voor stuk naar de prullenmand verwezen door Spielberg – dan wel niet geweest zijn?

De film heet Jurassic WORLD dus laten we er voor zorgen dat alle landsdelen voldoende vertegenwoordigd zijn. Naast de Amerikanen krijgen we een onbenullig rolletje van een Engelse oppas gespeeld door de Ierse Katie McGrath, de eigenaar van het park (Irrfan Khan) moet een beetje het Midden-Oosten vertegenwoordigen en de wetenschap is nog steeds in handen van de Aziaten (BD Wong). Europa en Afrika worden dan weer vertegenwoordigd door de verkeerd gecaste en verdomd slecht spelende Franse acteur Omar Sy. Het werd meteen duidelijk dat het geld niet alleen moest komen van de Mercedes product placement. Met een dergelijke casting zou je verwachten dat ze wel een aantal leuke karakters konden uitwerken; maar niets, noppes, nada. Als kijker ben je nauwelijks geïnteresseerd in hen en maakt het je niet uit wie door dino’s verslonden wordt. Toch wel een gigantisch contrast met de eerste film waar we echt werden meegevoerd met de vertolkingen van Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough tot zelfs de twee kids Ariana Richards en Joseph Mazzello. We werden zelfs opgezadeld met twee irritante kinderen (een iets oudere teenager die succes heeft bij de meisjes en een kloon van Tim Murphy uit de eerste film) die nauwelijks van belang zijn in het verhaal. Die twee snotneuzen werden achtergelaten bij de ‘worst babysitter ever’ en zijn voor de rest verspilling van tijd en ruimte in deze al veel te lange spektakelfilm. De enige dramatische verandering die de hoofdpersonages hier doormaken zijn trouwens make-up & wardrobe changes. Meer nog, de Indominus Rex is het enige wezen die meer karakter-uitwerking krijgt dan de voltallige cast.


jurassic world animated picturejurassic world animated picture
jurassic world animated picturejurassic world animated picture
© Universal Pictures Home Entertainment

Mijn grootste probleem is dat het verhaal nauwelijks spannend was. Op geen enkel moment zit je te huiveren van wat er komen zal. En ondanks de luchtige/ family friendly toon, is er ook quasi geen humor te bespeuren, met uitzondering van twee momenten waar je even je lachspieren kan inzetten. Aan onbedoelde humor is echter geen gebrek, met belachelijke scènes waarin men het een goed idee vindt om een Tyrannosaurus Rex en “getrainde raptors” los te laten als redmiddel tegen de Indominus Rex hybride. En kan iemand mij uitleggen waarom die raptors bijna de kop afbijten van Pratt in de kooi, maar dan in een andere scene doodleuk naast zijn motorfiets lopen. Trouwens, op het einde van de film (spoilers ! … pff , nobody cares) wanneer de Indominus Rex opgepeuzeld wordt op een miraculeuze manier door een zeemonster, heb je een scene waarin de raptors en T-Rex het blijkbaar op een akkoordje gooien in een ‘enough is enough’ reflex. WTF? Indominus Rex is dood en alle problemen zijn van de baan?!? Hebben die mensen de eerste Jurassic Park films gezien??

Maar ook de personages zijn torenhoge clichés, met als kers op de taart de stijve businessvrouw Claire, die de gehele film ‘rondloopt’ op straatstenen, modder en gras, in hoge hakken. Ze loopt zelfs weg van een T-Rex trwijl we uit de eerste film weten dat zoiets nauwelijks mogelijk is met een voertuig. Maar op dit ogenblik hebben we alle rationaliteit al LANG opgegeven. Hoe komen ze met zoiets weg, want ja, Bryce is niet al te groot en hakken maakt haar wel iets meer sexy? Wel, regel 22 van de scriptwriting for dummies: als je wil wegkomen met een flagrante dwaasheid die de toeschouwer meteen zal opmerken, laat dit dan door één van je personages zeggen, in dit geval Owen. Je zou denken dat deze Jurassic World werd gemaakt voor pubers, maar 12 jarigen hebben tegenwoordig het gehele oeuvre van J.K. Rowling en J.R.R. Tolkien gelezen, en verwachten toch ook een iets meer intelligent plot en een diepere karakterisering van de personages die het niveau van een Andy Dwyer overstijgt.

Was dit de eerste film van een nieuwe franchise, dan had ik deze rollercoaster-mikmak nog met de mantel der dino-liefde bedekt. Maar gezien de royale middelen die voorhanden waren (het gigantische filmbudget, de knappe set-design van Ed Verreaux, de sfeervolle fotografie van John Schwartzman, de interessante plot-elementen en het advies van één van de meest talentvolle regisseurs uit de States), kan ik mijn teleurstelling nauwelijks wegsteken. Ik hield van de eerste Jurassic Park films en keek echt wel uit naar deze prent, maar dit was gewoon ondermaats. Toch is deze Jurassic World, net zoals die crappy Michael Bay cgi-volgestouwde-verstand-op-nul Transformers: Age of Extinction (2014), een MEGA succes geworden en mag je er vanuit gaan dat er nog vele vervolgfilms zitten aan te komen.

Op 8 oktober 2015 komt de film uit op DVD, Blu-ray en in een superset editie met een Blu-ray 3D schijf. Ik heb geen audio-commentaar van de regisseur gevonden, maar wel een hele resem extraatjes over de karakters, de dino’s, de conceptie van de film, deleted scenes en nog veel meer. Het was niet meteen my cup of thee maar ik ben er zeker van dat deze Blu-ray ook records zal breken op de Blu-ray markt.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 9 juni 2015

***Related Post***
25/11/2014: En hier zijn dan de nieuwe Jurassic World posters en trailer #2
26/06/2012: Jurassic World eerste trailer
26/06/2012: Er wordt gewerkt aan Jurassic Park 4
11/04/2007: Laura Dern over Jurassic Park IV

 


*** Jurassic World trailer #2 ***

29 Comments

 1. Lukas

  Dino’s zijn digitaal en hebben geen facelift nodig, vandaar dat deze franchise nog steeds indruk maakt.

  Reply
 2. Venckman

  Ik ga woensdag toch gaan kijken. Mijn verwachtingen waren zowiezo niet al te hoog.
  @P: Op wat denk je? Jurassic World de tekenfilm?

  Reply
 3. Vince

  Fuck!

  Reply
 4. Julie

  Spijtig dat we die eerste drafts niet hebben kunnen lezen. De eerste Jurassic Park was leuk, de tweede was zwak, de derde nog zwakker. Maar het is en blijft een lucratieve franchise en deze prent zal ook wel goed verkopen.

  Reply
 5. Nele

  Ga deze film toch gaan zien, al was het maar dat je dino best ziet op een groot scherm dan op een klein tv-toestel of computerscherm.

  Reply
 6. Karel

  Nog goed dat de film geen 3 uur duurt.

  Reply
 7. Quantum

  Ik ga deze dit weekend gaan zien, want zoiets moet je gewoon zien op een groot scherm. Ik neem er wel de negatieve puntjes bij.

  Reply
 8. Imaculata

  Goeie recensie. Veel detail, en begrip voor hoe films gemaakt worden. En het is duidelijk dat dit een incompetente film is met een waardeloos script. Ik was hier al een beetje bang voor toen ik de trailers zag, maar dit bevestigt mijn vermoedens.

  Reply
 9. Jurassic fan

  Als ge de 2 en de 3 niet goed vind ben je geen jurassic fan en vindt ik dat allemaal zever, ik ben ervan overtuigd dat deze film weer een topper zal zijn

  Reply
 10. Kristoffel

  Ik lees normaal geen reviews alvorens ik de film heb gezien en zal dat hier ook niet doen. Spoiler free is de beste manier om een film te beoordelen.

  Reply
 11. Tommy

  Over het algemeen komt dezelfde kritiek wel overal terug:
  + visuele effecten
  + de knipoog naar de eerste film
  – zwak verhaal
  – flauwe karakters
  – cliché dialogen
  Toch denk ik dat deze film goed zal boeren aan de box-office. Het is een film die vooral jongeren zal aanspreken. Altijd al een goeie doelgroep geweest.

  Reply
 12. Michiel

  Steven Spielberg is zelf ook geen topregisseur.

  Reply
 13. Brix

  Jullie zijn wel populair aan het worden. Op heel wat filmsites spreken ze over die “critical in-depth belgian review” met citaten en commentaren. Jullie zouden de site in het Engels moeten schrijven! Jullie lezerspubliek zou meteen vertienvoudigen. Misschien iets om over na te denken 😉

  Reply
 14. Sick Puppy

  Had het ook al gezien op Imdb. Blijkbaar loopt het embargo in de States een dag later. Ik dacht eerst dat ze het over de review van De Morgen hadden, maar niet dus 😀
  En neen, laat die site in het Nederlands! Er zijn al genoeg Engelse filmsites.

  Reply
 15. Stanley

  Goed zo, ik moet studeren en een goeie review had me pas echt gedwongen naar de cinema 🙂 Nu kan ik hem rustig gaan zien binnen een paar weken, no stress 😀

  Reply
 16. Xavier Konickx

  Toen ik de trailer voor het eerst zag had ik meteen een déjà-vu gevoel. Het leek meer op een Jurassic Park 2.0 dan een stand alone JP film.

  Reply
 17. Jelle

  Net terug van de film! Hij was beter dan verwacht. Wel voorspelbaar en dat over de flauwe humor snap ik volkomen.
  Buiten het feit dat het terug de dino’s zijn die de hoofdrol spelen onderscheid deze film zich volledig van de vorige in deze reeks. Ze zijn een compleet nieuwe weg ingeslagen en raken stilaan de pedalen kwijt. Eerste JP was gewoonweg de beste, maar deze komt voor mij op de tweede plaats. Ondanks de negatieve punten, ik vond hem echt vermakelijk. Alles is schitterend in beeld gebracht, het park is oogverblindend mooi. De dino’s lijken wel niet meer zo realistisch als in de eerste 2 films.
  Voor mij krijgt deze film 3/5!!! De derde 1,5/5. De tweede 2/5 en de eerste 4/5
  Aanrader!!! (Maar de eerste overtreffen zal nooit lukken en dat beseffen de makers. Vandaar dat ze een compleet nieuwe weg ingeslagen zijn. )

  Reply
 18. Pieter-Jan

  Dino’s die je kan trainen? Dino’s met emoties? Je moet niet te kritisch naar dit soort films kijken, maar kom op, sommige passages waren ronduit bespottelijk.

  Reply
 19. Kalifje

  Wel niet verstandig om te schelden onder uw echte naam 🙂 ziet er echt nen eikel uit op zijn Facebook profiel. Zal ook wel een groot licht zijn die een goede van een slechte film kan onderscheiden.

  Reply
 20. Xavier

  De beste recensie (8/10) op Rotten Tomatoes begint met:
  Jurassic World is pure, dumb, wall-to-wall fun. When they hand you your 3-D glasses, you can check your brain at the door and pick it up on your way out.
  Ik denk dat je de film niet al te kritisch mag benaderen, anders kom je inderdaad uit op 30% – 40%. Dit is bedoeld voor teenagers die met hun popcorn in de mond mensen willen zien weglopen van dino. En ik moet bekennen, het kan ontspannend zijn na een zware studie/werk dag.

  Reply
 21. Vince

  Gezien en het is inderdaad maar een ‘meh’ filmpje. Er zit weinig spanning is, maar visueel is het wel de moeite om het te zien op het grote scherm in 3D. Spijtig dat er geen Imax schermen meer zijn.

  Reply
 22. Joris

  Ik snap niet wat al die zever is rond die film. Vond het ok, maar niets bijzonders. Morgen ben ik deze vergeten. 3/5

  Reply
 23. Gleny Boy

  Schijtfilm. Ik snap niet dat deze film nog 70% krijgt op RT. Het is dan ook een Amerikaans icoon zeker? Ik snap nog steeds niet waarom de security kwam opdraven met dat onnozele plan in werking te zetten met de half-getrainde ontembare raptors. Waarom niet gewoon tranquilizers of slaapgas gebruiken. Je zou denken dat zoiets toch het eerste moet zijn wat ze hadden aangeschaft bij het bouwen van dit park. Dit is niet alleen verstand op nul, hier zit gewoon geen logica in. 1/5

  Reply
 24. Damien

  Vond het nog wel een ca va filmpje, niets bijzonders.

  Reply
 25. D. Pay

  100% eens met de recensie. Het was verschrikkelijk. Het was niet verschrikkelijk geweest als het een totaal andere filmserie was. Maar dat is het niet, dus: verschrikkelijk.
  Hoe durven ze.

  Reply
 26. LMG

  Hoewel JW niet zo goed is als JP1 is de film zeker niet slecht. Zelf zou ik hem een 7,5 geven of 4 sterren. Als ik dan toch een kritische noot zou moeten noemen dan zou ik zeggen dat de film rushed aanvoelt, men gaat al vrij snel over tot de onheil, terwijl fans die 14 jaar gewacht hebben op deze film waarschijnlijk nog wat meer van het park hadden willen zien. Met name dit laatste is waarschijnlijk de reden dat de regisseur heeft gekozen voor het openningsshot van het park ipv dino’s.

  Reply
 27. Thanos

  Deze film is gewoon bullshit!
  Bedankt voor het vertrappelen van mijn jeugdherinneringen.
  De hoofdpersonages zijn vreselijk, Chris Pratt is verkeerd gecast voor de rol, die kerel neem je gewoon voor geen seconde serieus, en dat raptor-whisperor-gedoe kan hij niet geloofwaardig maken.
  De hele film was trouwens één gigantisch cheese fest.
  Probleem was trouwens dat we nooit echt emotioneel betrokken raken.
  Deze film is niet slim, het is gemaakt voor een Michael Bay publiek.
  Ze falen zelfs op vlak van genetische mutaties.
  En twee kinderen die worden aangevallen in een auto met glazen dak? Waar
  hebben we dat nog gezien?
  Verschrikkelijk acteerwerk en een bespottelijk dom verhaal.
  De T-Rex heeft een bijrol en de I-Rex wordt zelfs op een lullige manier om het leven gebracht.
  Tricerotops die zijn gedomesticeerd? Get real!
  Ze konden evengoed beroep doen op de terminator om de toeristen alsnog te redden. Geen intrige geen angstwekkende momenten.
  Meest dwaze Bryce Dallas Howard rol.
  Geen chemistry tussen de stijve airhead en de lompe redneck trouwens.
  Dit is de meest teleurstellende film in een lange tijd.
  Er waren nauwelijks dino-scènes.
  Binnen een paar maand zal niemand hier nog over spreken, ook al maakt deze film evenveel geld als de laatste Transformers film.

  Reply
 28. jerre

  Spijtig dat Spielberg de film niet heeft willen regisseren. Had misschien wel een compleet andere film geweest.

  Reply
 29. Tim

  Ik had er ook heel wat meer van verwacht, maar wil deze toch een tweede keer opnieuw bekijken op Blu-ray, toch hoop ik dat JW 2 iets angstwekker wordt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *