Koude oorlog in Bridge of Spies van Steven Spielberg met Tom Hanks

Morgen komt onze bespreking van Jurassic World (2015), die we al een week geleden gezien hebben maar omwille van een idiote embargo de review nog even moeten inhouden. Maar ondertussen werd de trailer vrijgegeven van de nieuwe Steven Spielberg film Bridge of Spies (2015).

bridge_of_spies_2015_poster.jpg

Korte inhoud: De film vertelt het waargebeurde verhaal van James Donovan (Tom Hanks), een verzekerings-advocaat die zich in het centrum van de Koude Oorlog bevindt wanneer hij door de CIA gerekruteerd wordt om een haast onmogelijke missie uit te voeren: onderhandelen over de vrijlating van een door de Russen gevangen genomen Amerikaanse piloot in ruil van een Russische spion.

Van nature uit heb ik wel interesse in een geslaagde historisch-biografische-dramatische-militaire-cold war-politieke-spionage-actie-thriller, een beetje zoals The Hunt for Red October (1990). Toch moet ik bekennen dat de trailer me niet meteen razend benieuwd maakt of nog maar prikkelt op deze prent te gaan ontdekken in de bioscoop. Hij laat wat mij betreft iets teveel in zijn kaarten zien en een sterke hand kun je het toch niet noemen. Maar misschien ligt het ook aan de montage van de trailer die meer lijkt op een aaneenschakeling van shots waarin Tom Hanks vol verbazing opkijkt. Ook het verhaal lijkt op het eerste gezicht vooral een politieke kwestie in plaats van een spionage intrige, ondanks de verwoede poging om er een luguber kantje aan te geven. En hoe historisch accuraat is het allemaal? De trailer wil ons ook doen geloven dat de twee spionnen op hetzelfde tijdstip werden gevangen, maar die Amerikaan zat in werkelijkheid al 4 jaar lang vast. Maar dit is hoe dan ook een Steven Spielberg film, en zal de film op het einde van de rit wel een belevenis zijn.

Ja, visueel ziet alles er wel knap uit en dat heeft Spielberg opnieuw te danken aan Director of Photography Janusz Kaminski die wederom een fascinerende sfeer in zijn film wist te steken. De muziek komt voor een keertje niet van John Williams (die wegens ziekte moest passen voor deze film), maar wel van de al even talentvolle Thomas Newman. In de casting zien we nog Amy Ryan, Billy Magnussen en Alan Alda. Het verhaal zou geschreven zijn door de Coen Brothers en in scenario gegoten door Matt Charman, de scenarist van Suite Française (2014). Bridge of Spies komt bij ons uit op 4 november 2015.


*** Bridge of Spies trailer ***

6 Comments

 1. Navi

  Top!
  Ben gek op films over de koude oorlog,
  indien er mensen goeie, degelijke en wat verstandige films of miniseries (zoals “the Compagny”, the Good Shepperd”…) kennen mogen ze me die altijd mailen of de titels hier plaatsen indien Dave geen bezwaar heeft!
  En indien niet, Dave, met uw filmkennis, laat je maar eens gaan als je tijd hebt 🙂
  thx
  Navi

  Reply
 2. Pieter-Jan

  Tinker Tailor Soldier Spy blijft voor mij nog steeds één van de betere koude oorlog films.

  Reply
 3. Blackmoon

  Veel James Bond films zijn Cold War films, maar meer recentelijk denk ik aan de duikbootfilms K-19 of The Hunt for Red October (zoals Dave al zei in zijn tekst). Thirteen Days over het raketten-incident in Cuba, vond ik anders ook wel een knappe film.

  Reply
 4. Thibaut

  Red Heat !

  Reply
 5. Tom

  Onlangs nog een slechte gezien met David Duchovny en Ed Harris, Phantom of zoiets. Ook al een duikboot film die veel weg heeft van Hunt for Red October.

  Reply
 6. Navi

  Tinker Tailor Soldier Spy is idd ook een topper.Er is nu zelfs een miniserie van! Thirteen days vind ik ook goed, evenals Path to War.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *