Old (2021) **½ Blu-ray recensie

De laatste thriller van M. Night Shyamalan genaamd Old (2021), is geïnspireerd op de Franse graphic novel Sandcastle van Pierre Oscar Levy en Frederik Peeters. Het was Shyamalan’s terugkeer naar de regisseursstoel sinds Glass (2019), met een leuke en tezelfdertijd angstaanjagende horrortwist op de The Curious Case of Benjamin Button (2008) film. En dit had echt wel een

Korte inhoud: ‘Old’ speelt zich af op een afgelegen eiland. Wanneer een groep jonge mensen een lijk op een strand vindt worden er een reeks mysterieuze gebeurtenissen in gang gezet. Langzaamaan beseft de groep dat er onnatuurlijke zaken aan de hand zijn, op een eiland waar geen ontkomen aan is.

Shyamalan’s terugkeer naar horror begint met een gelukkig gezin dat een schijnbaar idyllisch strand bezoekt, zijn er – een beetje zoals in The Lost World: Jurassic Park (1997) – veel onheilspellende tekenen dat hun paradijs niet is wat het lijkt. Zeker, de ontdekking van een dood lichaam dat in het water drijft, is slechts het begin – en het strand zelf lijkt een vreemd effect te hebben op iedereen die er voet op zet, waardoor ze snel en zonder waarschuwing verouderen.

Shyamalan’s nieuwste project heeft een indrukwekkend internationale cast verzameld, waaronder Gael García Bernal (Blindness), Vicky Krieps (Phantom Thread), Rufus Sewell (The Man in the High Castle), Ken Leung (“Lost”), Nikki Amuka-Bird, Abbey Lee (Lovecraft Country), Aaron Pierre, Alex Wolff (Hereditary), Embeth Davidtz, Eliza Scanlen (Little Women), Emun Elliott, Kathleen Chalfant en Thomasin McKenzie (Jojo Rabbit, Last Night in Soho). Shyamalan regisseert en produceert niet alleen de film, maar heeft ook het scenario geschreven.

Om één of andere reden heeft Shyamalan besloten om deze film te draaien op 35mm, wat meteen ook de camera een stuk zwaarder maakt om het te verslepen op de stranden. Zijn laatste film op pellicule was The Last Airbender (2010). De film werd opgenomen in 2020, tijdens het hoogtepunt van de wereldwijde pandemie van het coronavirus. Cast en crew moesten dagelijks worden getest op mogelijke infecties. Regisseur M. Night Shyamalan zei over de productie: “De belangrijkste prioriteit was om iedereen veilig en gezond te houden. Ondanks dat we allemaal maandenlang hebben samengeleefd en gewerkt, werd niemand ziek, wat fantastisch was.”

Shyamalan is geen one-trick-pony maar wel een hit-and-miss regisseur en deze Old is toch wel iets van een MISS in dezelfde lijn als The Last Airbender (2010), After Earth (2013) en The Happening (2008). Toch waren The Visit (2015), Split (2016) en Glass (2019) waren zeer lovenswaardig. Alleen al om die reden had ik wat goede verwachtingen voor dit filmproject.

De eerste akte van deze film is erg intrigerend, afgezien van de verschrikkelijke dialogen. Hoewel het idee me boeide, is dit het schoolvoorbeeld van een film die een cool idee heeft en er nooit iets mee doet. Ongeveer halverwege begon ik me af te vragen waar deze film echt heen zou gaan, want het voelde nooit alsof er iets aan de hand was. Ja, het mysterie van dit strand doemt op in de hele film, maar nogmaals, het script duikt nooit diep genoeg om echt de gebeurtenissen uit te werken. Naast het feit dat het script veel plotwerk nodig had, zijn de dialogen ook van begin tot eind afgrijselijk. Ik begreep dat deze acteurs moesten doen alsof ze nog jonge kinderen waren, maar niets van wat ze zeiden was geloofwaardig voor die leeftijd of het werd gewoon ‘fout’.© Universal Pictures

Een film die dubbelzinnig blijft, kan geweldig zijn als de personages en het verhaal stand houden. Helaas valt Old in de categorie van een film die antwoorden levert, maar je ook niet echt genoeg geeft om alles begrijpen. Ik begrijp wat Shyamalan wou doen met het einde, maar het was ook behoorlijk dom. En nogmaals, dit komt van iemand die een M. night Shyamalan-film altijd het voordeel van de twijfel zal geven.

Er zitten hoe dan ook een paar scènes in waar ik echt van heb genoten. Een scène in het bijzonder waar ik me echt aan vastklampte, was er één met een ouder echtpaar met dementie. Had de scène iets betere dialogen had dit wel een sterk moment in de film kunnen zijn. Als dit concept aan iemand anders was verkocht om te herschrijven en te regisseren, had ik het gevoel dat de ontvangst van deze film veel hoger zou zijn geweest. Het is een heel leuk idee dat nergens toe leidt en de conclusie voelde bijna volkomen zinloos voor mij. Op is de film uitgekomen op DVD en Blu-ray met deleted scenes en nog een pak making of filmpjes.


Review Old (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Old trailer ***

3 Comments

 1. Elise

  Een zwanger kind en zo, lijkt mij een super fucked up film.

  Reply
 2. Mitch

  Goed begin, teleurstellend einde.

  Reply
 3. Stef

  Moet ik nog altijd zien…misschien wacht ik wel tot hij op tv is

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *