The Forever Purge (2021) **½ Blu-ray recensie

Weten wanneer je moet stoppen is niet altijd een evidente beslissing. De meeste tv-series brengen nieuwe seizoenen uit tot de kijkcijfers het echt laten afweten, met vaak de kwaliteit die flink moet inboeten. Zoiets werpt uiteraard ook een schaduw op de serie, zoals dat het geval was bij “Game of Thrones”, waar de slechte finale de prestige van de serie enigszins een deuk gaf. Bij films liggen de kaarten niet anders, en voor The Purge met zijn 4 film en tv-serie lijkt de tank leeg te zijn en was er bij het publiek weinig tot geen interesse in de Universal-prent The Forever Purge (2021) van Everardo Gout. Normaal zou er nog een 6de film komen rond het personage van Leo Barnes gespeeld door Frank Grillo, maar dit project dreigt nu wel te vervallen.

Korte inhoud: Adela en Juan zijn op de vlucht voor een Mexicaans drugskartel. Ze verstoppen zich op een ranch in Texas en vinden er rust. Alles verandert als het tweetal op de Purge-avond gedwongen wordt om het op te nemen tegen enkele agressieve buitenstaanders, die zich niks aantrekken van de avondklok. Adela en Juan moeten vervolgens vechten voor hun leven.

Studio’s gaan door moeilijke tijden ook al lijken de meeste bioscopen open te gaan met volle bezetting mits het dragen van een masker, behalve dan in België waar cultuur niet hoog wordt ingeschat op de regeringstafel. Maar een aantal maanden geleden was het overal kommer en kwel en deze The Forever Purge heeft een zware financiële flop gekend. Dit belette niet dat bepaalde films, zoals F9 (2021), No Time To Die (2021) en de laatste Spider-Man: No Way Home (2021) gouden zaken realiseren aan de box-office. Bij The Forever Purge waren de kritieken barslecht, en zoiets helpt uiteraard niet. Wereldwijd haalt de Purge film zo’n kleine 20 miljoen dollar tijdens zijn eerste week met een productiebudget van 18 miljoen dollar. In wezen had deze prent een kleine 40 miljoen dollar moeten ophalen, en dat deed het met een bescheiden wereldwijde recette van 77 miljoen dollar.

Het basisconcept blijkt goed te werken voor 1 of 2 keer, misschien zelfs een derde keer, maar bij het 4de en 5de uitstapje heeft de formule klaarblijkelijk last van frustrerende voorspelbaarheid, ook al probeert bedenker James DeMonaco er altijd wel een nieuwe draai aan te geven. Laat ik dus beginnen met wat complimenten: ik hou van de bezetting. Het is een ongemakkelijke alliantie van mensen die elkaar niet vertrouwen maar geen andere keuze hebben dan samen te werken als ze willen overleven. Het is het soort wrijving dat kan leiden tot een meeslepend verhaal. Ze brengen allemaal als individu iets naar de tafel, en ze zijn allemaal best wel goed gecast. En het was eens fijn om Josh Lucas bezig te zien in een kick-ass-leading-role. Daarnaast zagen we nog rollen voor Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Leven Rambin, Cassidy Freeman en Will Patton.

Ik waardeer dat de makers deze films altijd actueel willen houden, en deze prent zit dus vol van de sociale commentaren, hoewel het er soms wat te dik op ligt. Ik denk ook dat het tempo van de film aan de hoge kant ligt. De 1 uur en 43 minuten vliegen voorbij.
Maar hoe langer het duurde, hoe meer ik het gevoel had dat het verhaal wat strakker had kunnen worden. Er zijn hier en daar wel wat overbodige scenes. Deze film lijkt een logische progressie hoe dit universum zou evolueren, maar we wijken hiermee ook steeds meer af van het basis-concept, en wordt het gewoon een film van psychopaten die moord en vernieling zaaien in Texas nabij de Mexicaanse grens. De actie in deze film is niet slecht, en is zelfs beter dan de vorige edities. Het is er in overvloed en de choreografie zit wel goed. Dus nu kunnen we proeven van de echte zuivering, en de wreedheid ervan, op één van de meest meedogenloze plaatsen in Amerika.© Universal Pictures

Maar dan schiet de film op andere onderdelen erg tekort. De plot is op de één of andere manier slecht, en sommige redenen die zijn toegevoegd om de film vooruit te helpen, voelen onwerkelijk aan en nabij het einde zelfs onnodig. Ze hadden verder kunnen gaan met het uitgangspunt, maar spelen op veilig en eindigen met een middelmatige horror-product. Je kan zelfs niet echt meer spreken van angst en horror zoals we dat konden ervaren bij de vorige films. Het maakt het meer een actiefilm dan een horrorfilm. Die sirene, de stijgende hartslag en de spanning die daarvoor was ontstaan, dat zijn elementen die hier verloren zijn gegaan. Het voelt allemaal wel wat overhaast. Misschien is het om meer te focussen op het volgende verhaal? Hoe dan ook, ik wilde die schrik en sensatie, maar kreeg het nooit, wat teleurstellend was. De film heeft een sterke politieke boodschap en de actie is overal geweldig, waardoor deze inzending grotendeels kijkbaar en vermakelijk is. Maar het Purge-gevoel is ergens verloren geraakt.

Op is The Forever Purge uitgekomen op DVD en Blu-ray met deleted scenes en een alternatief storyboard begin, naast nog wat making of filmpjes.


Review The Forever Purge (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Forever Purge trailer ***


2 Comments

  1. K

    Ik ben een grote fan van de serie sinds de eerste dag, mijn twee topfavorieten zijn de originele Purge en The Purge: Anarchy (2014). Deze was toch maar het zwakke broertje en zo’n slechte dialogen, op een gegeven moment ga er gewoon mee lachen. De personages waren flauw, de geiten-SAW-valkuil was belachelijk, maar de cliché zwangere vrouw was voor mij de kers op de taart om nog maar te zwijgen van die fake baby-pop.

    Reply
  2. Wicca

    Dit was veruit de slechtste film uit de serie. Crappy CGI en oninteressante personages. Ze hadden Frank Grillo gewoon moeten houden en het tot één beknopte verhaallijn moeten uitwerken in plaats van constant heen en weer te flipperkasten. Deze hele film was een puinhoop. En waarom gaan die kiekens zich verschansen aan de grens met Mexico, out of all places?!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *