Shyamalan slikt ego in voor The Happening

From zero to hero and back to zero, is zowat de samenvatting van het filmparcours van M Night Shyamalan. De geniale regisseur die eerder meesterwerkjes maakte als The Sixth Sense en de schitterende comic-adaptatie Unbreakable, maar tevens een niet onaardige Signs maakte, ontgoochelde met The Village (2004) en verslikte in zijn eigendunk met het oersaaie Lady in the Water (2006). Hopelijk kan de Indiase regisseur elke critici en ex-believer de mond snoeren met zijn nieuwste paranormale thriller The Happening (2008), die opnieuw zal uitpakken met een flinke dosis mysterie, onvoorspelbare plotwendingen en bovennatuurlijke thema’s.

The Happening pic

Korte inhoud: Philadelphia wordt geteisterd door een apocalyptische dreiging wat mensen er tot aandringt om helemaal gek te worden en soms zelfs zichzelf te doden. Veel mensen denken dat het een virus is, maar niemand weet zeker wat ze er van moeten denken. Ondertussen wordt een gezin gevolgd dat op de vlucht is voor deze mens-bedreigende nachtmerrie.

Naar verluidt zou deze film heel wat intenser zijn dan zijn vorige prenten, en focust op een familie die op de vlucht is voor een crisis van de natuur die een grote bedreiging vormt voor het voortbestaan van de mensheid. Volgens de geruchten zou dat natuurelement een soort gif zijn dat mensen aanzet tot zelfmoord. Een plot dat doet denken aan ander recent apocalyptisch geweld als I Am Legend (2007) en Cloverfield (2008).

De belangrijkste karakters in The Happening zijn natuurkundeleraar Elliot (Mark Wahlberg) en zijn vrouw Alma (Zooey Deschanel). De twee hebben relatieproblemen en staan op het punt om van elkaar te scheiden, wanneer ze vernemen dat verschillende mensen om hen heen om mysterieuze redenen zelfmoord plegen. Aanvankelijk denkt men dat een terroristische aanslag de oorzaak is van dit drama, maar dan blijkt dat in steden over de hele wereld tegelijkertijd hetzelfde gaande is. Elliot ontdekt dat dit de manier is waarop de natuur terugvecht tegen alles wat de mensheid haar heft aangedaan. De planten verspreiden een gif dat ervoor zorgt dat mensen hun overlevingsinstincten verliezen en zichzelf pijn doen. Aan Elliot en Alma de taak om een plek te vinden waar mens en natuur in harmonie met elkaar leven. Het plot klinkt in ieder geval veelbelovend.

Nadat Shyamalan op de tenen had getrapt van Disney tijdens de productie van zijn vorige prent (lees related links) was het niet zo eenvoudig om een andere studio warm te maken voor zijn wilde plannen. Maar door zijn ego in te slikken vond hij de weg naar Fox Filmed Entertainment. Op verzoek van Fox-baas Tom Rothman besloot hij zijn film gruwelijker te maken, daarmee inspelend op de horrortrend van de laatste tijd. In tegenstelling tot zijn vorige films, waarin de kracht van de verbeelding de belangrijkste troef was, zal The Happening dus heel wat meer gore bevatten. Toch wel opmerkelijk dat de onomstotelijke Shyamalan toch bereid was om zich te schikken naar de wensen van de studio. Nu nog afwachten of de film uiteindelijk beter zal worden nadat hij zijn principes en stijl heeft laten varen om zijn prent meer marktwaarde te geven. Veel mislukkingen kan de regisseur immers niet meer veroorloven. De 75 miljoen dollar film Lady in the Water flopte aan de box-office en bracht slechts 42 miljoen op in de States (en slechts 72 miljoen wereldwijd!). Voor deze kreeg Shyamalan nog maar 57 miljoen dollar waarvan de helft gefinancierd werd door Bollywood (UTC) in ruil voor de exclusieve distributierechten in India.

Met een grote ster als Mark Wahlberg in de gelederen zal The Happening op zijn minst wel zijn budget terugwinnen tijdens zijn bioscoop-release in de States. Shyamalan schreef de rol van Elliot overigens met Wahlberg in gedachten. “He has a unique blend of charisma, humanity, authenticity and skillfulness as an actor,” aldus de regisseur. De adoratie komt overigens van beide kanten, want Wahlberg is naar eigen zeggen een grote bewonderaar van het werk van Shyamalan. Ook Zooey Deschanel en John Leguizamo wilden dolgraag met de filmmaker samenwerken en zetten gretig hun handtekening onder het contract. Traditiegetrouw vertrok Shyamalan direct nadat hij groen licht kreeg van Fox richting zijn thuisstad Philadelphia, waar de film in slechts twee weken tijd geschoten werd. Een beetje kort als je het mij vraagt, maar we zullen zien. De trailer laat in ieder geval vermoeden dat hij een beetje wou terugkeren naar Signs.

De studio stond erop dat The Happening de eerste R-rated film van de regisseur zou worden en dus deed Shyamalan flinke concessies. Met deze film kan de regisseur een grote schare nieuwe fans voor zich winnen, filmliefhebbers die dol zijn op gruwelijke beelden, of trouwe fans afschrikken. Ik hoor veel critici nu al schreeuwen dat Shyamalan zijn integriteit te grabbel heeft gegooid om een commerciële horrorprent te maken. Of The Happening dat uiteindelijk waard is geweest, valt nog te bezien. Hoe dan ook, de nieuwste Shyamalan zal in ieder geval weer veel stof doen opwaaien! Dat staat nu al vast. Vanaf 11 juni 2008 te zien bij ons in de bioscoop.

*** The Happening trailer ***

3 Comments

 1. gregg

  Dit gaat toch niet over zombies neem ik aan… Ik kan uit de trailer niets opmaken dat de doden ook weer terugkeren tot leven en tekeer gaan op de levenden. De preview ziet er anders wel aanlokkelijk uit, maar Syamalan moet zijn eerste goede film nog maken. Heb er dan ook niet al te veel vertrouwen in.

  Reply
 2. Accu

  Nu moet ik zeggen dat Night het nogal goed doet kwa opbouw van fantastische verhalen, maar dat het soms fout loopt bij de ontknoping. Afwachten.

  Reply
 3. michel

  zodra hij uit is ga ik hem zeker bekijken

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.