HBO investeerde 30 miljoen in GOT prequel die we nooit zullen zien

Toen Game of Thrones in 2019 eindigde, wist HBO al dat het wilde dat de wereld doorging, los van het feit dat de fans al grotendeels hadden afgehaakt en er maar weinigen waren die de laatste aflevering/laatste seizoen echt goed vonden. Meer nog, zelfs een aantal castleden vonden het een afschuwelijke teleurstelling. Verschillende ideeën werden rondgegooid en er kwam uiteindelijk één idee op tafel. Een script voor een prequel werd geschreven, de productie werd op de been gebracht en een aflevering werd gefilmd … maar dan werd alles afgevoerd. En nu weten we hoeveel dat allemaal heeft gekost.

Het is het magazine Insider dat in een nieuw boek genaamd Tinderbox: HBO’s Ruthless Pursuit of New Frontiers door James Andrew Miller hier melding van gemaakt. Blijkbaar zou de geannuleerde pilot meer dan 30 miljoen dollar heeft gekost. Inderdaad, hiermee kan je 6 degelijke Belgische langspeelfilms mee maken. Het gekke is dat er zoveel middelen werden gespendeerd om dat uiteindelijk het hele zooitje af te voeren. Een voormalig voorzitter van WarnerMedia-entertainment Bob Greenblatt schreef in zijn boek. “Toen ik uiteindelijk de pilot zag, zei ik tegen chief content officer Casey dat dit gewoon niet werkt en ook betwijfelde dat het de belofte van de originele serie waarmaakt. Casey was het er niet helemaal mee eens, wat eigenlijk een opluchting was.”

De prequel was geschreven door Kick-Ass (2010) en Kingsman: The Secret Service (2014)-schrijver Jane Goldman en met in de hoofdrollen Naomi Watts, Miranda Richardson, Naomi Ackie en Georgie Henley. Het speelde zich duizenden en duizenden jaren voor de gebeurtenissen van de tv-show af en moest Westeros laten zien die overgaat van het welvarende ‘Age of Heroes’ naar ‘The Long Night’, dat vaak in de serie werd vernoemd.

“We hebben helaas besloten om de stekker eruit te trekken”, voegde Greenblatt eraan toe. “Er was een enorme druk om het goed te doen en ik denk niet dat het product wat voorhanden was zou hebben gewerkt.” Een paar maanden nadat die stekker eruit was getrokken, deed Bloys een interview met Deadline en voegde nog meer context toe. “In ontwikkeling, in pilots, komen dingen soms samen, soms niet”, zei hij begin 2020. “Een van de dingen die Jane volgens mij prachtig heeft opgepikt, was wat een uitdaging het allemaal was. Ze heeft haar reeks 8.000 jaar voor de originele show gezet, dus er was veel meer voor nodig. Dat is uiteraard een grote schommel. Een van de dingen over House of Dragons, is dat er een tekst is, er is een boek, dus dat maakte het een beetje meer een routekaart voor een seriebestelling.”

Maar deze valse start heeft dan uiteindelijk toch geleid naar “House of Dragon”, de prequelserie van Game of Thrones die uitgebracht zal worden in 2022. En het idee was simpel; geen pilootaflevering maken waar alles op alles gezet wordt maar gewoon een goeie serie schrijven waar iedereen kan achter staan. En zo geschiedde. De zenuwen zijn in ieder geval gespannen want de lat werd met GOT hoog gelegd en de verwachtingen zowaar nog hoger.

1 Comment

  1. Lucas

    Geld betaalt niet noodzakelijk kwaliteit en misschien wilden ze GOT niet helemaal in de vernieling rijden.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *