The Stand (2020) **½ DVD recensie

‘The Stand’ (naar het Nederlands vertaald als ‘De beproeving’) is Stephen Kings epische verhaal over de strijd tussen goed en kwaad in Amerika na een postapocalystische ramp. Het boek verscheen in 1978, een tijd waarin de V.S. herstelden van de Vietnamoorlog en Watergate en dystopische gedachten welig tierden. En toen kwam Covid-19 in 2019 en dachten ze bij CBS ‘Hé misschien is de tijd rijp voor een nieuwe verfilming van ‘The Stand’?’. Maar CBS is HBO niet en ondanks een sterke cast blijf je na het bekijken van “The Stand” (2020) zitten met een onbevredigend gevoel. Hier had veel meer in gezeten.

Korte inhoud: Door een onoplettendheid van een bewaker ontsnapt het levensgevaarlijke virus ‘Captain Trips’ uit een geheim laboratorium van de Amerikaanse overheid. In een mum van tijd verspreid het virus zich over de hele wereld en sterft 99% van de wereldbevolking. Slechts 1% van de bevolking blijkt immuun en blijft achter in een vernietigde wereld zonder familie. “The Stand” focust zich vooral op de situatie in de Verenigde Staten waar twee kampen zich vormen.

In het stadje Boulder (Colorado) vormt zich een groep ‘goeden’ rond de 106-jarige Abigail Freemantle (Whoopi Goldberg). Freemantle gelooft in God en wil onder de leiding van Stu Redman (James Marsden), Frannie Goldsmith (Odessa Young), Larry Underwood (Jovan Adepo), Glen Bateman (Greg Kinnear) en Nick Andros (Henry Zaga) een democratische gemeenschap oprichten. De elektriciteit wordt hersteld en er wordt hard gewerkt om terug enige vorm van samenleving op te bouwen.

Aan de andere kant bevindt zich de demonische Randall Flag (Alexander Skarsgård) die rond Las Vegas een ‘New Vegas’ heeft opgericht waarin ongehoorzaamheid wordt bestraft met gruwelijke straffen. Flag wil werelddominantie en zal niet aarzelen om alles en iedereen die hem tegenwerken uit de baan te ruimen. De strijd tussen goed en kwaad barst in alle hevigheid los wanneer blijkt dat beide partijen spionnen hebben aan de andere kant. Een confrontatie tussen Boulder en New Vegas kan dan ook niet uitblijven.

“The Stand” wordt beschouwd als een van Stephen Kings beste boeken, met de 1152 bladzijden van de onverkorte Engelstalige versie is het overigens ook zijn langste boek. Het maakt het boek uiteraard wild aantrekkelijk voor de film- en televisiewereld en dat leverde in 1994 al de vierdelige ABC-reeks “The Stand” op met in de hoofdrollen o.a. Gary Sinise, Molly Ringwald en Rob Lowe. Deze serie werd goed ontvangen en krijgt op imdb een 7.2. Toch bestelde CBS in 2019 een nieuwe televisiereeks van “The Stand”, mét een nieuw einde geschreven door Stephen King zelf en met (o.a.) zijn zoon Owen King als producent en scenarist (3 afleveringen).

Het merendeel van het scenario werd echter geschreven door Josh Boone (The New Mutants) en Benjamin Cavell (“Justified”) en het is vooral op het vlak van het verhaal dat deze “The Stand” niet helemaal overtuigt. Er wordt aan het begin veel gebruik gemaakt van flashbacks en het haalt de spanning uit het verhaal als je al weet wie het virus heeft overleefd en wie niet. Het scenario is rommelig en springt te vaak van de hak op de tak. Dat verbetert ongeveer halverwege de serie wanneer de makers ervoor kiezen om vanaf dan wél een lineaire vertelstructuur aan te houden maar dan zullen vele kijkers misschien al afgehaakt hebben.

Bovendien helpt de grote hoeveelheid aan personages niet om het verhaal overzichtelijk te houden. Deze personages komen ook wat vlak en afstandelijk over waardoor het moeilijk is om met hen mee te leven. Nochtans doet de cast zijn best om toch nog iets van hun personages te maken. Dat lukt vooral Alexanders Skarsgård die rond Randall Flag een onheilspellend sfeertje weet te creëren en Flag niet enkel speelt op puur charisma. Het nieuwe Vegas ziet er wel eerder uit dan een groot bordeel dan als een representatie van het vagevuur waar de duivel aan het hoofd staat.


© Dutch FilmWorks

Uiteraard moet je keuzes maken als je meer dan 1000 bladzijden in 9 afleveringen van een uurtje moet steken, maar de scenaristen lijken ook niet goed te weten waar het verhaal nu eigenlijk naartoe moet. Voor een thrillerserie heeft “The Stand” veel te weinig spannende scènes en zelfs de ultieme confrontatie tussen goed en kwaad is een beetje een sof geworden. “The Stand” werkt toe naar een grote climax aan het einde van de reeks maar die is over nog voor je goed en wel beseft dat hij begonnen is.

“The Stand” bewijst (nog maar eens) dat een literair meesterwerk verfilmen niet iets is dat je even tussen de soep en de patatten doet. Ook al heb je een op papier sterke cast. Vooralsnog blijft het boek beter dan de film. En ook al dateert de vorige televisieserie uit 1994 en was ik toen nog een tiener, ik herinner me wel dat ik van die serie meer onder de indruk was dan van deze versie.

“The Stand” is vanaf te koop op DVD en Blu-Ray. Hierop twee extra’s: een heuse blooperreeks en “An Apocalyptic Epic: Adapting The Stand” met interviews met cast en crew.


Review The Stand (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** The Stand trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *