Stephen King’s The Stand ziet er veelbelovend uit

Gezien de gebeurtenissen van 2020 lijkt het angstwekkend gepast dat Stephen King‘s roman van de laatste strijd tussen licht en donker, die zich afspeelt in de nasleep van een wereldwijde pandemie, een nieuwe adaptatie krijgt. Op 17 december 2020 krijgen we de eerste aflevering te zien van The Stand (2020) op het CBS netwerk. De roman kreeg eerder al een verfilming in 1994 als miniserie op tv, met een cast van onder meer Gary Sinise, Molly Ringwald, Jamey Sheridan en Miguel Ferrer.

Korte inhoud: The Stand wordt beschreven als “King’s apocalyptische visie van een door de pest gedecimeerde wereld en verwikkeld in een elementaire strijd tussen goed en kwaad. Het lot van de mensheid rust op de zwakke schouders van de 108-jarige moeder Abagail (Whoopi Goldberg) en een handvol overlevenden. Hun ergste nachtmerries worden belichaamd door een man met een dodelijke glimlach en onuitsprekelijke krachten: Randall Flagg (Alexander Skarsgård), de snode ‘Dark Man’.

Flagg is duidelijk een belangrijk figuur in de algemene King saga, en komt voor in meerdere titels, waaronder de Dark Tower-boeken. De magiërs-krachten van Flagg waren al raar genoeg om mee te beginnen, maar de nieuwe Stand is erop uit om ze nog interessanter te maken door de magie van de slechterik te laten afnemen, afhankelijk van de toewijding van zijn volgers. Dit zal Flagg ongetwijfeld motiveren om zijn volgelingen zo opgewonden mogelijk te houden, en de trailer plaagt inderdaad de manieren waarop de gemene tovenaar de verlangens van zijn volgelingen voedt. De trailer biedt ook een zeer korte glimp van een andere sleutelschurk uit The Stand, de chaos-agent Trashcan Man, die naar verluidt gespeeld hadden moeten worden door Marilyn Manson, maar uiteindelijk ging naar Ezra Miller.

In de serie zien we eveneens James Marsden, Amber Heard en Katherine McNamara. Ben Affleck werd op een gegeven moment geselecteerd om de adaptatie te regisseren en beschreef het als “Lord of the Rings in Amerika”, zoals hij zich voorstelde als een trilogie. Affleck viel af vanwege onbekende redenen en werd vervangen door David Yates en Steve Kloves, die nadien werden vervangen door Scott Cooper. Cooper stopte uiteindelijk met het project vanwege ‘creatieve meningsverschillen’, waarvan werd aangenomen dat Cooper een R-rated versie wilde terwijl de studio een PG-13-rating wilde. Paul Greengrass werd op een gegeven moment ook overwogen om het project te regisseren. En uiteindelijk werd Josh Boone naar voor geschoven die al jarenlang met zijn The New Mutants (2020) opgescheept zat, en hij echt wel zijn klauwen wou zetten in een nieuw project wat ook de voorwaarden mochten zijn.

*** The Stand trailer ***

6 Comments

 1. Liam

  Wordt Amber Heard nog steeds gecast? Heb je dan geen beetje acteervermogen nodig naast een knap gezichtje?

  Reply
 2. Fran

  Ik ben een beetje bezorgd dat ze van een Vegas een rare orgie gaan maken in plaats van gewone mensen die in angst leven, zoals in het boek. Het is nog te vroeg om te zeggen maar het ziet er naar uit dat we ook heel weinig zullen zien van de ineenstorting van de samenleving en de pest zelf, wat het beste deel van het boek is.

  Reply
  1. Cosmic89

   Het ziet er gewoon cartoonachtig uit en een van mijn favoriete details in het boek is dat wanneer we Vegas eindelijk door de ogen van Dayna en Tom zien, ze allebei beseffen dat de mensen echt niet zo veel verschillen van Boulder. Ook specifiek één van de grote verschillen is dat iedereen altijd hard werkt. Ook mag niemand drugs gebruiken en zijn mensen zelfs bang om meer dan een paar drankjes te drinken. Het is een mini-totalitaire staat, geen gigantische orgie van feesten. Maar het is allemaal nog te vroeg om erover te speculeren.

   Reply
 3. theFanimator

  CBS is HBO niet … ik zou mijn verwachtingen vooral niet al te hoog zetten…

  Reply
 4. Wasp

  Ik heb het boek niet gelezen maar ben wel benieuwd. De Dark Tower film was wel beneden alle peil.

  Reply
 5. Damian

  Ik had ergens gelezen dat er budget restricties waren en bijgevolg denk ik niet dat deze miniserie de apocalypse in beeld zal brengen, en eerder zal opteren voor flashbacks.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *