Netflix’ Mosul is een ISIS oorlogsprent van de Russo broers

Een tijd geleden wou Bradley Cooper een HBO reeks maken rond het ontstaan van ISISn maar dit project is er dan niet gekomen met de acteur die eerder met Clint Eastwood al in de huid kroop van een militair in het Midden-Oosten met American Sniper (2014). Gisteren verscheen op Netflix de oorlogsfilm Mosul (2019). Niet meteen een origin story, maar wel een verhaal van de Iraakse politie die hun stad moesten zuiveren van ISIS.

Korte inhoud: We bevinden ons in de periode van 2014 en 2017. Toen IS hun huizen, families en stad overnamen en bezetten, vocht een groep mannen om alles terug te nemen. Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, is dit het verhaal van het Nineveh SWAT-team geleid door Jasem (Suhail Dabbach), een afvallige politie-eenheid die een guerrilla-operatie tegen Islamitische Staat voert in een wanhopige strijd om hun geboortestad Mosul te redden. Tot de tand bewapend en gevoed door hun passie voor hun vaderland, ging de eenheid tot het uiterste om de thuisstad Mosul uit handen te houden van de genadeloze en moordlustige klauwen van deze terroristische organisatie.

De oorspronkelijke titel was City of a Million Soldiers en is de debuutfilm van Matthew Michael Carnahan, de broer van regisseur Joe Carnahan. Matthew is tevens scenarist van heel wat grote producties zoals The Kingdom, World war Z, Dark Waters. De productie ligt in handen van de Russo broers, de regisseurs van de twee laatste Avengers film maar tevens de producers van de Netflix actieprent Extraction (2020).

De eerstvolgende film van de Russo broers na hun Endgame opera is het kleinschalige drama Cherry (2021) met Tom Holland in de hoofdrol. En dan is er nog een actie-sponage film met Chris Evans en Ryan Gosling genaamd The Gray Man (2021). Maar iedereen kijkt uit naar de Extraction sequel met Chris Hemsworth.

Deze Mosul lijkt een tussendoortje te zijn die gemaakt is met beperkte middelen met een volledige cast bestaande uit acteurs uit het Midden Oosten die bij ons niet echt bekendheid genieten (Waleed Elgadi, Hayat Kamille, Thaer Al-Shayei, Suhail Dabbach, Adam Bessa). De film duurde in een eerste cut slechts 86 minuten en dat is meestal geen goed teken, maar de versie op Netflix duurt wel 101 minuten. De film pakt in ieder geval meteen uit met een vurige scene waarin 2 politieagenten met een aantal gearresteerde strijders onder vuur komen te liggen door een militie van ISIS militanten. En het zuigt je meteen wel in dit chaotische gebeuren.

*** Mosul trailer ***

1 Comment

  1. BipolarUnipolar

    Ik dacht dat dit een Netflix B-film was maar was verdomd goed gemaakt en je gelooft echt temidden van de chaos te zitten. Zeker een aanrader

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *