Bradley Cooper in HBO reeks rond het ontstaan van ISIS

Ik ben een grote fan van regisseur Todd Phillips, iemand die voornamelijk bekend staat voor geslaagde komedies zoals The Hangover (2009) en Old School (2009). Deze keer lijkt hij zijn energie te willen steken in een drama-reeks voor HBO mét Bradley Cooper.

De toon werd al wat aangescherpt met War Dogs (2016), over twee twintigers die in Miami wonen ten tijde van de Irak-oorlog die een kleinschalig overheidsinitiatief uitnuiten dat kleine bedrijven toelaat om een gooi te doen naar aanbestedingen van het Amerikaanse leger. Ze beginnen klein maar al snel stroomt het geld binnen. Maar het duo komt in de problemen wanneer ze een deal van 300 miljoen dollar binnenhalen om het Afghaanse leger te bewapenen. Een deal die hen in contact brengt met twijfelachtige figuren, niet in het minst hun eigen regering. De film komt hopelijk eind dit jaar bij ons in de bioscoop.

De serie zou draaien rond de terreurorganisatie ISIS en gebaseerd zijn op het 2016 Pulitzer Prize-winnende boek Black Flags: The Rise of ISIS van Joby Warrick. Volgens de collega’s van Deadline zou Bradley het boek hebben gelezen en het hebben voorgesteld aan Todd. Maar niet alleen Todd, ook scenarist Gregg Hurwitz en tv-serie regisseur Timothy Van Patten (Boardwalk Empire, Game of Thrones, The Sopranos).

Warrick’s boek schetst hoe een groep militante islamfanaten de terreurbeweging een gezicht hebben geven, nadat ze gevangen waren in een afgelegen Jordaanse gevangenis, en met de onrechtstreekse steun van twee Amerikaanse presidenten uiteindelijk hun ideologie vorm hebben gegeven. Het boek vertelt tevens het verhaal van de reis van terroristische meesterbrein Abu Musab al-Zarqawi, die aan de basis stond van ISIS, maar ook de Amerikaanse en internationale middelen die werden ingezet om ISIS te stoppen.

Er zijn al een paar films en tv-series geweest waarin ISIS een cruciale in rol speelt, maar toch blijf ik het een delicate zaak vinden om een film te maken met deze mediageile gekken. Niet zozeer omdat ze zelf een bedreiging vormen, maar wel omdat hun aanhangers die versnipperd zijn in Europa niet veel nodig hebben om gebrainwashed te worden. Hoe meer de media deze terreurbeweging in de aandacht brengt – ook al tonen ze alle gruwel – hoe meer gekken er hun inspiratie in zullen vinden. Anderzijds kan je niet omheen dat de gruwel die deze mannen veroorzaken niet meteen bestemd zijn voor een mainstream HBO drama-reeks. Todd is ook een regisseur die vooral sterk is in komediefilms, en dit lijkt net iets meer een project voor een regisseur als Paul Greengrass. Maar de toekomst zal uitwijzen hoe dit er zal uitzien.

© Picture Bradley Cooper licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license – photographer: Raph_PH

2 Comments

  1. Kristof Maes

    Bad idea !

    Reply
  2. Dominique

    Als ik denk aan een regisseur die een intelligente, evenwichtige en integere film/drama-reeks kan maken, denk ik meteen aan Todd ‘Hangover’ Philllips …

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *