Promising Young Woman (2020) **** Blu-ray Recensie

Met vijf nominaties in belangrijke categorieën was Promising Young Woman (2020) begin dit jaar een van de grote favorieten bij de Academy Awards. Uiteindelijk wist de debuutfilm van de Britse Emerald Fennell enkel de nominatie voor beste originele script te verzilveren, maar dat dit een van de betere films van 2021 is, staat buiten kijf. Promising Young Woman is fris, origineel en maatschappelijk relevant op een luchtige en charmante manier, met een heerlijke Carey Mulligan in de hoofdrol.

Korte inhoud: De dertigjarige Cassandra ‘Cassie’ Thomas (Carey Mulligan) keek ooit in de ogen van een succesvolle toekomst. Ze begon samen met haar beste vriendin Nina een studie geneeskunde en leek lang op weg om een uitstekende dokter te worden. Maar ergens onderweg liep het fout en zo woont Cassie op dertigjarige leeftijd nog steeds bij haar ouders Susan (Jennifer Coolidge) en Stanley (Clancy Brown). Voor haar dertigste verjaardag krijgt ze van haar ouders een reiskoffer cadeau, een niet mis te verstane weinig subtiele hint.

Maar Cassie kan financieel niet op eigen benen staan. Overdag werkt ze als serveerster in de koffiebar van Gail (Laverne Cox) met wie ze goed opschiet, maar ook Gail lijkt moeilijk tot Cassie door te dringen. Wanneer Cassies voormalige studiegenoot Ryan (Bo Burnham) haar mee uit vraagt, lijkt Cassie eindelijk een beetje te ontdooien. Wat haar omgeving echter niet weet, is dat Cassie ’s nachts een dubbelleven leidt. In hippe nachtclubs doet ze zich dronken voor waardoor zogezegd bezorgde mannen haar mee naar huis nemen.

De 36-jarige Emerald Fennell blijkt een veelzijdig talent te zijn. Als actrice heb je haar misschien zien passeren in The Danish Girl of “The Crown” (als Camilla Parker-Bowles), als schrijfster is ze vooral bekend van ”Killing Eve”. En met haar debuutfilm Promising Young Woman, die ze zelf ook geschreven heeft, sleept ze dus meteen vijf Oscarnominaties in de wacht. Het is overigens niet moeilijk om een parallel te trekken met “Killing Eve” van Phoebe Waller-Bridge – Fennell was de frontrunner voor het tweede seizoen. Beiden leunen op sterke vrouwenrollen en heerlijk droge Britse humor. Cassie had zomaar de zus van Villanelle kunnen zijn.

Alles in Promising Young Woman draait rond Cassie, het personage van Carey Mulligan. We maken kennis met Cassie wanneer ze in een nachtclub schijnbaar stiepelzat wordt meegenomen door zakenman Jerry (Adam Brody). Ze laat zich op bed gooien en bezorgt Jerry daarna de schrik van zijn leven als ze toch niet zo dronken blijkt te zijn als hij dacht. En hoewel Jerry vijf minuten eerder nog aandrong dat ze geen taxi zou bellen, kan hij haar daarna niet snel genoeg buiten zetten. Het is voor de kijker lang afwachten waarom Cassie dit allemaal doet en waarom ze haar veelbelovende toekomst in de geneeskunde opzij heeft geschoven.

Ondertussen verandert de kijk op Cassie bij de kijker. Onder de vele lagen make-up van het feestende blondje met een bittere kijk op het leven, blijkt immers een intelligente en grappige vrouw te zitten die een trauma heeft opgelopen en daardoor metershoge muren rond haar heeft gebouwd. Niemand lijkt nog tot haar door te dringen tot de ontwapenende Ryan aan haar muur begint te prutsen. De vele lagen van Cassie worden uitstekend neergezet door de Britse Carey Mulligan die met haar prestatie ook terecht genomineerd was voor een Oscar (helaas voor haar ging Frances McDormand (Nomadland) met het beeldje lopen).


© Remain in Light

Het scenario van Fennell zit clever in elkaar. Je krijgt slechts het volgende puzzelstukje aangereikt wanneer Fennell dat wil en met een paar verrassende wendingen houdt ze het verhaal strak in handen en boeiend. De scène in de drogisterij waarin Cassie en Ryan playbacken op Paris Hiltons ‘Stars are Blind’ is nu al een klassieker. Dergelijke luchtige scènes worden afgewisseld met emotioneel zwaardere scènes. Ondertussen is het voor de kijker immers duidelijk wat de motieven van Cassie zijn, en ook de kijker wordt door Fennell tot een standpunt gedwongen.

Want vergis je niet, onder de vrolijke, levendige kleuren waarin Promising Young Woman baadt en die je afleiden van het zware thema van verkrachting en misbruik. Een thema dat in het #MeToo-tijdperk bijzonder relevant is geworden. De manier waarop Fennell dit aankaart is bijzonder effectief en zelfs lichtjes ongemakkelijk. Want is dat nu bloed op de blouse van Cassie, of toch ketchup? Promising Young Woman is een uitstekende mix van wraakfilm, komedie, drama, humor en geweld. Het is nu al uitkijken naar de volgende film van Emerald Fennell.

Promising Young Woman is sinds verkrijgbaar op Blu-ray, helaas zonder extra’s.

P.S. De titel refereert aan de rechtszaak van ene Brock Turner die als student aan de universiteit van Stanford in 2016 veroordeeld werd voor seksueel geweld en maar zes maanden gevangenisstraf kreeg omdat de rechter een hem ‘promising young man’ vond…


Review Promising Young Woman (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Promising Young Woman trailer ***

1 Comment

  1. Derrick

    Ik keek naar het eerste uur tijdens een vlucht, maar moest stoppen toen we aan het landen waren en ik dacht: “dit is best goed!”

    Op de terugvlucht eindigde ik de laatste 40 minuten en damn wat een einde.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *