Netflix pakt uit met de horror-serie Midnight Mass

Schrijver en showrunner Mike Flanagan is een beetje een vaste waarde geworden voor Netflix, want hier hebben we na The Haunting of Hill House, The Haunting of Bly Manor en de Doctor Sleep (2019) film, zien we hem nu met de horror-miniserie “Midnight Mass” (2021), een nieuwe pareltje in het horrorgenre. En deze keer brengt de serie katholieke horror zoals we die nog nooit eerder hebben gezien.

Flanagan is zelf ook gehecht aan bepaalde acteurs, zoals zijn vrouw Kate Siegel, alsook Annabeth Gish en Henry Thomas. Andere leden van de cast zijn herkenbaar in ander werk van Flanagan, maar hij omzeilt het probleem van typecasting door de acteurs drastisch andere rollen te laten spelen dan hun vorige vertolkingen. Thomas speelt bijvoorbeeld een koude, afstandelijke en godvrezende visser genaamd Ed Flynn; een heel andere wending dan zijn rollen in eerdere Flanagan-producties.

Een andere opvallende vertolking is van Samantha Sloyan, die de hypocriete Bev Keane speelt, het meest vrome lid van de St. Patrick’s Catholic Church op het eiland. Bev is een personage dat fans heel graag zullen haten en Sloyan zet een vertolking neer dat mogelijk één van de betere hedendaagse horrorschurken is.

“Midnight Mass” is een ware oefening in geduld dat uiteindelijk een beloning oplevert. De eerste paar afleveringen zetten bijvoorbeeld niet alles is op horror ook al zitten er heel wat schrikmomenten in, maar de centrale focus lijkt te draaien om schuld en verdriet en hoe die thema’s aansluiten bij de strijd van religieus geloof. De serie presenteert zichzelf eerst als een drama en breekt langzaam de waakzaamheid van het publiek af met een plotgedreven verhaal dat horrorelementen bevat. En halverwege het seizoen worden de kijkers in de chaos ondergedompeld.

Korte inhoud: Het verhaal volgt Riley Flynn, gespeeld door tv-veteraan acteur Zach Gilford. Riley is een in ongenade gevallen alcoholist die vier jaar in de gevangenis heeft gezeten nadat hij een jonge vrouw had vermoord bij een ongeval door het rijden onder invloed. Hij keert terug naar huis naar Crockett, een klein afgelegen eiland ergens voor de kust van de Verenigde Staten. De stad, die zich schaamt voor zijn daden, omarmt hem niet volledig, afgezien van zijn moeder, Annie Flynn (Kristin Lehman) en een oude minnaar, Erin Greene (Siegel). De stad bestaat voornamelijk uit vrome katholieken en Riley past er verder niet in nadat hij zijn geloof verloor terwijl hij in de gevangenis zat. Riley’s thuiskomst valt toevallig samen met de komst van een nieuwe pastoor, pater Paul (Hamish Linklater). Met de komst van pater Paul gaat gepaard met een mix van het bovennatuurlijke fenomenen en wonderen – kwalen worden verlicht, verwondingen worden genezen en het geloof wordt hersteld. Maar niet alles is goed, want een duister geheim valt op Crockett en smeekt om onthuld te worden.

Ondanks de vele plotwendingen, zijn sommige wendingen gemakkelijk voorspelbaar, maar de serie vindt veel manieren om kijkers te verrassen. De serie brengt een studie van de katholieke kerk en het geloof, zonder enig oordeel te vellen door middel van eerlijke representatie en een duidelijk karaktermotief. Religie wordt zowel in positieve als negatieve zin getoond en eindigt met het idee dat religie kan worden gebruikt om te genezen of schade toe te brengen, afhankelijk van de persoon die het gebruikt. Dit, vermengd met de thema’s schuld, verdriet en verlossing, creëert de serie een complex verhaal dat aansluit bij het sterke narratieve karakter van Flanagan’s werk. Er zijn angstaanjagende beelden, een paar jumpscares, een beklijvende soundtrack die gebruik maakt van traditionele katholieke hymnes en een volledige omhelzing van het paranormale dat een originele spin-off van klassieke horror neemt.

Het is geen nieuwe “The Haunting” serie, maar wel iets compleet anders. De angsten zijn niet zo openlijk maar zit meer onderhuids. Het angstgevoel is echter altijd aanwezig en de benarde situatie van personages als een drijvende kracht om te blijven kijken, valt in lijn met de vorige series van Flanagan. Voor kijkers die op zoek zijn naar volwassen horror die opbouwt en uiteindelijk in chaos verandert, zal “Midnight Mass” zeker voldoening geven. Halloween staat voor de deur, deze serie komt als geroepen. De serie is te zien vanaf op Netflix.


Review “Midnight Mass” (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** “Midnight Mass” trailer ***

1 Comment

  1. Vince

    Ik ben benieuwd, de trailer ziet er goed uit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *