A Quiet Place Part II (2020) *** DVD recensie

Twee jaar geleden verraste John Krasinksi de halve wereld met zijn intelligente en originele horrorfilm A Quiet Place. Krasinski, die tot dan toe voornamelijk bekend was als acteur uit “The Office” en als echtgenoot van Emily Blunt, toonde dat een horrorfilm niet aaneen moet hangen van genreclichés of opnieuw platgetrapte paden moet bewandelen. De film over een postapocalyptische wereld die is overgenomen door blinde aliens met een ultrascherp gehoor deed een frisse wind waaien in het horrorgenre en scoorde bij pers en publiek. Een sequel is dan de logische volgende stap en hoewel A Quiet Place Part II (2020) een ander soort film is dan zijn voorganger en het verrassingseffect weg is, is de sequel nog steeds beter dan het gros van de hedendaagse horrorfilms die uitkomen.

Korte inhoud: Na de dood van haar man Lee (John Krasinski) en zoontje Beau (Dean Woodward) is Evelyn Abbott (Emily Blunt) met haar drie overgebleven kinderen nog steeds op de vlucht voor de monsterachtige aliens die hun prooi lokaliseren door middel van hun ultrascherpe gehoor. De Lees hebben hun huis verlaten en zoeken een veilige schuilplaats. Niet makkelijk met een pasgeboren baby die op elk moment in huilen kan uitbarsten en daarmee hun lokatie kan verraden.

Evelyn, Marcus (Noah Jupe) en Regan (Millicent Simmonds) stuiten toevallig op de schuilplaats van Emmett (Cillian Murphy), ooit een vader van een van de klasgenoten van Marcus, nu eenzaam levend als kluizenaar na het verlies van zijn gezin. Emmett leeft in een oude staalfabriek waar een ondergrondse bunker met muren van één meter dik hem grotendeels beschermen tegen het scherpe gehoor van de zoekende aliens.

Emmett is niet opgezet met de komst van Evelyn en haar kinderen want er is niet genoeg water en voedsel om iedereen te voorzien van zijn dagelijkse behoeften. Toch ontdooit Emmett langzaam en wanneer Regan gelooft dat zij de redding heeft gevonden en de benen neemt, gaat hij haar zelfs achterna om haar te redden. Evelyn en Marcus hebben ondertussen ook grote problemen wanneer één van de aliens toch hun schuilplaats ontdekt.

A Quiet Place was een unieke film in dat opzicht dat er nauwelijks in gesproken werd en de stilte en subtiele geluiden de kijkers een nieuwe horrorervaring boden. In A Quiet Place Part II is dit verrassingselement weg en trekt regisseur John Krasinski meer de kaart van de monsterfilm. We krijgen de aliens effectief in beeld en hoewel de cgi-afdeling keurig werk heeft geleverd, is een onbekend gevaar dat ruist in het struikgewas wat mij betreft toch zenuwslopender dan een lelijk uit de kluiten gewassen monster dat prominent in beeld komt. Het is dan ook moeilijk om beide films met elkaar te gaan vergelijken want het zijn gewoon andere films. Lag het mysterie in deel één vooral in wat de monsters zijn en tot wat ze in staan zijn, dan is het tweede deel vooral gefocust op wat er nog overblijft van de mensheid na de invasie.

Er wordt ook meer gepraat in Part II. Dat komt onder andere omdat de film aanvangt met een scène waarin we zien hoe tijdens een baseballmatch van Marcus de aliens het luchtruim binnendringen. De aanvankelijke nieuwsgierigheid maakt al snel plaats voor blinde paniek wanneer de eerste slachtoffers door de lucht vliegen en gezinsleden van elkaar worden gescheiden. Ook later tussen de muren van metersdik beton kan er fluisterend gepraat worden waardoor er in de sequel behoorlijk meer dialoog is dan in het eerste deel.


© Dutch FilmWorks

Waar het eerste deel meer draaide rond verstoppertje spelen is de sequel meer een kat-en-muisspelletje tussen de personages en de monsters. Het intimistische van de eerste film, die zich vrijwel volledig in het huis van de Lees afspeelde, verdwijnt als Evelyn en haar kinderen de wijde wereld intrekken. Marcus en Regan zijn in sneltempo moeten opgroeien – inmiddels is het al 474 dagen na de inval van de aliens – en dus staat Evelyn er niet meer altijd alleen voor. Cillian Murphy neemt als Emmett van John Krasinski de mannelijke hoofdrol over nadat Krasinski in deel 1 het loodje legde bij het redden van zijn kinderen.

Deze film zal niet de geschiedenisboeken ingaan zoals het eerste deel dat wel een beetje deed. Het nieuwe en verrassende is eraf en nergens word je echt verrast door een geniale verhaallijn of iets wat je niet al eerder hebt gezien. Maar A Quiet Place Part II kan wel rekenen op sterke vertolkingen van Blunt, Jupe en vooral Simmonds, de lokaties zijn goed gekozen en de film is nog steeds beter dan de meeste horrorfilms die gedraaid worden. Niet zo beklemmend als de vorige, maar toch nog een meer dan degelijke film. Volgens de geruchten broedt Kasinski trouwens al op een derde deel.

A Quiet Place Part II is vanaf te koop. Op de DVD vind je 2 korte bonussen: ‘Exclusive Diaries with John Krasinski’ en ‘Visual Effects and Sound Design’.


Review A Quiet Place Part II (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** A Quiet Place Part II trailer ***

2 Comments

 1. Rutger

  Het meest bizarre aan die film is dat de monsters niet kunnen zwemmen, is wel een grote zwakte om dan uiteindelijk zo dominant te zijn.

  Reply
  1. Jerre

   Ik snap die ook niet. Gewoon een platform maken te midden van het water met een stereo en al die monsters verzuipen als vliegen tegen een vliegenlamp.

   Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *