Doctor Sleep (2019) ***½ Blu-ray recensie

Ik ken maar weinig adaptaties die zo kritisch zullen bekeken worden als deze Doctor Sleep (2019) van regisseur Mike Flanagan, gebaseerd op het boek van Stephen King. Want in de voetsporen treden van iemand als Stanley Kubrick is geen gemakkelijke klus. Anderzijds had een film als Ready Player One (2018) al bewezen dat The Shining (1980) nog fris in het geheugen zit bij het publiek. Ik heb er in ieder geval van genoten.

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich 30 à 40 jaar af na de gebeurtenissen uit ‘The Shining’. Danny Torrance (Ewan McGregor) is intussen volwassen, maar wordt nog altijd achtervolgd door nachtmerries van het Overlook Hotel. Tevens kent hij, zoals zijn vader, woede-uitbarstingen en vecht hij met zijn alcoholverslaving. Op zoek naar een betere versie van zichzelf verhuist hij naar New Hampshire waar hij door middel van zijn gave een band schept met de twaalfjarige Abra Stone (Kyliegh Curran). Ze komen in aanraking met de mysterieuze groep The True Knot.

Ik vroeg mij in december van 2017 af in welke zin deze film eigenlijk aanzien kan worden als een sequel, gezien het verhaal zo goed als niets te maken had met het Overlook Hotel. Toch wordt er een duidelijke link gelegd met de film van Kubrick en wordt er hier ook toch wat geleund op de erfenis van Kubrick, met een aantal nauwkeurig nagemaakte scènes zoals de bloedlift of de gang met de kamer 237. Tegelijkertijd, Doctor Sleep brengt ook wel een eigen verhaal en het is dus niet allemaal nostalgie wat de klok slaat

Naast de twee bovenvermelde namen zien we ook nog Rebecca Ferguson opduiken, naast Jacob Tremblay en Bruce Greenwood. Stephen King zou zijn zegen over de film hebben gegeven iets wat hij niet deed bij de Kubrick film. Het record van It (2017) als de meest succesvolle Stephen King verfilming is niet verbroken.

Schrijver-regisseur Mike Flanagan, heeft ook de Stephen King-adaptatie Gerald’s Game (2017) gemaakt, dus hij is wel degelijk vertrouwd met het werk van de horrormeester. Doctor Sleep ontvouwt zich in een methodisch, genuanceerd tempo, met Kubrick-achtige trage fades tussen scènes, met een wat kil kleurenpalet. Het is een film over de schulden die we aan onszelf verschuldigd zijn en wat we doen als het tijd is om te betalen, en Flanagan werkt een behoorlijk aantal van die problemen af.


© Warner Bros

Hij brengt enkele van de meest iconische momenten opnieuw in scène en brengt lookalikes terug van enkele belangrijke castleden uit de originele film. Het is een goed gemaakt bezoekje naar The Shining zijn vakkundig verweven in een film die spreekt over het loslaten van het verleden en het omarmen van de toekomst. Doctor Sleep is zeker niet een Shining kopie, maar het laat zien hoe een filmmaker een cultfilm een nieuw leven kan geven en nog altijd zijn eigen stempel op het verhaal kan zetten. In een genre dat bekend staat om zijn ontgoochelende sequels, is Doctor Sleep een welgekomen zeldzaamheid.

De Blu-ray verscheen op met een aantal making of filmpjes, spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur of Stephen King.

Review Doctor Sleep (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Fantasy Island trailer ***

2 Comments

  1. Pak-Man

    Dit kan niet goed zijn 😮

    Reply
  2. Vito

    Ik heb het boek gelezen en had uiteindelijk niet zo veel te maken met The Shining was het niet dat The Shining eigenlijk ook niet zo veel te maken had met “the shining” en meer met Jack Nicholson wiens stoppen doorslaan na een aanval van ‘cabin fever’.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.