Last Action Hero (1993) *** 4k UHD recensie

Actie-regisseur John McTiernan zat aan het toppunt van zijn carrière na keiharde kaskrakers als Predator (1987), Die Hard (1988) en The Hunt for Red October (1990), en met deze Last Action Hero (1993) stak hij zelf een beetje de draak met het actie-genre. Een slechte film is het niet, maar dit was toch één van zijn mindere films. In 2003 verzeilde de regisseur in een afluister schandaal met fameuze consequenties en zijn carrière was zo goed als over.

Korte inhoud: Jack Slater (Arnold Schwarzenegger) is de held van het witte doek. Zijn grootste fan Danny (Austin O’Brien) krijgt een magisch bioscoopkaartje waarmee hij in de echte filmwereld terechtkomt. Danny heeft waardevolle informatie over de criminelen waar Slater naar op zoek is. Samen gaan zij op jacht naar de bandieten. Wanneer het magische kaartje in handen van de bende valt en zij op hun beurt door het witte doek in de echte wereld stappen, lopen film en werkelijkheid in elkaar over.

Het parodiërende script werd geschreven door Shane Black en David Arnott, gebaseerd op een verhaal van Zak Penn en Adam Leff had op zich nog wel verdiensten maar het publiek verwachte toch veel meer van deze film. Had dit een parodie geweest à la Scarie Movie met een B-cast, dan was niemand hierover gevallen. De film werd een gigantische financiële flop en niemand had er eigenlijk iets goeds over te vertellen. Maar voor de fans van films als Ready Player One (2018) of Free Guy (2021) is dit eigenlijk nog wel een leuk tussendoortje.

De humor in de film is niet altijd subtiel, en al zeker niet voor een hedendaags publiek en de echt memorabele scènes zijn op één hand te tellen. Ook de tweede graad was niet altijd duidelijk en ik vermoed dat het publiek met een compleet verkeerde instelling is gaan zien naar een ‘Arnold Schwarzenegger’-film. McTiernan was misschien niet de beste regisseur voor de film film, gezien hij de ironie mist van iemand als Wes Craven of Todd Phillips (The Hangover). Alle actie-scènes zijn ook actie-scènes die je in een gewone actiefilm zou aantreffen. Naar verluidt zou de film ook productioneel heel wat vertragingen hebben opgelopen en zou er nog gemonteerd zijn tot enkele dagen voor zijn release. En een ander probleem was dat Arnold ook voor de eerste keer een producer-rol had en er op stond dat de film PG-13 zou worden. Niet zeker of dit een goede zaak was.© Sony Pictures Home Entertainment

Tot overmaat van ramp duurt de film met zijn 130 minuten ook veel te lang voor datgene wat het maar te bieden heeft. Acteurs als F. Murray Abraham en Charles Dance zijn leuke aanwinsten, maar ze blijven toch maar wat in de zijlijn trappelen, wachtend op goede scènes of sterke dialogen.

Maar door de ogen van een 21e eeuws publiek kan je niet anders dan toch hier en daar plezier te beleven Last Action Hero. Het is een ode aan een vervlogen tijdperk van actiefilms. En ondanks een ietwat te ingewikkeld plot, zullen de fans van de lichtere werk van Schwarzenegger hier van genieten. Het resultaat is een verrassende cocktail van ontzagwekkende stunts, lachwekkende – soms slapstick achtige- humor en een niet aflatende adrenaline-stoot. Maar geniet vooral ook van de audio-commentaar van de regisseur over de gehele film, alsook de vele alternatieve en verwijderde scenes (inclusief het alternatief einde), op deze 4k editie. De film is reeds beschikbaar sinds .


Review Last Action Hero (1993)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

1 Comment

  1. Stef

    Nooit gezien en ik denk dat ik het daarbij zal laten 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *