Unstoppable (2010) ***½ Blu-ray recensie

Er zijn een paar acteurs die ondanks hun hoge leeftijd actiefilms blijven maken en één daarvan is Denzel Washington, die in deze film zijn derde collaboratie tekende met de overleden regisseur Tony Scott, broer van Ridley. De vorige film was The Taking of Pelham 123 (2009) en daarvoor was er nog Man on Fire (2004). Beide films zijn harde actiefilms waar de camera volledig in overdrive modus is. Met uitzondering van Man of Fire leek Tony Scott wel een voorliefde te hebben voor treinen en metro’s. Nu is er dus deze Unstoppable (2010), niet te verwarren met Unstoppable (2004) met Wesley Snipes.

Korte inhoud: Een op hol geslagen 800 meter lange goederentrein met aan boord brandbare vloeistoffen en giftige chemicaliën raast op een grote stad af. Het spoorwegbedrijf werkt koortsachtig samen met het personeel en ingenieurs om de trein te stoppen. Een ingenieur (Denzel Washington) en een conducteur (Chris Pine) besluiten de trein na te jagen in een aparte locomotief voordat deze ontspoort in een bocht en de giftige lading de complete stad zal verwoesten. Wanneer de tv-stations weet hebben van het gebeuren wordt het een echt media-spektakel waarbij hun gezinnen angstvallig moeten toekijken hoe die twee dit gevaarte op sporen tot stilstand moeten brengen.

Unstoppable werd geschreven door de ervaren scenarist Mark Bomback (Live Free or Die Hard, Total Recall remake, The Wolverine, Dawn of the Planet of the Apes), die zich hiervoor baseerde op een incident met een losgeslagen trein in Ohio in mei 2001. Het incident met de trein met locomotief 8888 die aan 75km/u raasde zonder conducteur werd nadien omschreven als “Crazy Eights”. Maar de scenarist heeft alles nog wel wat gedramatiseerd om de toeschouwer voor iets meer dan 90 minuten aan het lijntje te houden, naar het voorbeeld van Speed (1994) van Jan de Bont. De trein rijdt sneller dan 75 km/u en de lading is ook een stuk gevaarlijker. Maar ook de twee redders zijn geen droge mecaniciens, maar ware helden die halsbrekende stunts zullen moeten uithalen. Maar uiteindelijk is deze film wel een ode aan de echte helden van het Crazy Eights incident.

Regisseur Tony Scott is gekend voor zijn harde en kleurrijke actie en deze film zal hier geen uitzondering op zijn, acteur Chris Pine was ooit de beloftevolle acteur van Star Trek (2009), maar loopt nu zo een beetje een wisselvallig parcours. Zeker zijn rol als tweede viool in de afschuwelijk slechte Wonder Woman 1984 (2020) zal zijn carrière geen goed doen. Binnenkort is hij te zien in Violence of Action (2021) van een regisseur die eigenlijk nog moet doorbreken en ja, er zijn geruchten van een nieuwe Star Trek film in 2023, maar deze plannen liggen nog veraf. Pine zorgt voor de humor in de film en Denzel geeft alles de nodige gravitas. Maar verwacht geen originele prent die zal blijven nazinderen. Daar is het Scott niet om te doen. Hij is geïnteresseerd in het maken van kinetische beeldjes met bigger-than-life karakters.


unstoppable_01.jpgunstoppable_02.jpgunstoppable_03.jpgunstoppable_04.jpg

Weinig mensen weten dit maar Denzel heeft hoogtevrees, bijgevolg maakte Scott gebruik van maar liefst 7 stuntmanen om op de hoge treinwagonnen te lopen. Pine daarentegen heeft bijna al zijn stunts zelf willen doen. De film was in ieder geval een dure aangelegenheid en het budget sprong al snel van 80 naar 100 miljoen dollar en zowel Denzel en Scott werden gevraagd voor een paycut, Denzel ging van 20 miljoen naar 16 miljoen dollar en Scott van 9 naar 6 miljoen dollar. Op een aantal weken van de shoot wou Denzel zich toch terugtrekken maar Fox bracht hem een deal die hij niet kon weigeren en het was geen afgehakt hoofd van een paard maar wel een nieuw script waarin zijn rol iets meer om het lijf had.

Unstoppable is een rollercoaster-actiefilm met twee charismatische hoofdacteurs en een regisseur die weet hoe jij actie moet verfilmen. Vanavond is de film te zien op VTM 2 om 22u45. Geniet ervan!


Review Unstoppable (2010)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Fantasy trailer ***


2 Comments

  1. Stef

    Chris Pine is wel een leuke aanwinst, maar ik heb zo het gevoel dat ik die film al 25 jaar geleden heb gezien. Al gehoord van Runaway Train met Jon Voight? De trailer lijkt mij toch het beste van de film, de rest is verwaarloosbaar.

    Reply
  2. Brechten

    Taking Pelham 123 was een zware teleurstelling. Hopelijk is deze beter.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *