Top 5 iconische filmoutfits van mannen

Waar denk je aan bij iconische filmkleding? De black dress van Audrey Hepburn, uit Breakfast at Tiffany’s? Het gouden kleedje van Naomi Watts in King Kong? Of misschien aan dat witte stukje stof dat Sharon Stone draagt in Basic Instinct? Welke filmkleding je ook in gedachte hebt: de kans is groot dat je denkt aan vrouwenkleding. Terwijl er toch ook heel stijlvolle, opvallende en memorabele outfits voor mannen te vinden zijn. Tijd voor een top 3 iconische filmoutfits van mannen!

Top 5 Iconische Filmoutfits van Mannen

1. Marlon Brando in The Godfather (1974)

In The Godfather laat Marlon Brando in zijn rol van Vito Corleone echt zien dat kleding de man maakt. In het zwart, met een wit gesteven overhemd eronder. Het vlinderstrikje en de rode roos die is opgespeld zorgen ervoor dat Brando zelfs wordt herkend door de paar mensen die de film nooit hebben gezien. Overigens was Marlon Brando in het dagelijks leven ook al een fashion icon. Zijn leren motorjas uit “The Wild One” is beroemd. En de invloed van zijn stijl met T-shirts met ronde hals (ja, net zoals die van Tom Waes in “Undercover”), leren riemen en truien met lange mouwen zie je ook tegenwoordig nog terug. Denk bijvoorbeeld aan de stijlvolle, stoere collectie van Pierre Cardin.© Paramount Pictures

2. Johnny Depp in Alice in Wonderland (2010)

Verzot op extravagant? Dan is Johnny Depp in “Alice in Wonderland” je voorbeeld! De enorme fantasie van regisseur Tim Burton zorgt ervoor dat deze film een genot is om naar te kijken. Hij voelt zich duidelijk thuis in de magische wereld van Alice en ook Johnny Depp voelt zich er als een vis in het water. Zijn ‘Mad Hatter’ draagt uiteraard een gigantische hoge hoed, bovenop zijn feloranje krullen. En natuurlijk is de make-up een belangrijk onderdeel van deze outfit, maar het kostuum (mét grote vlinderstrik) maakt ook zonder dat al veel indruk. En overdrijven hoeft niet, maar zo een extravagant detail kan iedere outfit extra stijlvol maken.


© Walt Disney Studios Motion Pictures

3. Sean Connery in Goldfinger (1964)

Door welke acteur James Bond ook gespeeld wordt: hij ziet er altijd classy uit. Maar toch; Sean Connery was de eerste acteur die de rol speelde en dat in maar liefst zes films. Dus voor veel mensen is hij toch de ‘oerversie’ van dit karakter. In welke situatie hij zich ook bevond, zijn pak was onkreukbaar. De klassieke stijl van Connery imiteren? Dat doe je door bijvoorbeeld een grijs pak te combineren met een goed gestreken wit overhemd, een zwarte stropdas en mooie, zwarte leren schoenen. Sean Connery sierde voor het eerst onze schermen als 007 in 1962. Connery’s Bond stond gelijk met kleermakers-flare met een zekere arrogantie en is vooral bekend om zijn driedelige pakken. Hij kleedde zich voor zijn postuur en kende de regels van de herenkleding. Hij droeg een vest onder zijn geruite, gemêleerde grijze Anthony Sinclair-pak , dat volume aan zijn middel gaf, zonder er gedrongen of overvol uit te zien.© Eon Productions

4. Cillian Murphy in “Peaky Blinders” (1964)

Je zal waarschijnlijk al eens op een trouwfeest zijn geweest waar de dresscode “Peaky Blinders” was. De serie heeft echt wel iets in beweging gebracht in de retro-modewereld, zeker wanneer David Beckham zich ook in deze stijl ging kleden. De pakken die je in de serie aantreft, zijn ontworpen en op maat gemaakt door Keith Watson, die erg beroemd is om zijn traditionele snitten. Een driedelig tweed pak zijn ook niet zo duur. Let wel, wanneer je een pak zou kopen zitten er gelukkig geen scheermesjes in de hoofddeksels.© Entertainment One / Netflix / BBC

5. Jude Law in The Talented Mr Ripley (1999)

Een kostuum hoeft niet saai te zijn of te formeel, het kan ook “smart” zijn. En de acteur die hiermee met glans wegkomt is Jude Law in The Talented Mr Ripley. Law speelt Dickie Greenleaf een rijk en verwende playboy miljonair. Maar deze playboy belichaamt het woord “suave”. Ondanks zijn vrijetijdskleding laat Dickie zichzelf er verzorgd uitzien. De overleden regisseur Anthony Minghella heeft met zijn films bewezen dat hij oog heeft voor kleding, dat was zeker ook het geval in The English Patient (1996). We kunnen de briljante kostuumontwerpers Anne Roth en Gary Jones bedanken voor één van de beste mannelijke outfits in films. Het is decadent, een beetje gewaagd elegant, maar vooral heel nonchalant. En door de hele film heen is er een verfijnd bewustzijn van het belang van kleding: vermommen, inspireren, afleiden en betoveren. Het is een outfit die het hele verhaal in beweging zet. Een van de cruciale momenten in de film komt wanneer Tom (Matt Damon) in Rome een nieuw jasje krijgt, waarmee hij zijn transformatie markeert van het dragen van zijn saaie shirt (dat hij elke avond wast) naar het dragen van maatpak. Het is een statement over de kracht van kleding om onze omstandigheden te veranderen, en de impact die een beetje maatwerk kan hebben. Met dit in gedachten, de mix van formele en casual items om zowel glans als gemak toe te voegen, afhankelijk van de gelegenheid en stemming. Combineer een strakke blazer met een linnen joggingbroek of combineer leren loafers met een zomerse short. Het werd meteen een stijl op zich.© Miramax / Paramount Pictures

1 Comment

  1. Alex

    Ik mis John Wick, heeft altijd wel een leuk strak pak aan. Zijn pak maakt het personage net als dat van James Bond.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *