Tim Burton’s Alice in Wonderland met Johnny Depp

Het heeft er alle schijn van dat de nieuwe Tim Burton film Alice in Wonderland (2010) alle kleine kindjes én volwassenen de stuipen op het lijf zal jagen. Net zoals clowns wel eens akelige figuren kunnen zijn (cf. It of House of 1000 Corpses (2003)) kunnen ook sprookjes een duistere kant hebben. En dat wordt meteen duidelijk bij het zien van de eerste afbeelding uit de film.

Korte inhoud: Alice (Mia Wasikowska), zit met haar oudere zus aan de oever van een meertje, wanneer er een pratend, wit konijn langs rent. Terwijl ze het konijn achterna zit, valt ze in een diep gat. Na een lange val blijkt ze zich in de vreemde, maar wonderlijke wereld ‘Wonderland’ te bevinden. Hier ontmoet ze verschillende wezens en beleeft ze de mooiste en spannendste avonturen, maar hoe moet ze terugkeren naar huis?

Ik heb altijd al Alice in Wonderland van Lewis Carroll een akelig verhaaltje gevonden. Het verbaasde mij dan ook niet dat Marilyn Manson eveneens plannen heeft om het boek te verfilmen (Phantasmagoria: The Visions of Lewis Carroll (2010)). Het boek verschilt ook van heel wat andere “kinderboeken” in die zin dat er relatief weinig actie in steekt maar voornamelijk draait rond de dialogen en principes van identiteit en de zin en onzin der dingen.

Hoewel er wel onverklaarbare dingen gebeuren, is het bovennatuurlijke eigenlijk afwezig in het boek; het wordt voornamelijk bevolkt door dieren en normaal levenloze objecten als speelkaarten. Lewis Carroll steekt hier de draak met al die andere sprookjes die heel moralistisch van nature zijn. Maar om dit te ontdekken moet je het boek lezen in plaats van de Disney film te bekijken.

In de afbeelding zien we kameleon Johnny Depp in de rol van The Mad Hatter. Het witte konijn wordt vertolkt door Michael Sheen, Anne Hathaway speelt de rol van de Witte Koningin, Helena Bonham Carter vertolkt de Rode Koningin. In de film zien we ook nog vertolkingen door Alan Rickman, Christopher Lee, Stephen Fry en Crispin Glover. Het script is van de hand van Linda Woolverton (The Lion King, Beauty and the Beast). Om te weten hoe diep de konijnenpijp reikt, om The Matrix (1999) te citeren, zullen we moeten wachten tot 2010. En uiteraard zullen we ook deze Burtonesque film kunnen zien in 3D in de zalen die uitgerust zijn met het nieuwe projectiesysteem.

*** Alice in Wonderland trailer ***

6 Comments

 1. Josh

  Heeft inderdaad veel weg van een horrorfilm. Hopelijk wordt deze beter dan Alice Through the Looking Glass met de piepjonge Kate Beckinsale. Maar heb er alle vertrouwen in.

  Reply
 2. Mirko di Wallenberg

  Ik ben geen fan Tim Burton maar deze film wil wel zien omdat het verhaal van Caroll mij erg aanspreekt omdat het eigenlijk geen kinderboek is maar een boek om de lezer aan te zetten voorbij de illusie te kijken en achter de sluiers van het zogenaamde dagelijkse leven!

  Reply
 3. Jet

  Een film om te gaan zien. Burton heeft ook wonderen verricht met Charlie and the Chocolate Factory, maar ik denk dat een verhaal als dit hem nog veel beter gaat liggen. Ik heb behalve tekenfilms ook een minder sterk beeld bij hoe dit eruit zou moeten zien en dat geeft het een streepje voor op Charlie, dat voor mij heel sterke associaties kende. Ook denk ik dat het verhaal zich beter leent voor film. De tovenarij in de chocoladefabriek leefde toch vooral op papier op.

  Reply
 4. Kees

  Ben er zeer benieuwd naar. Alice spreekt me ook erg aan. Las laatst deze uitgebreide analyse van Alice en de gekte: http://www.mennomail.nl/2008/02/18/alice-een-moderne-messias/

  Reply
 5. Michael

  Ben niet echt overtuigd van de trailer. Ziet er enerzijds uit als een typische Burton film, anderzijds heeft het veel weg van een Terry Gilliam film. Ben niet zeker wat ik ervan met denken…

  Reply
 6. johan

  Op dit moment dreigt er een boycot voor de film in heel Europa (en zelfs gedeelte Amerika) mits Disney de release van de DVD niet enkele maanden opschuift..

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *