Tom Cruise geeft zijn 3 Golden Globes terug

Het is belangrijk om ‘kleur’ te bekennen en al zeker wanneer het de kleur is van een minderheid. Dat vinden niet alleen bedrijven – die het niet zozeer doen uit sympathie dan wel uit een berekende marketingsstrategie – maar zeker ook beroemdheden. Diezelfde acteurs en actrices die jaren hebben gezwegen over Harvey Weinstein om hun carrière niet in gevaar te brengen, doen niets liever dan tijdens award-ceremonies ons te vertellen dat we slecht bezig zijn en dat we beter kunnen. En dat nadat ze met hun private jet zijn overgevlogen naar de show, tientallen daklozen hebben verjaagd en voor miljoenen aan goodies in ontvangst mochten nemen.

En wanneer je dan een filmster hebt als Tom Cruise die zijn drie Golden Globes (Born on the 4th of July, Jerry Maguire, Magnolia) teruggeeft om het gebrek aan diversiteit bij de Hollywood Foreign Press Association aan te klagen, gaan mijn ogen spontaan beginnen rollen. Voor Tom zelfs is het een win-win situatie: want zo zet hij zijn 3 Golden Globes nog maar eens in de verf (die zijn van hem en ook al geef je de beeldjes terug, ze blijven van jou) en je blinkt er je eigen imago mee op van hoe ‘woke’ je wel niet bent. Tom’s laatste Golden Globe winst is ondertussen 21 jaar (!) geleden met Magnolia (2000) en misschien steekt het wel wat dat na zo’n carrière hij nog steeds geen Oscar heeft gewonnen. … Beste Tom, iets minder sequels maken kan misschien jouw kansen vergroten.

Je zou echter denken dat de Hollywood Foreign Press Association bestaat uit “vreemdelingen” maar blijkbaar is dat niet het geval. De 87 leden tellende groep, bestaande uit critici voor buitenlandse mediakanalen, wordt overspoeld door kwesties variërend van een voorkeursbehandeling die door haar leden wordt gezocht tot een gebrek aan raciale vertegenwoordiging in haar gelederen, waaronder geen zwarte leden, dit volgens een onderzoek dit jaar van de Los Angeles Times. En eerder gisteren kondigde NBC aan dat het de 2022-iteratie van de Golden Globes niet zou uitzenden. Het netwerk zei in een verklaring: “We blijven geloven dat de HFPA zich inzet voor zinvolle hervormingen. Verandering van deze omvang kost echter tijd en werk, en we zijn ervan overtuigd dat de HFPA tijd nodig heeft om het goed te doen.”

Wat je eigenlijk de organisatie verwijt is dat ze niet in staat zijn – gezien het vooral blanke journalisten zijn – om een film naar waarde in te schatten indien de cast voornamelijk zou bestaan uit zwarte acteurs. Zo kan je de vraag stellen of BlacKkKlansman (2018) niet had moeten winnen in 2018 ipv Bohemian Rhapsody (2018). Daar kan je inderdaad echt over discussiëren, maar dat belet niet dat Moonlight (2016) twee jaar daarvoor wel won van het veel betere Hell or High Water (2016).

Maar kijk, het is een goede zaak dat elke organisatie zich kan blootstellen aan een gewetensonderzoek. De jury in een rechtzaak moet ook voldoende divers zijn willen we een partieel en evenwichtig oordeel, dus dat zou ook het geval moeten zijn bij dergelijke organisaties. Wat denken jullie.

Foto Tom Cruise in American Made © 2007 Universal Pictures International. All Rights Reserved.

1 Comment

  1. Aless

    Anderzijds wel eigenaardig dat hij nog nooit een Oscar heeft gewonnen na een carrière van 40 jaar en zo’n immense populariteit.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *