Locked Down (2021) **½ Recensie

Het Coronavirus heeft uiteraard ook de filmwereld grondig getroffen waardoor de release datum van dure films wordt uitgesteld en de meeste films meteen op streamingdiensten belanden. Een van deze films is Locked Down (2021) een heistfilm zonder eigenlijke heist waarin regisseur Doug Liman nog maar eens aantoont dat The Bourne Identity wellicht het hoogtepunt van zijn carrière blijft. Voor een film die wordt aangekondigd met een tagline “A couple attempts a high-risk, high-stakes jewelry heist at a department store”, wordt er veel te veel gepraat in Locked Down. Het resulteert in een film die snel wegkijkt en snel verteert.

Korte inhoud: Paxton (Chiwetel Ejiofor) en Linda (Anne Hathaway) zijn een kinderloos koppel dat in het hart van Londen woont. De sleur zit een beetje in hun relatie en beiden verlangen naar het begin van hun relatie toen alles nog spannend was en hun gezamenlijke ritjes op de motor hun allerlei avonturen deed beleven. Maar ondertussen werkt Paxton met flutbaantjes als koerier of beveiliger terwijl Linda als Brits CEO van een Amerikaanse multinational door de coronacrisis haar volledige team moet ontslaan. Contact met de buitenwereld hebben ze enkel virtueel met Paxtons halfbroer David (Dulé Hill) en zijn vrouw Maria (Jazmyn Simon).

Maar zelfs wanneer je in een mooi, ruim huis woont, slaat de coronaverveling lelijk toe en dus hebben Linda en Paxton besloten om een punt achter hun relatie te zetten. Maar doordat de ganse wereld in quarantaine zit, kan Paxton nog niet verhuizen. Dan wordt Paxtons werkgever aangezocht om een diamant ter waarde van 3 miljoen dollar van Harrod’s naar Heathrow te brengen. En toevallig is Linda’s werkgever diegene die de opdracht geeft. Onafhankelijk van elkaar groeit bij beiden het plan om de diamant te stelen, dus waarom niet de handen in elkaar slaan?

Locked Down is in volle Coronapandemie op achttien dagen in Londen gefilmd. Het hele productieproces ging zo snel dat Hathaway en Ejiofor niet eens de kans kregen om hun teksten deftig te leren en deze dan maar buiten beeld op pancartes werd geschreven. Figuranten konden ook niet werden ingehuurd waardoor het echte personeel van Harrod’s in beeld komt in de scènes in het beroemde Britse warenhuis.

Alle begrip voor films die toch gemaakt werden tijdens de pandemie, maar het grootste manco aan Locked Down is vooral het scenario. En daar kan je vooraf wél coronaproof genoeg tijd in steken. De film duurt 118 minuten waarvan minder dan een half uur wordt besteed aan de eigenlijke overval. De rest is een praatfilm tussen een koppel dat door verschillende carrièrekeuzes en andere interesses langzaamaan uit elkaar is gegroeid.

Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor zijn beide goede acteurs, maar net zoals hun personages hebben ze weinig chemistry. Ze kibbelen als broer en zus, leven naast elkaar en nergens geloof je dat ze ooit die connectie hadden waarover ze met enige weemoed vertellen. Beide personages worden ook niet genoeg uitgediept waardoor je ook geen enkele band met hen voelt en het je eigenlijk ook niet kan schelen of ze nu bij elkaar blijven of niet.


© Warner Home Entertainment

Regisseur Doug Liman kende rond de eeuwwisseling met films als Go, The Bourne Identity en Mr and Mrs Smith een erg goede actieperiode. Daarna ging het vooral bergaf met Limans carrière wat resulteerde in middelmatige actiefilms als Fair Game, Edge of Tomorrow of American Made. Ongeveer hetzelfde gebeurde met scenarist Steven Knight die na Eastern Promises niet verder meer kwam dan Seventh Son of Serenity. Ook Locked Down zal hun carrières geen nieuwe boost geven.

Wel leuk zijn de kleine cameo’s van Ben Stiller als Linda’s baas of Ben Kingsley als Paxtons collega. Dat is dan weer wel het voordeel van een pandemie, videocalls en zoomsessies zijn tegenwoordig schering en inslag en Stiller en Kingsley konden hun scènes netjes thuis opnemen. Hier en daar proberen de makers wat luchtigheid in het verhaal te stoppen, maar dit werkt niet altijd hoewel Ejifor en Hathaway er wel proberen het beste van te maken.

Kortom, Locked Down is een film die bijzonder actueel is. Iedereen van ons heeft in 2020 en 2021 de pandemie meegemaakt en geheel of gedeeltelijk in lockdown gezeten. Op dat vlak is Locked Down en zijn uitgestorven straten, lege winkels en onnduidelijkheid heel herkenbaar. Als film schiet deze Locked Down toch wel tekort op het vlak van spanning en actie.

Locked Down is sinds beschikbaar bij de VOD-diensten.


Review Locked Down (2021)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Locked Down trailer ***

1 Comment

  1. Zoya

    Ik dacht dat het een rom-com was, blijkt dat het eerder een heist thriller is 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *