Netflix maakt 450 miljoen dollar vrij voor twee Knives Out sequels

Neen dit is geen aprilgrap. Het nieuws stond gisteren te lezen op Deadline. In coronatijden is het duidelijk welke organisaties goed hebben verdiend aan het feit dat de bevolking vooral mocht thuisblijven omdat alles gesloten was en/of ze ertoe min of meer gedwongen werden met avondklokken en lockdowns. Toch heb ik mijn twijfels of dit niet een zoveelste publiciteitsstunt is van Netflix die hiervan zijn handelsmarkt heeft gemaakt.

De eerste Knives Out (2019) heeft 40 miljoen dollar gekost en slechts 312 miljoen dollar opgebracht. Het zou me dus echt wel verbazen dat een streamingdienst 225 miljoen dollar zou betalen voor elke sequel. Laat staan dat Netflix werkt met een fix abonnement zonder PVOD aanbiedingen en ik dus niet inzie hoe ze dit bedrag kunnen omzetten in een winst. En wie zit er eigenlijk zelfs te wachten op een sequel van Knives Out? Ik zou kunnen begrijpen dat je 450 miljoen dollar op tafel zou leggen voor een Justice League 2 film, na het superieure Zack Snyder’s Justice League (2021) (kostprijs 300 miljoen dollar), maar toch niet Knives Out.

Maar goed, ze hebben blijkbaar geld in overvloed en de pret kan niet op. Dit in tegenstelling tot veel andere studio’s die in de rode cijfers duiken, zeker de studio’s die geen back-up streaming plan hebben. Toch zijn er ook bizarre toestanden want een film als Trolls World Tour (2020) deed voor Universal in 3 weken beter dan de eerste Trolls (2016) film na 5 maanden bioscooprelease. Universal zou maar liefst 100 miljoen dollar hebben opgehaald aan ‘rental fees’. Uiteindelijk heeft de eerste film in de States slechts 150 miljoen dollar opgehaald. Het CNBC artikel zegt er wel niet bij of dit streaming was in de US of wereldwijd, want dat is uiteraard opnieuw een andere discussie, maar toch zijn inkomsten van streaming wel bijna pure winst. Je hoeft geen fee aan de bioscoopuitbater te geven en in wezen heb je ook minder distributiekosten.

Hoe dan ook, Covid heeft ervoor gezorgd dat ‘streaming’ stilaan de courante manier zal worden hoe we films zullen ontdekken. Want na Covid 19 komt er wel weer een nieuw virus en blijven we bezig. Of wie weet duikt er een slimme op die een overdraagbaar universeel vaccin kan maken …

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *