Knives Out (2019) **** Blu-ray recensie

En terwijl iedereen zijn messen aan het slijpen was met hun vlammende kritiek op Kathleen Turner en J.J. Abrams’ Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker (2019), zagen we dat de regisseur van Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (2017) Rian Johnson met zijn Knives Out (2019) op rozen zat bij pers en publiek, want de film was effectief een schot in de roos. En sinds een paar dagen is nu ook de Blu-ray van de film beschikbaar.

Korte inhoud: De detectiveschrijver Harlan Thrombey (Christopher Plummer) nodigt zijn familie uit voor zijn 85ste verjaardag. Het doel is ook om de familie bijeen te brengen, ondanks de spanningen tussen de familieleden. De dag na zijn verjaardag wordt Harlan echter dood aangetroffen. De politie en detective Benoit Blanc (Daniel Craig) onderzoeken de zaak, maar komen er al snel achter dat iedereen een verdachte is. Van de disfunctionele familie van Harlan tot zijn toegewijde staf, Blanc bladert door een web van afleidingsmanoeuvres en opgezette leugens om de waarheid achter de vroegtijdige dood van Harlan te achterhalen.

Het is een uiterst vermakelijke whodunit die smaakt naar een Agatha Christie-mysterie met een vleugje Hitchcock chills, doorprikt met vlijmscherpe humor. De regisseur heeft iets te vertellen en wil met zijn werk zijn publiek verrassen, soms met veel backlash (The Last Jedi) soms met veel lof (Looper). En deze Knives Out behoort tot de tweede categorie en is wat mij betreft tot op heden zijn beste film met een geniaal script dat je op het puntje van je stoel houdt. De cinematografie van Steve Yedlin is zo fascinerend, ook al wordt deze film wordt bijeengehouden door een waanzinnig getalenteerde ‘Orient Express’ van een cast met Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Jaeden Martell, Edi Patterson, Riki Lindhome, LaKeith Stanfield en Katherine Langford. Zonder deze cast weet ik niet of het mes zo scherp zijn geweest, maar dat kan je van veel films zeggen.

De film neemt ook risico’s zoals bijvoorbeeld het accent van Daniel Craig in de film. Ik vond het geweldig en het zorgt er tevens voor dat we het beeld van James-Bond-imago compleet vergeten en volledig mee zijn met zijn karakter. Een ander risico was dat je met zoveel karakters misschien wel de draad kan verliezen, maar dat is hier niet het geval. En elk van deze karakters heeft een duidelijk motief om Harlan te doden. De briljante setdecoratie zorgt tevens dat alles samenhangt en het was een wijze keuze om effectief een echt huis te nemen (nu ja, ze hadden de financiële middelen om het te doen). We hebben die gigantische ensemble cast dan ook vaak in één ruimte van de woning.

Het enige minpuntje van deze geslaagde hedendaagse whodunit prent is dat ik het bij momenten wat voorspelbaar vond. Zonder iets te spoilen, wordt het vrij duidelijk waar dingen na een bepaald punt zullen gaan, dus dat was wel iets van een teleurstelling. Gelukkig is de manier waarop alles in beeld wordt gezet erg slim en toont het zeker de onthullingen op manieren die je niet verwacht. Je weet vaak wat maar weet niet hoe, en daar scoort dit script wel punten. Voor de rest zit er meer humor in deze film die je werkelijk aan het lachen brengt, dan in de meeste komedies die dit jaar zijn uitgekomen. En nog eens, het is geen komedie maar een moord mysterie.

Kortom, Knives Out heeft een mooie mix van spanning en komedie en brengt een leuke rollercoasterfilm (‘sorry Scorsese’) die iets vertelt over de hebzucht van mensen en hun geërfde rijkdom en privileges. Het is een geweldig origineel script van een filmmaker die zijn koers vaart en dat vaak met veel succes doet, met een overheerlijke ensemble-cast dat volledig is ingewerkt in het verhaal.

De Blu-ray van Knives Out is uit van met audio-commentaar van Rian Johnson en heel wat making of filmpjes. De extraatjes zijn zeker de moeite waard om deze schijf aan te schaffen.


Review Knives Out (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Knives Out trailer ***

6 Comments

 1. Alex

  Zalige trailer en wat een cast 😮

  Reply
 2. Joris

  Dit is meer het soort films voor Rian Johnson, meer nog dan Looper of Star Wars.

  Reply
 3. Maarten

  Echt een matige film met een hele irritante Daniel Craig die een ongeloofwaardig accent opzet.
  Er zit zeker geen spanning in zoals bij een Oriental express waar het tot het laatst een verrassing blijft wat er gebeurd is. Meneer Captain America past ook niet in de fil,
  Ik had er veel meer van verwacht.

  Reply
 4. Sinister

  Toch wel één van de betere whodunit films.

  Reply
 5. Conan the Librarian

  Zalige rol voor Daniel Craig!

  Reply
 6. Lucas

  Eén van de weinge films waar ik niet door had hoe het zou eindigen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *