The Undoing (2020) **** Blu-Ray recensie

Wat gebeurt er als je perfecte leventje plots instort als een kaartenhuisje? Dat is wat het personage van Nicole Kidman overkomt in “The Undoing” (2020), de nieuwe felbejubelde (4 Golden Globe-nominaties) zesdelige miniserie van HBO. De betaalzender bewijst andermaal dat het nog altijd garant staat voor kwaliteitsvolle series, en deze keer gaan ze in zee met David E. Kelley, die meewerkte aan o.a. – hou je vast – “LA Law”, “Picket Fences”, “Chicago Hope”, “Ally McBeal”, “The Practice”, “Boston Public”, “Boston Legal”, “Mr Mercedes” en “Big Sky”.

Maar de bekendste serie van Kelley de afgelopen jaren is wellicht “Big Little Lies”. Om maar te zeggen, Kelley weet hoe het er aan toe gaat op een televisieset. Op de set van “Big Little Lies” leerde hij Nicole Kidman kennen, die hij dus ook castte in “The Undoing”, maar het is vooral de casting van Hugh Grant die een gouden zet blijkt te zijn voor deze serie. Het is Grant die in deze serie zijn imago van Britse romcomacteur van zich afspeelt en een geweldige vertolking neerzet. Verder is “The Undoing” spannend, onvoorspelbaar en boeiend, al had ik persoonlijk een beetje meer verwacht van het einde.

Korte inhoud: Grace (Nicole Kidman) en Jonathan Fraser (Hugh Grant) zijn al jaren gelukkig getrouwd en behoren tot de jetset van New York. Grace is een succesvolle relatietherapeut die haar rijke cliënteel bijstaat in de dipjes van hun leven, terwijl Jonathan een befaamde kinderoncoloog is die op handen wordt gedragen. Hun tienerzoon Henry (Noah Jupe) gaat naar een van de duurste privéscholen in Manhattan en het gezin woont in het centrum van New York in een appartement dat uit een interieurboekje lijkt te komen.

Dan wordt de jonge Elena Alves (Matilda De Angelis) vermoord teruggevonden in haar atelier. De kunstenares werd zeer gewelddadig om het leven gebracht en er is geen spoor van de dader. De zoon van Elena, Miguel (Edan Alexander), zit via een beurs bij Henry op school en zo dringt het nieuws ook binnen bij Grace en de andere ouders waaronder Graces beste vriendin advocate Sylvia Steinetz (Lily Rabe). Het blijft echter een ver van hun bedshow totdat plots Jonathan door inspecteurs Joe Mendoza (Edgar Ramirez) en Paul O’Rourke (Michael Devine) wordt opgepakt op beschuldiging van de moord op Elena Alves.

In de eerste scènes wordt al meteen duidelijk dat het gezin Fraser niet is zoals u en ik. De school van Henry houdt immers een fundraiser en daarop worden geen zelfgemaakte kunstwerkjes van de kinderen geveild, maar kunst van Damian Hirst. Het is netwerken geblazen op zo’n fundraiser want je zou maar eens de professionele deal van je leven missen omdat je niet oplette. Het is een wereld die heel ver afstaat van de gemiddelde kijker van “The Undoing”, maar daarin schuilt ook een deel van het plezier van deze serie.

Stiekem willen we immers allemaal deze rijke, vaak zelfingenomen, personages brutaal op hun bek zien gaan. En “The Undoing” lost deze verwachtingen perfect in. Jonathan Fraser wordt in het begin neergezet als een grappige, geniale dokter die oog heeft voor zijn gezin. Langzaamaan begint deze façade echter af te brokkelen en blijkt dat Jonathan helemaal niet zo perfect is als we eerst dachten. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de andere personages: iedereen heeft geheimen en de focus verschuift voortdurend van het ene naar het andere personage.


© Warner Home Video

David E. Kelley mag dan wel de showrunner zijn van “The Undoing”, voor de regie werd een beroep gedaan op de Deense Susanne Bier die een tweetal jaar geleden Netflix en Sandra Bullock een onverwachte hit bezorgde met Bird Box. Bier haalt in “The Undoing” vooral het beste uit haar acteurs naar boven. Lang geleden dat Nicole Kidman nog zo natuurlijk geacteerd heeft met haar met botox gevulde gezicht en ook Donald Sutherland is in vorm als Kidmans steenrijke vader Franklin Reinhardt. Maar het is zoals gezegd vooral Hugh Grant die verrast en zijn imago van brave Brit overboord gooit en bewijst dat hij ook zwaardere dramatische rollen aankan.

Toch is er een klein minpuntje aan deze uitstekende serie en sluit ik mij aan bij het protest dat verchillende kijkers hadden nadat de slotaflevering werd uitgezonden. Ze beschuldigden de makers van “lazy writing” en Time Magazine schreef zelfs dat “the end didn’t shock viewers so much as insult them”. Ik kan wel begrijpen waar dit van komt en ook voor mij voelt het einde een beetje geforceerd en niet helemaal in lijn met de personages aan. Maar dit is het enige smetje op een uitstekende serie die zes afleveringen lang blijft boeien.

De Blu-Ray van “The Undoing” is beschikbaar vanaf . Hierop enkele extra’s zoals ‘Nicole Kidman and Hugh Grant introduce The Undoing’, ‘Creating The Undoing’ en elf ‘The Undoing Revelations’.

Review The Undoing (2020)

Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** “The Undoing” trailer ***

2 Comments

  1. Ivan

    Spijtig dat de serie zo kort was, maar ik heb ervan genoten.

    Reply
  2. Ron

    Het einde is een beetje simpel. Wel spijtig want je verwacht zoveel meer.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *