Nieuwe Star Wars boeken verfilmd rond figuur van Thrawn

We hebben binnenkort een nieuwe Star Wars trilogie rond de figuur van Thrawn. Een reeks die zich zal afspelen tussen Star Wars: Revenge of the Sith (2005) en Rogue One: A Star Wars Story (2016), een beetje in dezelfde periode als de Obi-Wan Kenobi reeks.

De schrijver van de boeken is de bestseller auteur Timothy Zahn. Niet alle Star Wars boeken zijn pareltjes, maar deze behoren toch wel tot de betere boeken. Zahn is echt wel een goed verhalenverteller. Zijn boeken lezen tevens heel vlot.

Thrawn voelt alsof het Star Wars toe-eigent, niet een verhaal verdraait dat in Star Wars keurlijfje past. Het is geen aanhangels zoals het verhaal van Solo aanvoelde. Het openingshoofdstuk van het boek zit boordevol actie. Zahn vertrekt vanuit het standpunt van een menselijk karakter, wat betekent dat we niet het hele boek in de buitenaardse geest van Thrawn hoeven te leven. En we krijgen het rijk te zien vanuit het perspectief van een burger van een lagere klasse die gewoon probeert op te klimmen. Maar we brengen ook wel heel veel tijd door in de geest van Thrawn. Thrawn denkt niet zoals een mens en dat is misschien wel het meest fascinerende van het boek en hopelijk ook de film(s). Maar het is geen psychoanalyse van het brein van een alien, dan wel een goed geschreven en spannend verhaal met één fascinerend hoofdpersonage.

Het grootste struikelblok zal in deze wel Disney zijn, die misschien net iets teveel input lijkt te hebben in de verhalen en dat komt niet altijd de films ten goede. Ik vermoed dat ze de boeken van Zahn ook drastisch zullen willen herschrijven, conform met Disney’s nieuwe diversiteits-ideologie. Dit zal vooral ook bepalend zijn wie ze zullen aantrekken als regisseur, een jonge regisseur die ze helemaal naar hun hand kunnen zetten of een regisseur met een eigen stijl.

Grand Admiral Thrawn was een lid van de Chiss; dat waren een lange wezens, bijna-menselijke beschaving met een blauwe huid van de planeet Csilla in de onbekende regio’s. Vanwege de afgelegen positie van hun thuisgebied in de Chiss Ascendancy bleven ze grotendeels een raadsel voor de rest van de melkweg, en het contact met buitenstaanders was zelfs in de dagen van de Galactische Alliantie beperkt.

Het boek, Star Wars: Thrawn Ascendancy: Lesser Evil, zou verschijnen op 16 november 2021.

3 Comments

 1. Daan

  – Wat ik me herinner is dat elk boek was veel minder op zichzelf staand dan ik me herinner. Ze zijn helemaal niet gestructureerd als een alternatieve aflevering VII, VIII en IX – meer als een lang televisieseizoen opgesplitst in drie verhaallijnen.

  – Dit heeft zijn voor- en nadelen. Het betekent dat elk boek een stuk rijker en interessanter wordt dan een op zichzelf staand verhaal zou zijn. Maar het betekent ook dat ze een beetje te veel steunen op geforceerde toevalligheden om alle stukjes op hun plaats te krijgen: de helft van de climax van het derde boek is bijvoorbeeld afhankelijk van twee momenten van gemiste communicatie, zodat er uiteindelijk een niet-essentiële ruimte-strijd kan zijn.

  – Thrawn is een verbazingwekkend goedgeschreven schurk, en veel daarvan komt doordat hij duidelijk briljant maar niet onfeilbaar is. Er zijn meerdere keren in de trilogie dat hij dingen verkeerd doet ondanks dat zijn redenering helder is, of iets niet anticipeert, of overmoed toont. Hij is ook heel duidelijk een slechterik – vergis u niet.

  – Ik dacht dat Zahn de stemmen van Luke, Leia en de droids heel goed had weergegeven. Helaas klinken zijn versies van Han en Lando echt niet als Han en Lando: zijn versie van Han lijkt al zijn stout en listig karakter verloren te hebben, en zijn versie van Lando is gewoon helemaal niet cool. Maar zoiets kunnen ze in een adaptatie herschrijven.

  – Mara is een eikel. Ze wordt pas echt sympathiek als The Last Command. De eerste keer dat ik deze boeken las, had ik al gehoord dat zij en Luke uiteindelijk getrouwd zijn, dus dat kleurde een beetje mijn lezing.

  Maar ik kijk hier wel naar uit.

  Reply
 2. johan

  Ik ben groot fan van de originele Thrawn trilogie. Mijn eerste kennismaking was niet met de boeken maar met de comic (aanrader!) van het eerste boek. Daarna de boeken gelezen. Thrawn is echt een tof karakter en eens iets heel anders dan de zoveelste Sith Lord als bad guy.

  Reply
 3. Jelle

  Wel een cool karakter van datgene wat ik over hem had gelezen. Het zal de vraag zijn i hoeverre Disney het kan verneuken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *