Jeffrey Dean Morgan in Sam Raimi’s The Unholy trailer

Sam Raimi wordt vermeld als één van de producers van The Unholy (2021), dus dat belooft veel goeds voor deze horrorprent van debuutregisseur Evan Spiliotopoulos, gebaseerd op de roman van horrorauteur James Herbert. De film komt op 2 april 2021 uit in de States en hopelijk ergens nadien bij ons.

Korte inhoud: Alice (Cricket Brown) is een jong, doof meisje dat op een dag opeens weer kan horen en zieke mensen kan genezen. Mensen uit het hele land tonen interesse in Alice en willen de wonderen die zij veroorzaakt aanschouwen. Een journalist (Jeffrey Dean Morgan) wil zijn onsuccesvolle carrière verbeteren en besluit de zaak te onderzoeken. Al snel krijgt hij te maken met angstaanjagende gebeurtenissen.

De trailer van The Unholy brengt de mood van deze gothic horror film mooi over, met Morgan die aankomt in een stad in New England om verslag te doen van een meisje dat wonderen verricht na te zijn gezegend door de Maagd Maria. Een mooie versie van Schuberts “Ave Maria” speelt op de achtergrond, maar wordt langzaamaan steeds dreigender naarmate er gruwelijke gebeurtenissen plaatsvinden. Er zijn verschillende genres van horrorfilms, je hebt de monster-horrorfilms, de alien-horrorfilms maar je hebt ook deze religieus getinte horrorfilms. Films als The Nun (2018) verkopen als zoete broodjes omdat de strijd tussen het Kwade en het Goede, de satan relikwieën en het kruis, de gotische kerkgebouwen en hun kelders, gewoon spreekt tot de verbeelding. Stephen King’s Carrie ging trouwens ook over een religieus en onschuldig-ogend meisje met duistere krachten.

Toch zal het geen horrorfilm worden als The Nun, die een R-rated film was. Deze is een PG-13 film en dus zullen horrorfans waarschijnlijk bij het zien van deze prent een beetje op hun honger zitten. Persoonlijk snap ik dat niet hoe je een horrorfilm wil maken, bestemd voor een publiek van minderjarigen. Is een beetje zoals een pornofilm willen maken maar dan zonder naakt. Dit hebben gezegd, de geljkaardige The Exorcism of Emily Rose (2005) was ook een PG-13 film en deze was nog wel ‘ok’. Ook A Quiet Place (2018) was een PG-13 film, ook al voelt deze film meer aan als een sci-fi drama dan een echte horror. En als we ver in de tijd moeten gaan zijn er geslaagde horrorfilms die PG-13 zijn zoals Arachnophobia (1990). Die laatste film mag trouwens wel eens een remake krijgen, zeker in het licht van de grote evoluties in cgi. Vier jaar gelden was er nog sprake dat James Wan de remake zou produceren, maar daar is niets van in huis gekomen.

In The Unholy zien we ook nog Cary Elwes opduiken, naast William Sadler, Katie Aselton, Christine Adams en Diogo Morgado. Voor de muziek werd opnieuw gekozen voor Joseph Bishara (The Conjuring, Insidious, The Conjuring 2, The Curse of La Llorona) die stilaan een vaste waarde begint te worden in het horrorgenre. Ik kijk in ieder geval uit naar deze prent.

*** The Unholy trailer ***

3 Comments

 1. Alex

  Geweldige trailer, maar ik word zo moe van die horror-thema’s uit de katholieke theologie. Priesters, nonnen, exorcisten, demonen, bezeten mensen, enz … Het is mij allemaal een beetje teveel geworden.

  Reply
 2. Skylar

  Maak zo een film over de islam en gans het Midden Oosten staat in vuur en vlam en alle filmmakers die hebben deelgenomen aan dit project ter dood veroordeeld.

  Reply
 3. jon

  Moeten we eigenlijk nog de film zien na deze spoiler trailer?

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *